Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 24 sie 2019, o 08:52


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lut 2019, o 21:52 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 07 lut 2019
Posty: 2
Pomógł: 0

Witam serdecznie.
Mam problem z podłączeniem procesora ATmega 64a do programatora ATB-USBASP 4.2
wszystkie połączenia Mosi,Miso,Reset,SCK,Vcc,GND sprawdzone na przejście od złącza Kanda do nóżek procesora , zasilanie w programatorze zapięte ,wszystko jest ok,lecz gdy klikam "Sprawdź podłączony AVR" wyskakuje okienko z tymi błędami:

avrdude.exe: set SCK frequency to 93750 Hz
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07

avrdude.exe done. Thank you.



Podłączyłem się pod piny:
SCK-11
MOSI-12
MISO-13
RESET-20
VCC-21
GND-22

Testowane na dwóch procesorach Atmega 64a.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2019, o 22:19 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 260
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 5

Sprawdź rzeczywiście jeszcze raz podłączenie, do tego na programatorze masz przełącznik, sprawdzałeś na dwóch ustawieniach?
Gdy masz na dole tak jak na fotce, wtedy wyskakuje błąd RC=-1, przynajmniej u mnie. Daj go do góry
Obrazek



Ostatnio edytowano 7 lut 2019, o 22:24 przez Misiek_86, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2019, o 22:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24707
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 924

krycha3223 napisał(a):
wszystkie połączenia Mosi,Miso,Reset,SCK,Vcc,GND

No to już masz BABOLA, jak każdy początkujący który pierwszy raz w życiu bierze procka ATmega64 albo ATmega128 w ręce....

Polecam jednak zawsze zaglądać częściej do noty PDF bo w przypadku tych procków linie MOSI i MISO (tylko te dwie) wcale nie są tam gdzie ci się wydaje.

Podpowiedź: na pinach gdzie masz RX0 i TX0 procka .... mówię sprawdź w nocie. Ale spokojnie ten przypadek zawsze uczy na przyszłość, że ludzie już zaglądają do noty ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2019, o 22:28 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 260
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 5

@mirekk36: Coś w tym jest. Sam wydrukowałem ściągę do kilku uC którymi się bawię, przyczepione do tablicy (szybki dostęp sprawdzić gdzie co jest)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2019, o 23:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24707
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 924

nie ma co się martwić akurat na m64 i m128 prawie każdy zjada zęby ;) podłączając się pod standardowe SPI ... a tu skucha - bo piny MOSI/MISO magistrali programującej ISP są niestety na innych pinach ... a co gorsza ludzie sobie zwykle już płytkę PCB zrobią i wtedy dopiero się okazuje, że do przeróbki...

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Wtedy kolejnym wyzwaniem jest - to zaraz zaraz - to w takim razie jak korzystać jednocześnie z ISP ale też z UART0 ? .... a można ;) jest na to mały trick - wystarczy podejrzeć rozwiązanie na stronie:

https://atnel.pl/atb-shield-m128.html

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2019, o 08:20 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 865
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 69

Na kluczu analogowym?
Sprytnie ;) nie pomyślałem o takim wykorzystaniu sygnału reset



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2019, o 10:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24707
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 924

Marhef napisał(a):
Na kluczu analogowym?

I działa bez żadnego zaciachu ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2019, o 10:43 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 865
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 69

Używam dosyć często dokładnie tego klucza, dokładnie do takiego zastosowania (znaczy do przełączania urządzeń do komunikacji). Ale żeby użyć go do programowania... na to nie wpadłem :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2019, o 21:06 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 07 lut 2019
Posty: 2
Pomógł: 0

Dziękuje wszystkim za pomoc, po ponownym podłączeniu pod Piny (MOSI)PB0 i(MISO) PB1 wszystko zaczęło działać tak jak należy.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO