Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 25 cze 2019, o 01:26


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 sty 2019, o 13:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

Zapraszam ;)

Obrazek

mają naprawdę SUPER możliwości i osiągi ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 13:37 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3302
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 86

Mam wrażenie że Mirek coś przyspieszył z poradnikami. :lol:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 14:11 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

Po prostu sporo się dzieje - mam sporo roboty no to i przy okazji poradniczki lecą gdy daję jeszcze radę ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 18:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

przy okazji mały przykład poboru prądu modułu w trybie Power Down ... eeeeeh nieźle ;) 930nA ! robi wrażenie

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 20:15 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 08 cze 2014
Posty: 1
Pomógł: 0

Errata do I części poradnika NRF24L01:

- 5:05 minuta pomyłka - zamiast mA powinno być uA - prąd zasilania in power down
-12.43 minuta pomyłka - zamiast 10 nóżek powinno być 8 nóżek

Pozdrawiam i dziękuję za poradnik



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 20:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

Ola napisał(a):
- 5:05 minuta pomyłka - zamiast mA powinno być uA - prąd zasilania in power down
-12.43 minuta pomyłka - zamiast 10 nóżek powinno być 8 nóżek

No tak oczywiste pomyłki ;) przepraszam - ale chyba no każdy je wychwyci ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sty 2019, o 21:04 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

No i jest już druga część ;)


_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 sty 2019, o 08:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1810
Pomógł: 83

I jak tu pracować, skoro takie ciekawe materiały są do obejrzenia?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 sty 2019, o 15:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lut 2012
Posty: 36
Pomógł: 0

Jestem zainteresowany zakupem biblioteki do układu NRF24L01 - stąd moje pytanie.
Czy po kompilacji programu zestaw mikroprocesor - NRF24L01 ma tylko funkcję nadajnika lub odbiornika czy też można zmieniać jego funkcje w trakcie pracy. Tzn. czy biblioteka umożliwia dwu kierunkową komunikację tzn. układ wysyła komunikat a następnie czeka na odpowiedź i następuje dwukierunkowa wymiana informacji.
Dziękuję za poradnik.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 sty 2019, o 17:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

ammorapl napisał(a):
1. Czy te moduły wraz z AVR da radę zasilić baterią CR2032? Czy jednak za słaba? Chodzi oczywiście o cykliczne wybudzanie i wysłanie paru bajtów raz na powiedzmy 5 czy 15 minut

One się idealnie nadają do takich celów - no ale z tym czasem wybudzania i prądem to już musisz sobie po prostu policzyć - żeby nie za często ;) poza tym żeby się nie okazało, że moduły NRF mniej ci zjedzą niż np procek i jego otoczenie

ammorapl napisał(a):
2. Czy biblioteka umożliwia wysłanie i odbiór zmiennych 16 i 32 bitowych? Ale nie tak jak w poradniku w postaci stringa.

eeeeh ;) jak słyszę takie rzeczy to mi gęsia skórka po łopatkach przechodzi .... no panie - panie litości, ale na początek obejrzyj że sobie ten poradnik:



bo jak słyszę takie pttanie czy można przesłać liczbę czy chara ? albo że nie chcę liczby przesyłać w postaci stringa tylko liczby - to ręce załamuję ;) Obejrzyj ten poradnik to zrozumiesz o co chodzi. Ale dokładnie cały obejrzyj. Bo widać pominąłeś go ....

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

artom napisał(a):
Jestem zainteresowany zakupem biblioteki do układu NRF24L01 - stąd moje pytanie.
Czy po kompilacji programu zestaw mikroprocesor - NRF24L01 ma tylko funkcję nadajnika lub odbiornika czy też można zmieniać jego funkcje w trakcie pracy. Tzn. czy biblioteka umożliwia dwu kierunkową komunikację tzn. układ wysyła komunikat a następnie czeka na odpowiedź i następuje dwukierunkowa wymiana informacji.
Dziękuję za poradnik.


Po pierwsze to wyraźnie mówiłem o tym, że specjalnie przygotowałem TAKI a nie inny program testowy - żeby początkujące osoby miały mniej problemów z przeprowadzeniem samych testów ... (bo napisanie programu testowego który w dwie strony sobie pinguje, najczęściej powoduje że później początkująca osoba kompletnie nie rozumie kodu)

Po drugie mówiłem i to niejednokrotnie, że to jest transciever i komunikacja jest w 100% w obie strony - widział ktoś gdzieś w świecie bibliotekę do transcievera która pozwalałaby tylko albo nadawać albo odbierać ? Zresztą już samo takie stwierdzenie jest nielogiczne i zaprzecza samo sobie ;)

No toż oczywista sprawa że możesz prockiem i nadawać i odbierać i to jeszcze w oparciu o zdarzenia które same pięknie wywołają twoją własną funkcję gdy coś zostanie odebrane i przekazane do tejże funkcji a ty w międzyczasie możesz sobie nadawać i nie przejmować się myśleniem nawet o przełączaniu w tryb odbioru

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 01:29 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

ammorapl napisał(a):
Że w ogóle można to ja wiem, ale ja pytam czy biblioteka do NRF to umożliwia. Inaczej mówiąc, czy jest taka funkcja?

proszę cię (nie obraź się) ale nie pogrążaj się dalej - tylko obejrzyj ten poradnik ... a jeśli czegoś w tym poradniku nie zrozumiesz - to wtedy dopytaj, zadaj pytanie ...

I żebyś mnie źle nie zrozumiał, ja doskonale rozumiem że jest się początkującym itp ... że można jeszcze dużo nie wiedzieć ... ale ok mam dla ciebie jeszcze jeden poradnik - w zasadzie to mogłem go jako pierwszego podlinkować wyżej



myślę, że to już dobitnie ci wyjaśni o co chodzi ;) i więcej nie będziesz zadawał pytań typu: "jak wysłać liczbę?" albo "czy jest funkcja do wysyłania liczby 16-bit albo 32-bit ... albo 64-bitowej ?" ...

Bo domyślam się, że nie wiesz co to znaczy kodowanie ASCII i o co w tym wszystkim chodzi - a kiedyś tak czy inaczej będziesz się musiał z tym zmierzyć, a jak już się zmierzysz to zobaczysz jakie to było proste i jak bardzo pozbawione sensu były pytania "jak wysłać liczbę" ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 02:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

ammorapl napisał(a):
Czy w bibliotece do NRF jest funkcja do wysyłania i odbioru liczb 16 i 32bitowych?

No dobra to powiedz mi teraz co dla ciebie oznacza przesłanie liczby ;) Ale opisz to dokładnie - co chcesz uzyskać? Krok po kroku rozpisz ... nawet z jakimś pseudo przykładem - że niby jak to chcesz ze swojego kodu wysyłać i jak odbierać ;) Słucham uważnie

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 02:55 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

ammorapl napisał(a):
przykładowo: MKNRF_send(zmienna16bit);


Niech zgadnę, "w Bascomie" tak było no nie ? ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 03:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

ammorapl napisał(a):
Myślę, że fajnym pomysłem byłoby jak byś podawał w sklepie lub na forum jakie dostępne dla użytkownika funkcje posiada sprzedawana biblioteka.

krótko mówiąc, mając te funkcje jak poniżej a to je pokazywałem:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


możesz zrobić wszystko ;)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

np:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


i już masz wysłaną że tak powiem binarnie, albo

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


czyli już masz AŻ DWA sposoby a nie jeden.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 07:48 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 22 lut 2015
Posty: 61
Pomógł: 0

Witam, mam takie pytanie jaką maksymalną przepustowość udało Ci się uzyskać na tych modułach, data sheet mówi o 250kB na sekundę mi się udało gdzieś około 180kB.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 11:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 kwi 2012
Posty: 49
Pomógł: 0

Mirku, mam prośbę, może byś napisał lub nagrał coś na temat jak przy pomocy twojej biblioteki MK_NRF24L01 można korzystać ze strumieni, jak jest w niej z potwierdzaniem odbioru danych np. w przypadku gdy do nadajnika mamy podłączone (oczywiście poprzez moduły NRF) 2 odbiorniki (pokazywałeś w filmie sygnalizację braku odbioru danych). Wiem że podstawowe dane są w manualu NRF-ki. Ale chciałbym wiedzieć jak tworzenie sieci wspomaga twoja biblioteka.
Co do samej biblioteki to zapowiada się ona na coś fajnego, kawał dobrej roboty.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 12:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

Kulfi27 napisał(a):
Witam, mam takie pytanie jaką maksymalną przepustowość udało Ci się uzyskać na tych modułach, data sheet mówi o 250kB na sekundę mi się udało gdzieś około 180kB.

Przyznam, że nawet nie używam w ogóle tak ślamazarnej prędkości ;) domyślnie działam na 1MBps a czasem na 2MBps ;) nie ma z tym najmniejszych problemów

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

andrzej381 napisał(a):
jak przy pomocy twojej biblioteki MK_NRF24L01 można korzystać ze strumieni, jak jest w niej z potwierdzaniem odbioru danych np. w przypadku gdy do nadajnika mamy podłączone (oczywiście poprzez moduły NRF) 2 odbiorniki (pokazywałeś w filmie sygnalizację braku odbioru danych).

A dlaczego piszesz, że "mamy podłączone" ... nic nie jest podłączone - to tylko kwestia ustawienia adresów odbiorczych dla strumieni. Pokazywałem nawet w poradniku jak to zrobić, napisałem nie tylko funkcję, która ślicznie i automatycznie ustawia adresy dla strumieni od 1-5 ale też drugą która je sprawdza ładnie - tak na wszelki wypadek gdy na początku się to ćwiczy.

A zatem nic nie podłączasz tylko ustawiasz sobie nazwy dla każdego ze strumieni i już ....

zaś po drugiej stronie masz jakieś inne moduły i za ich pomocą (ustawiając adres PTX czyli dla nadajnika - na wybrany przez ciebie strumień w odbiorniku - możesz wysyłać dane ... tu nie ma jakiejś większej filozofii czy czegoś do pokazywania za bardzo - tzn tak mi się wydaje. Bo nie wymaga to od nas żadnych dodatkowych hmmm nie wiem operacji, zaglądania do PDF'a itp ... tylko zrozumienie tej prostej zasady

Oczywiście można sobie w nadajniku zmieniać nawet "w locie" adres PTX i dzięki temu łączyć się jeszcze z innymi modułami NRF .... niezłą sieć można sobie nimi ogarnąć ... ale czy tak na prawdę każdy zaraz będzie z tego korzystał ? 95% zastosowań to najczęściej prosta komunikacja i to w jedną stronę, 4,9% to komunikacja dwustronna a 0,01% to tworzenie sieci - chodzi mi o to, że tak rzadko ktoś w ogóle korzysta ze wszystkich możliwości modułów.

Ale jeśli jeszcze czegoś nie rozumiesz to dopytaj dalej proszę ok? Bo może mi się wydaje coś bardzo oczywiste i być może nie dostrzegam przez to jeszcze tego co ty nie widzisz. Spróbuję pomóc.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 13:14 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

ammorapl napisał(a):
Jeszcze jak byś podpowiedział jak to odebrać (przy użyciu Twojej biblioteki), by znowu otrzymać zmienną 16bit?

To nie jest kwestia tej czy innej biblioteki - polecam jednak koledze poczytać chociaż troszkę Bluebooka i zrozumieć podstawy języka C, bo bez tego zawsze będziesz miał tego typu problemy. Toż to co opisałem wyżej to podstawy C ;) a nie jakieś tam tajemne sztuczki

odebranie danych wg twojego pomysłu

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


ale wiesz co? bez zapoznania się z tymi podstawami C nie polecam tobie zakupu tej biblioteki bo polegniesz na jej korzystaniu, szczególnie jak po chwili będziesz chciał jednak sobie mieszać komunikację ASCII z binarną itp Tym bardziej, że ten sposób jest (w przeciwieństwie do tego co się tobie wydaje - trudniejszy dla początkującego w porównaniu do komunikacji ASCII i prostego parsowania danych ... czego unikasz jak ognia (bez sensu zresztą) ;) no ale kto komu co zabroni ;) każdy robi jak chce. Tylko po prostu odpowiedzialnie cię uprzedzam - żebyś później nie miał pretensji po zakupie.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 13:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

ammorapl napisał(a):
Ale piszesz, żeby nie kupować, bo to nie jest dla początkujących?

widzisz jak ktoś tak pisze ... to ciężko powiedzieć, że da sobie radę .... bo brniesz w ogień, nie zdając sobie sprawy że komunikacja binarna jest trudniejsza niż ASCII a do tego nie dopuszczasz do siebie w ogóle żadnych argumentów ... no to co ja mam powiedzieć? Toż namawianie cię na tę bibliotekę skończyć się może tylko tym, że później będziesz właśnie narzekał czy wymyślał, że nie jest ona dla początkujących albo inne takie (wybacz) dyrdymałki

ammorapl napisał(a):
Jak będę robił jakiś projekt który wymaga wysyłania większej ilości danych, to z pewnością to rozważę

to jest dopiero niestety bezsens - bo akurat gdy zachodzi potrzeba wysyłania większej ilości danych to się korzysta z komunikacji binarnej a nie ASCII - więc mieszasz pojęcia, że aż strach. I nie gniewaj się, że to prostuję bo gdybym nie prostował to inni mogliby jeszcze uwierzyć w takie rzeczy które opowiadasz.

ammorapl napisał(a):
Blubooka czytałem, jakieś podstawy znam, ale wskaźniki to dla mnie nie podstawa a czarna magia, kompletnie tego nie rozumiem.

No więc sam sobie zaprzeczasz pan ;) i to okrutnie ... skoro wskaźniki to dla ciebie czarna magia to może jednak warto zacząć to powoli ćwiczyć zamiast z uporem godnym podziwu odrzucać jak przeszczep ... To po co ci te przykłady, które podałem wyżej - dlatego też mówiłem, że polegniesz na tych przykładach, zaś z komunikacją ASCII dałbyś radę że hej ... no ale - ty wiesz swoje ... masz prawo. Tylko nie mów później że ostrzegałem - ta biblioteka może się raczej dla ciebie okazać niestrawna a nie dla początkujących ... bo początkujący zwykle jednak chcą się uczyć ... Rozejrzyj się po forum i zobacz jak ludzie "idą do przodu" ... oczywiście każdy w swoim tempie, widać jednak że poświęcają czas na tę walkę ze zrozumieniem podstaw.

Ja się ciebie nie na darmo pytałem o Bascoma i wybacz ale nie wierzę , że go nie znasz (oczywiście nie kłócę się z tobą o to) - bo właśnie w Bascomie jest takie podejście do wysłania zmiennej, gdzie programista nie musi myśleć o typach danych i rozumieć tego co robi ... Stąd się później biorą takie pytania ...

--------------------------------

Na koniec - zapraszam cię jednak do zabrania się za poczytanie w BB o stringach, tablicach i jednak zacząć ćwiczenia ze wskaźnikami - a jak będziesz miał jakieś pytania to WAL ŚMIAŁO na forum, ja na pewno chętnie pomogę i inni też ... zobaczysz, jak szybko wtedy zrozumiesz ile czasu do tej pory straciłeś i zobaczysz jak zacznie się o wiele fajniej programować ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 14:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 22 lut 2015
Posty: 61
Pomógł: 0

Czy aby na pewno 2MB (Mega Bajty) czy miało być 2Mb (Mega bity) oczywiście mogę się mylić, w ustawieniu moduł też mam 2Mb lecz wysyłając cały strumień nie jestem wstanie osiągnąć takiej szybkości. W trybie polingu czy za pomocą przerwania od nóżki IRQ na wysłanie 32B potrzebuje 160us. Jak do tej pory nie udało mi się osiągnąć max przepustowości.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 15:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

Kulfi27 napisał(a):
Czy aby na pewno 2MB (Mega Bajty) czy miało być 2Mb (Mega bity) oczywiście mogę się mylić,

nie mylisz się, oczywiście że dwa mega Bity ;) (Jeśli gdzieś napisałem Bajty - to jak sam zauważyłeś ewidentna pomyłka)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

ammorapl napisał(a):
Czytam i też jakoś sobie radzę.

No radzisz radzisz bo widziałem przecież twoje projekty i aż szkoda, że nie bierzesz się za te wskaźniki ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 18:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 152
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 5

Witam serdecznie

Chciałbym zaciągnąć troszkę wiedzy na temat radiówek
w necie spotkałem taki model

https://propix.com.pl/pl/p/nRF24L01P-PA ... L01DP3/313

czy to jest bliżniak modułu nRF24L01
czy to ten sam model który jest używany w poradnikach



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2019, o 18:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

miki53 napisał(a):
czy to jest bliżniak modułu nRF24L01
czy to ten sam model który jest używany w poradnikach

Panie - widzisz tam symbol NRF24L01 ? czy nie ? ;)

no to odpowiedz teraz sam sobie czy różni się to co w poradnikach

NRF24L01

od tego co podałeś w linku czyli

NRF24L01

;) ....

Nie wspomnę już że w poradniku pokazywałem, że mam między różnymi innymi także ten identyczny model i że biblioteka działa z każdym modułem zawierającym NRF24L01

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 sty 2019, o 10:05 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2017
Posty: 76
Lokalizacja: Słupsk
Pomógł: 1

Może zadam niepoprawnie prymitywne pytanie ale czy da się zarządzać w trybie rzeczywistym z komputera wysyłaniem i odbieraniem stringów do i z radiówki? Bo jedynie co mi przychodzi do głowy to mieć na płytce stykowej procka z radiówką i łączyć się z nim po rs232 przez terminal lub też bez przejściówki ale z wpiętą kartą atnel wifi.

_________________
Lampka Leuchtglas



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 sty 2019, o 11:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 152
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 5

Panie Mirku

Chciałem się tylko upewnić czy ten moduł będzie w 100%
zgodny z pana biblioteką, którą mam zamiar zakupić
Nie wiem czy pan spojrzał na ten moduł w linku bo ma on troszkę
inne oznaczenie na płytce

Czy można tą radiówkę użyć jako łącze WIFI, - tylko jak ją połączyć z netem ?
Czy będą jeszcze w sprzedaży moduły WIFI ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 sty 2019, o 11:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

akenes napisał(a):
Bo jedynie co mi przychodzi do głowy to mieć na płytce stykowej procka z radiówką i łączyć się z nim po rs232 przez terminal lub też bez przejściówki ale z wpiętą kartą atnel wifi.

Poza tym jeszcze np za pomocą V-USB ;) ale to tak na marginesie - oczywiście że tak jak piszesz można i nie tylko stringi - wszystko i binarkę i stringi żeby nie było niedomówień

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

miki53 napisał(a):
Nie wiem czy pan spojrzał na ten moduł w linku bo ma on troszkę
inne oznaczenie na płytce

Panie - no na prawdę nie wiem ile razy jeszcze chcesz, żeby tobie powtórzyć, że jeśli masz NRF24L01 to Qurczę będzie działać .... i ile razy mam tobie powtórzyć, że Qurczę mam ten moduł - dokładnie ten i dokładnie z propix'a. Sorki ale jeśli po raz kolejny o to samo zapytasz to już nie odpowiem no chyba że żarty sobie jakieś robisz. Tylko nie zarzucaj mi po tej wypowiedzi, że się denerwuję czy coś - po prostu po raz kolejny udzieliłem wyczerpującą odpowiedź ;) ale ostatni raz na to samo pytanie.

miki53 napisał(a):
Czy można tą radiówkę użyć jako łącze WIFI,

A skąd taki pomysł w ogóle ? Czy masz gdzieś w specyfikacji NRF24L01 że może działać jako moduł WiFi ?

miki53 napisał(a):
Czy będą jeszcze w sprzedaży moduły WIFI ?

Tak z opóźnieniem ale już lecą do nas moduły ATNEL-WIFI232-T .... mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu już pojawią się w naszym sklepie

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 sty 2019, o 13:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1810
Pomógł: 83

Można użyć gatewaya, który z jednej strony będzie miał NRFa a z drugiej moduł WiFi. I inne NRFy poprzez tego gatewaya będą mogły się komunikować.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 mar 2019, o 16:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sie 2014
Posty: 51
Pomógł: 0

Witam próbuje użyć strumieni w tych radiówkach ,

nadajnik mam ustawiony tak
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



a odbiornik
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


inicjalizacja odbiornika
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Nie mogę nic odebrać w odbiorniku, może ktoś coś podpowie?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 mar 2019, o 11:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 wrz 2017
Posty: 85
Pomógł: 1

Część,
Bibloteka NRF dotarła do mnie dwa dni temu i wczoraj siadłem do testów.
Wszystko skrupulatnie podłączyłem do moich dwóch minimalistycznych zestawów z prockami Atmega 328p,
okroiłem do minimum przykładowe programy Mirka i próbowałem uruchomić. Programy "działają" ale niestety
odbiornik nic nie odbiera (właściwie raz zaobserowałem jakby odebrał parę znaków i to był koniec, podejrzewałem że coś nie styka ale raczej to nie jest ten problem).

Co do zestawu testowego to:
- dwa moduły Atmega 328P na płytce prototypwej, taktowane wewnętrzym kwarcem, częstotliwością 1MHz (dzielnik 8 ustawiony przez fussbity)
- dla celów testowych do obu podłączony jest UART-USB tak więc na teminalu na kompie wyświetlam komunikaty
- odbiorniki NRF są z antenami zewnętrznymi
- wszystko jest zasilane z zasilacza laboratoryjnego napięciem 3.2V
- zastosowałem opcje bibloteki bez użycia przerywania
- używam soft SPI

Sprawdzałem połączenia procek-NRF dwa razy i wydaję się, że tu nie ma błędu. Skrupulatnie wprowadziłem wszystkie
zmienne w konfiguracji biblotek i tu raczej też nie ma błędów.
Jednak pomimo tego wszystkiego nic nie jest odbierane. Czekam jeszcze na dwa następne odbiorniki, żeby sprawdzić czy aby na pewno nie jest to problem uszkodzonego układu NRF.
Pytania:

- mam wrażenie,że do dokładniejsze analizu co jest nie tak i czy faktycznie coś pojawia się na SPI, niezbędny jest analizator stanów logicznych. Jaki analizator polecacie na potrzeby pracy z AVR? Na razie poza AVR nie wychodzę. Czy warto zaczynać od takiego wynalazku https://www.gotronik.pl/analizator-stan ... -1669.html ? Chyba że macie inny pomysł jak debugować układ?

- czy jeśli mam podłączony programtor Mirka do złącza SPI to mogę dodatkowo podłączyć układ NFR czy trzeba wykonać jakieś dodatkowe modyfikacje żeby na złączu SPI był NRF i programator w tym samym czasie? Póki co wykorzystywałem do NRF soft SPI (z biloteki Mirka) ale może warto zacząć od SPI sprzętowego żeby do testów uprościć układ.

- dla chętnych poniżej fragment konfiguracji i mój testowy kod, może ktoś się dopatrzy błędu :) .

Odbiornik/nadajnik:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Konfiguracja SPI:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Konfiguracja NFR

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


oraz

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Michał



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 mar 2019, o 11:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

szymanskim napisał(a):
ale może warto zacząć od SPI sprzętowego żeby do testów uprościć układ.

Ja w ogóle nie rozumiem jak można (i to jeszcze mając problemy) zaczynać od soft spi gdzie możesz popełnić dodatkowo setki błędów.... Toż odpalenie na sprzętowym SPI to podstawa podstaw - a później można się bawić z soft spi.

Po drugie po jasny gwint lecisz na ŚLIMACZYM taktowaniu 1MHz - ja nie mówię, że to przez to ci nie działa - no ale robisz jakby wszystko odwrotnie - zamiast spróbować tak jak w poradniku na początek żeby było łatwiej.

Ustaw procka na 8MHz i zacznij od sprzętowego SPI. Poza tym pokaż jakąś fotkę jak ty to połączyłeś - bo przede wszystkim to babole możesz mieć właśnie w połączeniach fizycznych

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO