Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 kwi 2019, o 21:24


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sty 2019, o 19:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 184
Pomógł: 3

Obrazek

Witam.
Długo się zastanawiałem :?: czy warto wrzucić na nasze zacne forum mój skromniutki i bardzo prymitywny projekt :oops: .
Nie jest to nic wielkiego,ale cieszy domowników mimo swojej prostoty.Poza tym może komuś przyda się sam pomysł choć w sieci jest tego od groma i na różne sposoby :o .Jak to się mówi ile ludzi tyle pomysłów ;) .



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sty 2019, o 00:01 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1763
Pomógł: 81

Bardzo estetyczny montaż i funkcjonalność. Gratuluję. Mógłbyś opisać trochę więcej szczegółów bo aż ręce świeżbią, żeby lecieć i kuć ściany :) w czym pisałeś, ile kodu zająłeś, jakie napotykałeś problemy itp.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sty 2019, o 00:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24279
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 914

ELEKTRON105 napisał(a):
i bardzo prymitywny projekt

Ja pierdziu, Panie kolego następnym razem za taką mowę nienawiści dostaniesz Pan bana na forum :lol: ... to tak żartem oczywiście - bo jak się patrzy na taki projekt to szczęka opada do samej ziemii ...

i nie chodzi tu już o sam kod źródłowy , o płytkę PCB ... nie o pomysł nawet bo przecież sporo ludzi robi różnego rodzaju podświetlenie schodów .....

ale QURDĘ konia z rzędem stawiam temu, kto mi pokaże w necie jakieś projekty tego typu gdzie ktoś pokazuje to na takim ŻYWYM ORGANIZMIE, przepięknie wykonane - wykończone, dopieszczone, przemyślane - schludne, czyste - a nie jakieś tam prototypy migających kawałków taśm diod na stole i pisanie żeby sobie wyobrazić jak to będzie działało na schodach ! ;)

a tu? ... tu cała kwintesencja ... esencja smaku ;) .... moje zmysły inspiracji zostały tak podrażnione jakby dostał strzał z trzech paralizatorów i ledwo się ruszam ;) ... Qurczę kiedy ja się za to zabiorę - czy uda mi się dogonić WASZĄ pomysłowość ale też to wykończenie i zadbanie o każdy detal ....

Prześliczna wizualizacja !!! Gratulacje - (i w aspekcie tego co napisałem sami rozumiecie, mówię tu do obu twórców oświetlenia schodów - że ten żart na początku to nie taki żart ;) ... jak można mówić o prymitywnym projekcie kurna chata ... Proszę zrozumieć, że nie liczy się tylko to jaki jest kod w urządzeniu, jaka jest elektronika - ale to WYKONANIE !!!! eeeeh a może to już tylko ja tak mam i jeszcze może kilku innych dinozaurów ? Bo w dzisiejszych czasach większość pewnie zapeklowałaby w jakąś puszkę po piwie albo karto po butach co? płytkę andruino, wgrała skecz z netu i napisała że zrobiła podświetlenie schodów!) ;) .... które raz działa a raz nie - albo samo się włącza ....

a tutaj ? a tutaj to PEŁNA PROFESKA !!!!!

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sty 2019, o 07:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 paź 2017
Posty: 132
Pomógł: 13

ELEKTRON105
Pełen szacun za kompletne rozwiązanie.

P/S
Mam wiertarkę, schody i BB.
Czyli coś na początek jest.

_________________
Jestem na GG 31324
Nowy soft, nowa nadzieja.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sty 2019, o 12:37 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 184
Pomógł: 3

mirekk36 napisał(a):
Prześliczna wizualizacja !!! Gratulacje
Pięknie Panu dziękuję za te słowa uznania i podziwu :D . Już dla samych tego typu słów,człowiek nabiera ochoty i zapału do dalszego tworzenia i wymyślania najrozmaitszych ciekawych rozwiązań.
Nie będę ukrywał że jestem ciągle początkujący i ciągle się uczę tej sztuki :) .
To że zrobiłem taki o to projekt i wcieliłem go w codzienne życie i korzystam z niego dnia powszedniego, zawdzięczam przede wszystkim Panu Panie Mirek, kolegom tego forum na których zawsze można polegać, oraz najważniejsze to Bluebook. Dzięki tej książce mogę eksperymenować i pisać mniej czy bardziej zawiłe kody 8-) .
Tak przy okazji powiem Wam że kiedyś kombinowałem z stykówkami i z perspektywy czasu widzę teraz o ile to mniej czasu potrzebuję na przetestowania kodu, od kiedy to zaopatrzyłem się w platformę ATB :P .
Jeszcze raz dziękuję ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sty 2019, o 13:40 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 184
Pomógł: 3

micky napisał(a):
Bardzo estetyczny montaż i funkcjonalność. Gratuluję. Mógłbyś opisać trochę więcej szczegółów bo aż ręce świeżbią, żeby lecieć i kuć ściany :) w czym pisałeś, ile kodu zająłeś, jakie napotykałeś problemy itp.


Również dziękuję za zainteresowanie :D .W moim przypadku na szczęście nie musiałem kuć ścian 8-) .Ponieważ okablowania i tego typu rzeczy robiłem przed położeniem drewna. Jedynie co, to musiałem dokonać przewiertów w każdym stopniu schodów. Miałem również ułatwione zadanie co do samego okablowania ponieważ pod schodami jest wejście do piwnicy,więc nie było problemu z odległościami pomiędzy samymi ledami i sterownikiem :P .
Problemy o które pytasz to przede wszystkim przekonanie własnej żony do tego że w nowych schodach chce się montować kable :lol: . Podpowiem jeszcze że gdyby ktoś chciał uzyskać podobny efekt , czyli to że nie widać źródła światła lub w minimalnym stopniu, to trzeba stolarzowi na czas dać pasek ledów który chcemy wykorzystać a żeby wyfrezował w każdym stopniu rowek, do którego wejdzie nasz pasek ledów ;) .
To w zasadzie jest podstawa samego efektu końcowego ;) ,już nie chodzi o efekty przepływu światła ale o stałe świecenie.
Mój sterownik jest w zasadzie banalnie prosty i składa się z małej ilości elementów, z których to można by było jeszcze niektóre elementy wykluczyć,choćby nawet drivery mocy ULN2003. Kod źródłowy napisany jest w C choć do niedawna był w BASCOMie :roll: .
Tak naprawdę to można jeszcze te schody rozjaśniać i ściemniać w zależności od otoczenia i to wybierając opcję ręcznie lub automatycznie za pomocą pilota od TV. i to wszystko można obserwować na wyświetlaczu LCD.
Gdyby kogoś interesował schemat jak to naprawdę jest zrobione to wrzucam poniżej.
Dziękuję jeszcze raz i powodzenia z ewentualną przebudową własnych schodów :lol: .

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sty 2019, o 14:45 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1466
Pomógł: 167

Super projekt. Jak to napisał Mirek, najważniejsze jest doprowadzenie pomysłu do własnego końcowego wykonania, bo na tym większość legnie i projekt zostaje z biurka włożony do szuflady a nie do praktycznego wykorzystania.
Dzięki takim publikacją zaczyna się mysleć o przegrzebaniu szuflady i podokończanie niektórych projektów :).
--
Pozdrawiam,
Robert

PS. Czy na pewno masz na schemacie poprawnie narysowane typy tranzystorów?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sty 2019, o 15:05 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 796
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 63

Zaraz zaraz, gdzie moja szczeka... ach... tutaj leży, na podłodze..

Super projekt, jeszcze lepszy efekt i wykonanie ideał. Aż żałuję, że w domu takich schodów nie mam.

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sty 2019, o 15:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 184
Pomógł: 3

skalarro napisał(a):
Aż żałuję, że w domu takich schodów nie mam.
Powiem Ci tak.Z technicznego punktu widzenia u mnie w domu w drugiej łazience nie miało być ogrzewania podłogowego. Właściwie to jak dziecko z przedszkola uparłem się krzyczałem kopałem płakałem... :lol: :lol: No i jest podłogówka.Tylko po to ją chciałem bo zamarzyłem sobie umieścić w podłodze 18B20 dallas żebym mógł sobie na wyświetlaczu patrzeć jaką temperaturę ma podłoga :P . OOO takie zboczenie i tak naprawdę jeszcze sam do końca nie wiem co z tym dalej będę robił :geek: .Nie potrafię sobie tego wytłumaczyć :lol: :lol: :lol:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sty 2019, o 16:07 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 796
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 63

ELEKTRON105 napisał(a):
to jak dziecko z przedszkola uparłem się krzyczałem kopałem płakałem...


Mam tak samo. Jak się uprę to ma być i już. I nie ważne jakim kosztem i czy na pewno to potrzebne. A schodów nie mam żadnych niestety ;[

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sty 2019, o 16:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24279
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 914

rskup napisał(a):
Dzięki takim publikacją zaczyna się mysleć o przegrzebaniu szuflady i podokończanie niektórych projektów

I TO jest właśnie najlepszy efekt publikacji w DIY !!! Też tak mam - aż zaraz bm coś pogrzebał i porobił - no zaczyna człowieka nosić :lol:

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sty 2019, o 09:40 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 04 sty 2019
Posty: 2
Pomógł: 0

Witam
Jestem nowy i kompletnie zielony w tych sprawach ale schody w takim wykonaniu mnie zainteresowały :) Też chciałbym takie zrobić tylko... no właśnie tylko nie znam się za bardzo na tym :(
Cytuj:
Gdyby kogoś interesował schemat jak to naprawdę jest zrobione to wrzucam poniżej.

Czy takie schematy mogę przerysować i dać gdzieś do wydrukowania np. do firmy www.pcb-technoservice.eu czy to nie o takie firmy chodzi? A co do samego podłączenia to jest to trudne czy wystarczy podstawowa wiedza na temat elektroniki i porada znajomego elektryka.
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sty 2019, o 09:56 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 809
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 67

To jest schemat ideowy. Albo sam sobie zaprojektujesz płytkę i tak przygotowaną firma wykona. Albo są firmy, którym możesz zlecić projekt. Ale wtedy rośnie cena. I to znacznie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sty 2019, o 10:49 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2014
Posty: 19
Lokalizacja: Mosina
Pomógł: 0

Również popełniłem taki sterownik - temat utknął z braku czasu - zrobiony na płytce stykowej - działa tak samo jak ten z tego tematu :)
topic8010-30.html
Bawiłem się w różne konfiguracje i ostatecznie efekt jest dokładnie taki sam :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sty 2019, o 23:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 22 kwi 2017
Posty: 66
Lokalizacja: Piła
Pomógł: 2

ELEKTRON105 napisał(a):
Tak przy okazji powiem Wam że kiedyś kombinowałem z stykówkami i z perspektywy czasu widzę teraz o ile to mniej czasu potrzebuję na przetestowania kodu, od kiedy to zaopatrzyłem się w platformę ATB :P .

Gdybym wiedział dwa lata temu, że Mirek ma taką moc wciągającą w programowanie to na początku kupiłbym ATB a tak dwa lata na niższych obrotach, ale ... to mozolne podłączanie kabelków też było fajne, też czegoś uczyło.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sty 2019, o 08:27 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 04 sty 2019
Posty: 2
Pomógł: 0

Dużo trzeba mieć wiedzy na temat tego, aby zaprojektować taką płytkę? Chodzi mi o to czy wystarczy się trochę zagłębić w temat czy raczej jest to raczej kwestia miesięcy, żeby do czegoś dojść. Oczywiście wiem, że im więcej ma się wprawy tym lepiej projekt się wykona, ale powiedzmy czy po przeczytaniu kilkunastu(kilkudziesięciu) poradników/artykułów będę w stanie coś takiego zrobić.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sty 2019, o 08:43 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 mar 2013
Posty: 13
Lokalizacja: Niepołomice
Pomógł: 0

Mam pytanie do autora projektu.
Jakich sensorów użyłeś i gdzie one są umieszczone?. Przejrzałem Twój materiał video parokrotnie, ale nie dopatrzyłem się umiejscowienia owych sensorów.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sty 2019, o 10:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24279
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 914

vi_em napisał(a):
Dużo trzeba mieć wiedzy na temat tego, aby zaprojektować taką płytkę? Chodzi mi o to czy wystarczy się trochę zagłębić w temat czy raczej jest to raczej kwestia miesięcy, żeby do czegoś dojść. Oczywiście wiem, że im więcej ma się wprawy tym lepiej projekt się wykona, ale powiedzmy czy po przeczytaniu kilkunastu(kilkudziesięciu) poradników/artykułów będę w stanie coś takiego zrobić.

A oglądałeś tę krótką serię poradników ?

https://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

szopenaro napisał(a):
Mam pytanie do autora projektu.
Jakich sensorów użyłeś i gdzie one są umieszczone?. Przejrzałem Twój materiał video parokrotnie, ale nie dopatrzyłem się umiejscowienia owych sensorów.

I to się właśnie nazywa "Majstersztyk" że tak zrobione, że ich nie widać ... a przecież są ;) mam nadzieję, że autor napisze kilka słów i o tym ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sty 2019, o 13:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 184
Pomógł: 3

szopenaro napisał(a):
Przejrzałem Twój materiał video parokrotnie, ale nie dopatrzyłem się umiejscowienia owych sensorów.

Witam .
Widzisz sam za uważałem że popełniłem kilka błędów
podczas robienia tego typu filmiku.Oczywiscie nie było to moim celem żeby tego nie pokazać,ale po prostu kiepski ze mnie reżyser. :lol:
Jako sensory użyłem sensorów odbiciowych stosowanych w technice przemysłowej np.w różanego rodzaju czujników w taśmach transmisyjnych. Sensory są umiejscowione pod pierwszym stopniem i ostatnim a lustro znajduje się po przeciwnej stronie na ścianie. Można wykorzystać również sensory refleksyjne które to działają bez lustra na podobnej zasadzie. Ja jednak mam zrobione z lustrem bo akurat takimi dysponowałem.
Jak będę przed komputerem to wrzucę kilka zdjęć do tego tematu gdyby ktoś był ciekaw jak i co.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sty 2019, o 15:39 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 mar 2013
Posty: 13
Lokalizacja: Niepołomice
Pomógł: 0

ELEKTRON105 napisał(a):
Jako sensory użyłem sensorów odbiciowych stosowanych w technice przemysłowej np.w różanego rodzaju czujników w taśmach transmisyjnych. Sensory są umiejscowione pod pierwszym stopniem i ostatnim a lustro znajduje się po przeciwnej stronie na ścianie. Można wykorzystać również sensory refleksyjne które to działają bez lustra na podobnej zasadzie. Ja jednak mam zrobione z lustrem bo akurat takimi dysponowałem.


Ja byłem przekonany, że użyłeś miniaturowych sensorów PIR, ale na myśl mi nie przyszło żeby użyć sensory odbiciowe czy refleksyjne. Znam ten typ sensorów i osobiście bym zastosował sensory refleksyjne. Ten typ czujnika jest droższy od zastosowanego w Twoim projekcie ale jest montowany tylko z jednej strony jak pisałeś.

_________________
0011010111001000100100101



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sty 2019, o 19:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 184
Pomógł: 3

szopenaro napisał(a):
ELEKTRON105 napisał(a):
Jako sensory użyłem sensorów odbiciowych stosowanych w technice przemysłowej np.w różanego rodzaju czujników w taśmach transmisyjnych. Sensory są umiejscowione pod pierwszym stopniem i ostatnim a lustro znajduje się po przeciwnej stronie na ścianie. Można wykorzystać również sensory refleksyjne które to działają bez lustra na podobnej zasadzie. Ja jednak mam zrobione z lustrem bo akurat takimi dysponowałem.


Ja byłem przekonany, że użyłeś miniaturowych sensorów PIR, ale na myśl mi nie przyszło żeby użyć sensory odbiciowe czy refleksyjne.


Tak jak pisałem użyłem akurat takich bo takie posiadałem. To w zasadzie można wykonać na najrozmaitsze sposoby. W tym wypadku jak u mnie spisuje się to rozwiązanie na medal.
Jak obiecałem wyżej dorzucam kilka fotków jak to z bliska wygląda:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sty 2019, o 11:08 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2014
Posty: 19
Lokalizacja: Mosina
Pomógł: 0

Ja do swojego projektu zakupiłem ten czujnik , ma w sobie sensor światła - takie dwa w jednym :)
https://pl.aliexpress.com/item/Microwav ... 50dcHbE86C



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sty 2019, o 13:14 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 20 gru 2015
Posty: 7
Pomógł: 0

Witam kolego i gratuluję projektu.
Mam podobne zamierzenie. Jestem w fazie remontu więc ułatwione zadanie.
Schodów drewnianych jeszcze nie mam położonych (czekam na szfagra jak zrobi).
Sznurówkę na schodach już zrobiłem.
Moje założenie to WS2811b, wyjście z 1-go stopnia jest wejściem na 2-gi stopień.
Jak wyzwalacz będę chciał jakiegoś PIR'a w ścianie na początku i końcu dać, zobaczymy jak to wyjdzie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sty 2019, o 20:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 184
Pomógł: 3

maki26
Witam. No to co zamierzasz popełnić to już w ogóle odjazd :shock: . Widzę że niezła zabawa się szykuje, to ja tu niewinnie i nieśmiało temat ruszyłem a teraz widzę kto ma lepsze schody będzie :lol: . No i o to chodzi!!! Mam nadzieję że pochwalisz się również twoim dziełem. Z chęcią sam bym zobaczył jak wyglądają takie schody o których powiem Ci szczerze myślałem ale miało być szybko i na wczoraj więc wziąłem ledy co leżały od roku w szufladzie i do dzieła.
Co do PIRów powiem Ci że właśnie taki jakiś podstawowy model kupiłem na ali za parę złotych i testuję. Za uwarzyłem już jedną rzecz która mnie troszuniu denerwuje :| . Mianowicie czas minimalny to już jakiś określony czas. Wolał bym a żeby po wykryciu ruchu taki PIR tylko impuls wyrzucił a nie trzymał zmiany stanu na ileś czasu. Wiem że jest potencjometr do ustawiania czasu ale nie ma możliwości ustawienia tylko właśnie tego impulsu :x .



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lut 2019, o 21:49 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 20 gru 2015
Posty: 7
Pomógł: 0

Witam, z PIR'em zawsze mozna zareagowac na zbocze. Wiem, trzymyjacy ie stan wysoki troche blokuje, jakby sie chciało jakies jery strikte czasowe zrobic.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lut 2019, o 01:06 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 gru 2011
Posty: 204
Lokalizacja: Boguchwała
Pomógł: 3

Bardzo dobre rozwiązanie, ale widzę brak szybkości załączania schodów i wygaszania. Chciałbym opcję ustawiania jak wyżej. Proste projekty, bez zbędnych bajerów są zawsze dobre. A jakie czujniki ruchu zastosować :roll:

------------------------ [ Dodano po: 21 minutach ]

Podpowiem już jakie czujniki można użyć, najtańsze za ok. 4zł. Podam link.
Jak jest potrzeba reakcji czujnika w dzień czy w nocy, to można dorobić taki trik do tego czujnika.
Koszt ok. 10 zł. Ale po co, ten bajer do niczego się nie nadaje. No i mamy czujnik ruchu za 5 zł + obudowa ?

https://pl.aliexpress.com/item/SR501-Ru ... lsrc=aw.ds



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lut 2019, o 09:48 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 kwi 2012
Posty: 56
Lokalizacja: Drawski / Gorzów
Pomógł: 0

Gratuluje wykonania.
Posiadam w swoim domu podobne schody i dałeś mi do myślenia. Jak zamontowałeś ledy - przykleiłeś od spodu czy miałeś farta i wykonawca wyfrezował rowek na listwę aluminiową z osłoną, która jednocześnie odprowadza ciepło?
P.S. popraw na schemacie słowo "modół" ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lut 2019, o 07:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 184
Pomógł: 3

main.c napisał(a):
Jak zamontowałeś ledy

Witam
Pisałem wyżej jak to zrobiłem. Każdy stopień ma fraz zrobiony pod pasek ledowy. Ja jakoś nie wpadłem tego czasu na to a żeby umieścić pasek w szynie aluminiowej do ledów. Na pewno było by to rozwiązanie jeszcze lepsze niż to że te paski są po prostu przyklejone i tyle. Tak na prawdę to już te podświetlanie ma ponad 5 lat z tym że teraz dopiero jak zdecydowałem się zrobić o tym filmik zmieniłem pcb z uniwersalnej na drukowaną. Przez te 5 lat nic się nie stało przez to że troszkę się grzeją przy ciągłym świeceniu. Wydzielane ciepło jest praktycznie nie odczuwalne.Co do błędów ortograficznych no to się wydało ja po prostu jestem dysortografik :oops: . Jak widzisz te słowo jest dwa razy napisane raz poprawnie raz błędnie.Gdyby edytor mnie nie poprawiał w czasie tego pisania to byście mieli ubaw na forum. Ale trudno takie zboczenie i trzeba jakoś z tym żyć. ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 mar 2019, o 11:58 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 21 mar 2019
Posty: 1
Pomógł: 0

Jak dla mnie super! Fajnie, że pochwaliłeś się projektem :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 mar 2019, o 21:41 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 184
Pomógł: 3

baraja napisał(a):
Jak dla mnie super! Fajnie, że pochwaliłeś się projektem :)


Ślicznie dziękuję :D . Taki komentarz to nie ziemska i magiczna inspiracja do dalszej nauki,eksperymentów oraz tworzenia gotowych wynalazków 8-) .
Pozdrawiam ;) .



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO