Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 24 sie 2019, o 07:36


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lut 2019, o 16:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 wrz 2014
Posty: 262
Pomógł: 12

Hej,
Potrzebuję małej pomocy z komunikacją między ATmegą, a PC

Na początek schemat mojej wizji:

Obrazek

Mam trzy urządzenia: ATmega328 (kogika 5V), ESP8266 (logika 3V3) i konwerter USB-UART CH340 (logika 5V)
Wymyśliłem sobie komunikację PC-AVR poprzez USB lub Wi-Fi (jedno lub drugie i nigdy dwa jednocześnie)
Działać miało by to tak:
1. brak kabla USB więc łączę się z AVR poprzez Wi-Fi (wirtualny port)
2. gdy podłączę kabelek USB to CH340 zostaje zasilony poprzez USB
*jak się nie mylę to na pinie V3 CH340 jest napięcie 3V3 więc poprzez tranzystor T1 zostaje zwarty pin reset ESP do masy i tym sposobem komunikuję się tylko poprzez USB. Gdy odepnę kabelek USB to ESP startuje i mam możliwość komunikowania się bezprzewodowo.

Czy to co "namalowałem" zadziała?
Czy da się to zrobić jakoś prościej?
Ma to być jak najbardziej niezawodne ;)

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Piotrek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2019, o 17:37 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 wrz 2014
Posty: 262
Pomógł: 12

Dzięki @zubik, ale 74HCT244DW jest troszkę duży, a ja mam bardzo mało miejsca na PCB :(

Trochę poprawiony schemat-myślę, że teraz będzie bardziej czytelny

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2019, o 18:33 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 kwi 2014
Posty: 333
Pomógł: 9

Esp spokojnie dziala na logice 5V.
Nie potrzebujesz zadnych konwenterow poziomow.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2019, o 18:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 wrz 2014
Posty: 262
Pomógł: 12

Nie upalę ESP?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2019, o 19:04 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 kwi 2014
Posty: 333
Pomógł: 9

Nie..zreszta zaraz dostaniesz bana za wspominanie tutaj o esp;)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2019, o 19:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 wrz 2014
Posty: 262
Pomógł: 12

Ale ESP nie jest tu tematem, a komunikacja między trzema urządzeniami.
Nie do końca jestem przekonany, że uC z logiką 3V3 będzie poprawnie działał podłączony do uC z logiką 5V
Będę musiał sprawdzić swoje "malunki" na żywym organizmie



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2019, o 19:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 kwi 2014
Posty: 333
Pomógł: 9

Bedzie dzialal..sprawdzone organoleptycznie.
Tylko nie zasilaj z 5V esp:)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2019, o 07:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24707
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 924

wchpikus napisał(a):
Bedzie dzialal..sprawdzone organoleptycznie.

Niestety ale to jednak nie najlepszy pomysł na uwiarygadnianie braku konieczności stosowania translacji. Od tego jest zawsze nota PDF, wystarczy zajrzeć do noty scalaka ESP i tam będzie wyraźne info na ten temat. Jeśli zatem w nocie PDF nie jest przewidzana funkcjonalność "5V tolerant" to sorry ale organoleptyczność .... ma się w takim wypadku jak pięść do nosa niestety :(

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2019, o 07:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 wrz 2014
Posty: 262
Pomógł: 12

No właśnie nie bardzo mi to pasuje aby tak robić-moze i to działa, ale jak długo będzie działać to nie wiadomo.
Pozostanę przy tym, że jak uC ma logikę 3V3 to tak będę używał.
Mirek, co sądzisz o moim ostatnim schemacie, będzie to działać?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2019, o 07:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24707
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 924

Nie jest to elegancki sposób no ale ty nawet nie chcesz żeby 3 naraz działały więc spokojnie się sprawdzi tylko że po co to aż tak komplikować, robi to się prosto (Wire And) na samych diodach

czyli pin TX każdego nadajnika do katody diody , a wszystkie anody diod połączone i jednym rezystorem podciągnięte do VCC ... i ten sygnał do pinu RX procka

Natomiast pin TX procka - śmiało wprost do wszystkich pinów RX odbiorników


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2019, o 07:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 wrz 2014
Posty: 262
Pomógł: 12

mirekk36 napisał(a):
ty nawet nie chcesz żeby 3 naraz działały

Dokładnie tak, będę używał USB lub WiFi i nigdy dwa w jednym czasie. Mam plan taki, aby WiFi było domyślnym połączeniem, a USB aktywne tylko po podłączeniu kabelka-po podłączeniu kabelka USB to z automatu WiFi zostanie rozłączony.
mirekk36 napisał(a):
po co to aż tak komplikować, robi to się prosto (Wire And) na samych diodach

Kombinuję ponieważ chciałbym to zrobić jak najbardziej dobrze i bezpiecznie dla wszystkich urządzeń, a problemem jest miejsce na PCB.
mirekk36 napisał(a):
pin TX każdego nadajnika do katody diody , a wszystkie anody diod połączone i jednym rezystorem podciągnięte do VCC ... i ten sygnał do pinu RX procka

Natomiast pin TX procka - śmiało wprost do wszystkich pinów RX odbiorników

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale z tego co piszesz to ten schemat jest poprawny:

Obrazek

Czy chodzi o to, że tranzystory są zbędne?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2019, o 08:21 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 kwi 2014
Posty: 333
Pomógł: 9

Tutaj jest test na 5V, ale zrobisz jak chcesz.
https://www.ba0sh1.com/blog/2016/08/03/ ... -tolerant/
Oczywiscie espressif nie komentuje tego, to tez jest zalezne od wersji esp.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2019, o 09:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 wrz 2014
Posty: 262
Pomógł: 12

Skoro ten mikroprocesor taki tolerancyjny to może po prostu zrobię tak:

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2019, o 10:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 kwi 2014
Posty: 333
Pomógł: 9

Chyba diody odwrotnie.tx z uc do esp przez diode a rx w uc bezposrednio z esp.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2019, o 10:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 wrz 2014
Posty: 262
Pomógł: 12

@wchpikus wydaje mi się, że mam tak jak piszesz.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jest według wskazówek @mirekk36



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2019, o 11:02 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 kwi 2014
Posty: 333
Pomógł: 9

Tx- transfer
Rx- recive

Wiec z uc tx do esp przed diode do rx
Esp tx do uc rx bezposrednio.

https://elinux.org/RPi_GPIO_Interface_Circuits

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2019, o 13:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 wrz 2014
Posty: 262
Pomógł: 12

wchpikus napisał(a):
Wiec z uc tx do esp przed diode do rx
Esp tx do uc rx bezposrednio.

mirekk36 napisał(a):
czyli pin TX każdego nadajnika do katody diody , a wszystkie anody diod połączone i jednym rezystorem podciągnięte do VCC ... i ten sygnał do pinu RX procka
Natomiast pin TX procka - śmiało wprost do wszystkich pinów RX odbiorników

To w końcu jak jest poprawnie? :roll:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO