Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki
Teraz jest 22 lis 2019, o 08:44


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 maja 2019, o 15:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24871
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

eeeh zapomniałem ... dzisiaj miałem zaganiany dzień - postaram się jutro

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 maja 2019, o 16:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24871
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Adriang200 napisał(a):
Żadnych drastycznych zmian od oryginalnego kodu.
Kiedy w nadajniku ustawię #define USE_SOFT_SPI 1, a #define USE_NRF_IRQ 1 - to odbieranie komendy "LED TOG" działa
Kiedy w nadajniku ustawię #define USE_SOFT_SPI 1, a #define USE_NRF_IRQ 0 - to odbieranie komendy "LED TOG" już nie działa (tylko jednorazowo zadziała)

No i sprawdziłem ... i jak myślisz? jaki jest wynik ?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

dodam, że ja testowałem to tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


i to w tej konfiguracji która tobie rzekomo "nie działa"

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 maja 2019, o 19:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lis 2015
Posty: 37
Pomógł: 0

Tak to i mnie też działa. Już się rozpisywałem na ten temat i podałem przykład w main.c kiedy to nie działa.
Pana przykład działa, bo za każdym razem zmienia Pan tekst do wysłania.
Kiedy tekst będzie wciąż ten sam, tak jak podałem to w przykładzie z led_tog instrukcja zadziała jednorazowo.
Oczywiście tylko z ustawieniami jakie już podawałem.
I tak bym prosił by Pan to sprawdził.
Oczywiście w odbiorniku sprawdzam czy nadszedł tekst "LED_TOG", który zmienia stan DIODY LED na przeciwny.

Jest to bardzo dziwne i ciekaw jestem jakie Panie Mirku na to jest rozwiązanie.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2019, o 16:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lis 2015
Posty: 37
Pomógł: 0

Znalazłem rozwiązanie.
Dokonałem drobnej zmiany w bibliotece, wstawiając na sam początek funkcję set_tx_mode() tak jak to pokazuję na urywku kodu na dole.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2019, o 17:40 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24871
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

to nie jest dobry pomysł niestety - funkcję set_tx_mode(); należy ew samemu wywoływać a nie umieszczać ją w mknrf_send(), bo tragicznie psujesz transfer niestety.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2019, o 18:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lis 2015
Posty: 37
Pomógł: 0

Ok. To tylko w pilocie użyję tego rozwiązania skoro inaczej się nie da rozwiązać tego problemu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2019, o 18:29 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24871
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Panie w bibliotekach gdy dobrze działają to się nie "grzebie" bo sam sobie psujesz robotę, a poza tym no to jak możesz mówić że nie da się inaczej rozwiązać gdy napisałem tobie jak to rozwiązać wyżej - a ty wciąż swoje.

Funkcja set_tx_mode() jest dostępna - więc jej użyj w swoim programie, zamiast jak mówię peklować kompletnie ją bez sensu do innej funkcji bibliotecznej.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2019, o 19:02 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lis 2015
Posty: 37
Pomógł: 0

Właśnie tak już zrobiłem jak Pan pisze. Chodziło mi o to, że muszę tą funkcję dołożyć przed wysłaniem tekstu ( bo biblioteka tego sama za mnie nie załatwia i to tylko w tym konkretnym przypadku ).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2019, o 20:39 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2013
Posty: 120
Lokalizacja: Koło
Pomógł: 6

Koleżanki i Koledzy potrzebuję pomocy.

Konfiguracja następująca:

Nadajnik i 2 odbiorniki. Nadajnik i oba odbiorniki mają główny strumień jako "ATNEL".

Nadajnik za pomocą przycisku wysyła informację jednocześnie do odbiorników i przechodzi w tryb odbiorczy do czasu aż któryś nie odpowie. I do tego momentu wszystko działa poprawnie. Mając jednocześnie uruchomione 2 odbiorniki na obu przychodzi informacja z nadajnika, ale niestety odpowiedzieć jestem w stanie tylko jednym z nich (nadajnik otrzymuje informację), drugi natomiast wysyła informację do nadajnika, lecz nadajnik jej nie odbiera. Kiedy odłączę jeden z odbiorników (nie ma znaczenia który) to nadajnik odbiera bez problemu informację z pozostałego odbiornika (nawet z tego, który nie dostarczał informacji). Zastanawiam się czy uruchomione jednocześnie odbiorniki, które mają te samy nazwy strumieni, w jakiś sposób zakłócają się?

Kiedy uruchomione mam wszystko czyli nadajnik i 2 odbiorniki to w nadajniku co jakiś czas wykrywa brak odbiornika sygnalizując to wykrzyknikiem.

Brakuje mi jakiegoś przykładu w jaki sposób korzystać z przesyłania danych za pomocą strumieni Pipe1-Pipe5 lub użycia jakiegoś adresowania, tak by nadajnik nadawał do wybranego odbiornika.

Nadajnik konfiguracja, wysyłanie, odbieranie:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


ODBIORNIK 1 konfiguracja, odbieranie, odpowiedź:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


ODBIORNIK 1 konfiguracja, odbieranie, odpowiedź:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
Kompleksowa realizacja ogrodów



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 paź 2019, o 13:09 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 cze 2015
Posty: 18
Lokalizacja: Olesno
Pomógł: 3

Czy próbował ktoś,z powodzeniem, komunikacji między uc z biblioteką Atnelowską a Arduino z biblioteką RF24? Dwa procki z biblioteką Mirka działają bez problemu(ATtiny i ATmega), podobnie dwa Arduino z biblioteką RF24. Niestety przesył danych między AVR a Arduino nie działa, pomimo ustawienia takich samych parametrów transmisji.Czy komuś udało się rozwiązać ten problem ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 paź 2019, o 15:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 237
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 10

A kanały (channel) masz takie same?
Ewentualnie musisz sobie popatrzeć przeliczyć na jakiej MHz nadajesz odbierasz, wpisz takie same ustawienia do rejestru nrf.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2019, o 21:04 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lis 2015
Posty: 37
Pomógł: 0

NRF24L01 są ok, ale jeśli chodzi o zastosowanie ich do komunikacji w większej ilości urządzeń to wolę użyć RFM69CW ( biblioteka Pana Mirka daje możliwość wysłania danych do konkretnego urządzenia od 0 do 255 ). Na dodatek RFM69CW z kabelkiem jako antena mają znacznie większy zasięg od NRF24L01 w wersji ze wzmacniaczem i anteną.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO