Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 kwi 2019, o 21:31


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: mk_matrix_kbd
PostNapisane: 7 lut 2019, o 12:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2015
Posty: 107
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 2

Witam!

Czy ktoś pokaże prosty przykład jak korzystając z biblioteki do klawiatur matrycowych zaświecić diodę jednym przyciskiem i zgasić ją drugim?

Takie coś nie działa:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2019, o 12:20 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24279
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 914

a jak sobie skonfigurowałeś bibliotekę? Na klawiaturę matrycową czy na pojedyncze klawisze ? jeśli na pojedyncze to na które ? Toż pokaż plik *.h w którym się to konfiguruje - jak to zrobiłeś

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2019, o 12:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2015
Posty: 107
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 2

Konfiguracja na 5 pojedynczych przycisków

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Przyciski mam na pinach od PC0 do PC4



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2019, o 12:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24279
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 914

Czy nie widzisz tego ?
Tom92 napisał(a):
// jeśli zdefiniowana jest maska to przestaje mieć znaczenie ROW_KEYS_COUNT
// wystarczy odkomentować poniższą definicję i ustawić jedynki w miejscach przycisków
//#define ROW_KEYS_MASK         0b01101111      // własna maska - jedynki w miejscach pinów z przyciskami


toż odkomentuj ten #define i binarnie ustal sobie ładnie jedynkami które bity zdefiniowanego PORTu mają być klawszami

na przykład:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


i jeśli ustawiłeś sobie np PORTB - to na pinach PB0, PB1, PB2, PB3 podłączasz przyciski. Numery przycisków będą 0,1,2,3

a gdybyś dał tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


to numery przycisków będą 0,1,2,4

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2019, o 12:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2015
Posty: 107
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 2

Mysłałem, że ROW_KEYS_COUNT używa się wtedy gdy klawisze są podłączone po kolei, zdawało mi się, że z któregoś poradnika to pamiętam. Już sprawdzam czy tak zadziała.

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Teraz wszystko pasuje :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO