Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 20 mar 2019, o 04:28


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 sty 2019, o 21:21 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 164
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 5

Witam, ciąg dalszy mojej nauki, zabaw, podłączyłem wyświetlacz lcd hd44780 i czasami przy kompilacji pojawia się błąd
Obrazek
Czym to spowodowane?
Zakładka console:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 sty 2019, o 22:46 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2015
Posty: 43
Pomógł: 0

A zapisujesz projekt przed kompilacją?

_________________
http://www.avrboss.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 sty 2019, o 22:50 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 164
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 5

mario2015 napisał(a):
A zapisujesz projekt przed kompilacją?
Tak, mam ustawiony zapis przy kompilacji,

Kod mam taki
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2019, o 02:11 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24160
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 912

Panie Misiek ;) najpierw skompiluj oryginalny kod z książki - wtedy nie będziesz miał żadnego błędu, a później KROK po Qurczę kroku dodawaj swoje modyfikacje i obserwuj po którym kroku wyskakuje ci twój dziwny błąd - zapewniam cię, że w ten sposób RAZ DWA znajdziesz miejsce gdzie popełniasz BABOLA ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2019, o 03:55 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 164
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 5

mirekk36 napisał(a):
Panie Misiek ;) najpierw skompiluj oryginalny kod z książki - wtedy nie będziesz miał żadnego błędu, a później KROK po Qurczę kroku dodawaj swoje modyfikacje i obserwuj po którym kroku wyskakuje ci twój dziwny błąd - zapewniam cię, że w ten sposób RAZ DWA znajdziesz miejsce gdzie popełniasz BABOLA ;)
Książkę kupię niedługo po wypłacie, a aktualnie kombinuję próbuje



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2019, o 05:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24160
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 912

a ok sorki, źle spojrzałem na ikonki w podpisie.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2019, o 08:10 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 788
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 64

Co do błędu, mi się czasami taki pojawia. Z tego, co zauważyłem, po wykonaniu clean projektu. Coś, że brakuje folderów/plików. po kolejnym kliknięciu build kompiluje się bez problemu.
Nie znalazłem przyczyny :(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2019, o 08:24 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1736
Pomógł: 80

Spróbuj skompilować te same źródła w MkClipsie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2019, o 10:11 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 164
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 5

mirekk36 napisał(a):
Panie Misiek ;) najpierw skompiluj oryginalny kod z książki - wtedy nie będziesz miał żadnego błędu, a później KROK po Qurczę kroku dodawaj swoje modyfikacje i obserwuj po którym kroku wyskakuje ci twój dziwny błąd - zapewniam cię, że w ten sposób RAZ DWA znajdziesz miejsce gdzie popełniasz BABOLA ;)

Chyba udało się wykluczyć babola
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

wrzuciłem pliki do głównego folderu, teraz mam
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

nie wywala tym błędem, zatem teraz nauka podawania dobrze dostępu do folderów. Ach wciąga mnie to

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

W projekcie zmieniłem nazwę folderu z HD44780 na lcd, nim kod do wyświetlacza i tez działa poprawnie bez błędu
//Edit:
hmm.. jak mam folder lcd jest wszystko ok, zaś gdy dam LCD już błędem sypie.
Eclipse wersja: Eclipse IDE 2018‑12



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2019, o 11:41 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 164
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 5

Wytłumaczy mi ktoś dlaczego akurat zmiana nazwy folderu do wyświetlacza rozwiązała problem? nawet jak ustawię "_LCD" to też bez problemu wszystko hula, nie ogarniam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2019, o 12:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24160
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 912

Twoje rzekome rozwiązanie:

Misiek_86 napisał(a):
wrzuciłem pliki do głównego folderu, teraz mam


To najgorszy pomysł jaki można było zrobić. To nie jest żadne rozwiązanie tylko wprowadzanie bajzlu do projektu - robisz sobie sam groch z kapustą.

Zrozum, to co masz dołączone do książki MUSI się dobrze kompilować, traktuj to jako wzór a jak coś ci rzekomo nie działa, źle się kompiluje to nie wymyślaj takich pomysłów jak wyżej bo to niestety kocia droga, zamiast tego szukaj BABOLA w tym co robisz a ewidentnie coś źle robisz ?

ale co?

Ciężko powiedzieć i pomóc po takim opisie problemu

Zamiast tego - weź że czysty projekt z nośnika dołączonego do książki, bez wprowadzania żadnych, rozumiesz żadnych swoich zmian i skompiluj - jeśli się dobrze skompiluje to już masz pierwszą podpowiedź - po własnych zmianach (złych zmianach) przypomnij sobie teraz jakich - coś się zrąbało i popraw to

Jeśli projekt z książki ci się źle skompiluje to najpierw pokaż i opisz jak to kompilujesz - bo na samej górze pokazałeś sorki ale jakiś nonses być boże bo najpierw jakiś rzekomy błąd - a później widok konsoli w której nie widać żadnego błędu

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2019, o 12:13 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 164
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 5

@mirekk36, ale jak wspomniałem jeszcze książki nie mam, tutaj jest następujący problem jak wyżej wspomniałem gdy folder jest "lcd" nie ma błędu jak na górze pokazałem, a gdy dam "LCD" już się pojawia, jakiś widać problem z dostępem do ścieżki pisane dużymi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2019, o 12:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2017
Posty: 244
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 20

Marhef napisał(a):
Co do błędu, mi się czasami taki pojawia. Z tego, co zauważyłem, po wykonaniu clean projektu. Coś, że brakuje folderów/plików. po kolejnym kliknięciu build kompiluje się bez problemu.
Nie znalazłem przyczyny :(

wg moich doświadczeń może to zależeć od wersji Eclipse, a problem prawdopodobnie polega na tym, że drzewo projektu nie jest poprawnie odświeżane, a czasami pomaga Refresh (F5).
Z tego co widzę w Eclipse Photon nie ma już tego problemu (Mars miał), chyba w Neonie też nie zauważyłem.
Najbardziej cierpiały na tym stare wersje System Workbench od ST, ale obecnie nie mam taki problemów



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2019, o 12:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24160
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 912

a sorki - no ja mam sklerozę ... przepraszam widzę ikonki kątem oka i wydaje mi się, że widzę tam książkę - przepraszam.

Ale i tak nie umiem ci pomóc ani nawet (nie pogniewaj się) nie mam czasu aby zajmować się jakimiś bibliotekami znalezionymi w necie. Spróbuj poszukać w necie jak tą bibliotekę się kompiluje, jakie ma wymagania, jak się ją ustawia itp itd - no bo od tego trzeba zacząć ... od dobrej analizy problemu. Jeśli się tobie nie kompiluje to pewnie w necie znajdziesz sporo takich wątków z problemami z tą biblioteką.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Zealota napisał(a):
wg moich doświadczeń może to zależeć od wersji Eclipse, a problem prawdopodobnie polega na tym, że drzewo projektu nie jest poprawnie odświeżane, a czasami pomaga Refresh (F5).

No ale efektem odświeżania raczej nie byłoby chyba to, że plik *.h z podfolderu jest źle inkludowany do pliku *.c ... trzeba by pogrzebać sobie w takiej bibliotece - bo może mieć po prostu mieć zrobione chociażby złe inkludowanie itp

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2019, o 12:23 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 164
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 5

Temat uważam za rozwiązany i zamknięty. Usunąłem projekt z eclipse, utworzyłem ponownie, wszystko elegancko działa. nawet nazwa folderu z dużej już jest ok :) Pozdrawiam, Miłego dnia życzę



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2019, o 14:14 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2017
Posty: 244
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 20

mirekk36 napisał(a):
Zealota napisał(a):
wg moich doświadczeń może to zależeć od wersji Eclipse, a problem prawdopodobnie polega na tym, że drzewo projektu nie jest poprawnie odświeżane, a czasami pomaga Refresh (F5).

No ale efektem odświeżania raczej nie byłoby chyba to, że plik *.h z podfolderu jest źle inkludowany do pliku *.c ... trzeba by pogrzebać sobie w takiej bibliotece - bo może mieć po prostu mieć zrobione chociażby złe inkludowanie itp

Koledze Marhef i mnie chodziło o ten pierwszy wskazany błąd, tj. problem z katalogiem Release, czyli jak gdyby z "postprodukcją" :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2019, o 15:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24160
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 912

a ok to ja źle zrozumiałem - sorki

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO