Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 15 paź 2019, o 04:50


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sty 2019, o 11:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sie 2014
Posty: 53
Pomógł: 0

Witam.
Mam problem z uruchomieniem bls, aby mi działał na rs485.

Chodzi o to, że bls ładuje mi się bez problemu, tylko po podłączeniu procesora za pośrednictwem rs485 i po wciśnięciu bls info, procesor nie odpowiada. Natomiast , gdy podłączę za pośrednictwem rs232, działa poprawnie.



Ostatnio edytowano 6 sty 2019, o 11:47 przez jumar000, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2019, o 11:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24815
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

No dobrze ale co można tobie pomóc jak zadajesz zagadki ... skąd wiadomo jak to masz podłączone z tym RS485 - bo pewnie tu jest babol, skąd można wiedzieć z jakimi opcjami skompilowałeś bls? nic nie pokazałeś a tym bardziej nie widząc schematu jak chodzi o sam np MAX485

Bo jeśli czytałeś cały wątek to chyba też doczytałeś, że jest to mechanizm sprawdzony już w BOJU i nie tylko przeze mnie ale przez użytkowników mających istniejące i to spore sieci RS485.

Więc na przyszłość zadając pytanie - podawaj więcej szczegółów, wtedy chętnie pomogę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 09:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 29
Pomógł: 3

Witam,
Mirku zmieniam sposób wysyłania danych z ASCII na liczbowy(binarny).
Czy jest jakiś sposób żebym mógł jako komendę resetu wysłać liczby zamiast ich reprezentacji w kodzie ASCII?
O ile z liczbami z zakresu 33-127 nie ma problemu bo mogę wpisać znak z odpowiadający tej liczbie, problem mam z liczbami
poniżej i powyżej 33-127.

Pozdrawiam,
Mariusz.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 12:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24815
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

malu napisał(a):
Mirku zmieniam sposób wysyłania danych z ASCII na liczbowy(binarny).
Czy jest jakiś sposób żebym mógł jako komendę resetu wysłać liczby zamiast ich reprezentacji w kodzie ASCII?
O ile z liczbami z zakresu 33-127 nie ma problemu bo mogę wpisać znak z odpowiadający tej liczbie, problem mam z liczbami
poniżej i powyżej 33-127.

Ale nie za bardzo rozumiem problemu ... co ma wspólnego wysyłanie binarne z samą komendą soft resetu ?

Można sobie przesyłać co się komu żywnie podoba ;) przecież MkBootloader w żaden sposób nie ingeruje w to co robi wsad - on może sobie wyczyniać różne rzeczy.

Ale co za problem zrobić we własnym wsadzie reakcję TYLKO na sam soft reset za pomocą kilku bajtów ? Oczywiście te bajty domyślnie to AT+RST? ale można zmienić na dowolne z zakresu znaków ASCII oczywiście. Można zatem zamiast "AT+RST?" wysłać sobie nawet taki string ;)

Cytuj:
"!%!#@%$KJG#!UUFT#!^*!@#"


no to nie powiesz mi albo chyba nie uzasadnisz - dlaczego jeszcze trzeba byłoby implementować znaki niedrukowalne czyli z zakresu 0-31 ? Chyba że uzasadnisz ? to proszę

a na koniec dodam, że można sobie je wysłać np za pomocą HEX proszę bardzo np tak:

Cytuj:
"010A00B2DF"

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 12:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 29
Pomógł: 3

mirekk36 napisał(a):
Ale co za problem zrobić we własnym wsadzie reakcję TYLKO na sam soft reset za pomocą kilku bajtów ?


Chyba tak zrobię, pomyślę na tym.

Cytuj:
a na koniec dodam, że można sobie je wysłać np za pomocą HEX proszę bardzo np tak:

Cytuj:
"010A00B2DF"


Możesz proszę mi wyjaśnić, jakoś nie mogę pojąć(gubię się w tych HEXach), co poleci po magistrali jeśli
jako komendę soft reset wpiszę znaki podane przez Ciebie?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 13:05 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24815
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

malu napisał(a):
Możesz proszę mi wyjaśnić, jakoś nie mogę pojąć(gubię się w tych HEXach), ...

I pewnie dlatego wymyślasz może sobie albo powiem inaczej tworzysz problemy z tymi znakami niedrukowalnymi .... Bo zobacz, tu nie ma się w czym gubić - to co napisałem to ZWYKŁY STRING .... tyle, że zawiera bajty zapisane w postaci HEX (tak jak np masz wsad do procka w HEXie)

"010A00B2DF" to: "01 0A 00 B2 DF"

czyli można powiedzieć, że przesyłamy 5 bajtów ale w postaci HEX czyli w rzeczywistości 10 bajtów innymi słowy string o ilości 10znaków - a twój wsad musi odebrać ten string - zdekodować postać HEX na BIN i masz .... tylko czy jest SENS aż tak się bawić ? moim zdaniem kompletnie nie ma - bo łatwiej zareagować na string "AT+RST?" czy nie wiem "ALA MA KOTA"


malu napisał(a):
... co poleci po magistrali jeśli
jako komendę soft reset wpiszę znaki podane przez Ciebie?


już chyba się domyślasz - poleci string zawierający 10 znaków ASCII i od twojego wsadu zależy co z nim zrobisz ...

Zobacz wsad do procka w postaci iHEX to DOKŁADNIE ta sama sytuacja, program który go wgrywa - to wczytuje stringi, zamienia bajty zapisane w stringu hexadecymalnie na liczby typu uint8_t i śle do procka po ISP

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lut 2019, o 23:31 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 23 mar 2013
Posty: 11
Pomógł: 0

Cześć Mirku.

Czy jest opcja dodać do programu funkcję wywoływania aplikacji z CMD?
Chciałbym zbudować automat testujący kilka urządzeń i przydała by się opcja wywołania programu z konsoli, coś podobnego jak w programie MKAvrCalculator.

Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lut 2019, o 23:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24815
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

Przykro mi na razie nie przewiduję takiej opcji

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lut 2019, o 20:44 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 cze 2018
Posty: 5
Pomógł: 0

Witam.
Też jestem zainteresowany opcją wysyłania ciągu znaków do SoftResetu od razu jako HEX, przy czym tylko opcją.
Pewnie łatwiej jest obsłużyć ASCII, ale u mnie problemem jest fakt, że już mam dodaną obsługę rs485 po Modbus, bo tak odbywa się konunikacja z urządzeniem i biblioteka sprawdza co pojawia się na linii i to obsługuje. Więc jeżeli odczyta zawartość wysłaną po serialu to już nie mam co odczytać drugą funkcją.
Tak wystarczyłoby dodać funkcję resetu reagującą na zmianę jakieś pozycji w rejestrze Modbus i mam uniwersalną funkcję do zdalnego resetu, a tak problemem jest choćby 0x00, które w ASCII się nie wyświetla a w Modbus jest używane.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lut 2019, o 21:37 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sie 2014
Posty: 53
Pomógł: 0

Można odebrać ramkę i jeśli crc się nie zgadza to obrabiasz jako string.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lut 2019, o 10:04 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 cze 2018
Posty: 5
Pomógł: 0

Tylko wtedy muszę przerabiać bibliotekę, natomiast jeżeli byłaby możliwość wysłania z MkBootloadera ciągu nie ASCII ale HEX lub DEC to mogę sobie wpisać tam ciąg, który wysyła master modbus do slave i nakazuje mu zmianę rejestru 1 na 1. Typowe polecenie, niezależne od biblioteki której użytkownik używa. Nic nie trzeba zmieniać w bibliotekach bo one takie polecenie same potrafią obsłużyć. Ja musiałbym jedynie odpowiednio zareagować, gdy pozycja rejestru dostanie wartość 1.
Czasami piszemy wszystko swoje i wtedy można sobie dodać dowolną obsługę tego co leci po rs485 a czasami korzystamy z bibliotek, bo po to są napisane i ich nie chcemy zmieniać.
Jak nie będzie wyboru to przerobię bibliotekę i dodam obsługę takiego ciągu, żeby nie było w nim znaków 0x00, ale wydaje mi się, że dla Mirka dodanie checkboxa i wysyłanie HEXa to bułka z masłem :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lut 2019, o 15:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 544
Pomógł: 30

Nie wiem ,czy juz to było,ale mi brakuje wykrywania portu Com tak jak bylo we wcześniejszej wersji. Jeden klik i już wiadomo na jakim porcie jest przejściówka. Co prawda teraz podpowiada jakie porty sa dostępne,jednak jak dla mnie poprzednia wersja była duzo lepsza.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lut 2019, o 21:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24815
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

arkadyjczyk napisał(a):
ale wydaje mi się, że dla Mirka dodanie checkboxa i wysyłanie HEXa to bułka z masłem

pomyślimy ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 mar 2019, o 22:21 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 cze 2018
Posty: 5
Pomógł: 0

Mam trochę problem z bootloaderem. Dla uproszczenia płytka Arduino Uno z Atmegą 328P, choć sprawdzałem też na swojej płytce z innym procesorem i zachowanie jest identyczne. BLS się generuje, wgrywa, można wgrać hexa i niby wszystko działa, tylko z nieznanego powodu na pinie TX ciągle jest coś wysyłane, w monitorze pokazuje znak zapytania. Jak nie ma nic innego wgranego a tylko sam BLS to wysyłane jest cały czas. Gdy wgram hexa, zwykły "blink" dla Arduino, to z przerwami, mniej więcej co sekundę. Przy innym BLSie to nie występuje.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 mar 2019, o 01:10 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24815
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

wysyłany znak zapytania to prawidłowa operacja po wgraniu BLS'a

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 mar 2019, o 08:54 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 cze 2018
Posty: 5
Pomógł: 0

I ma być wysyłany cały czas podczas normalnej pracy programu czy tylko jako komunikat, że BLS wgrał się prawidłowo i oczekuje na wsad?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 mar 2019, o 09:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 29
Pomógł: 3

arkadyjczyk napisał(a):
I ma być wysyłany cały czas podczas normalnej pracy programu czy tylko jako komunikat, że BLS wgrał się prawidłowo i oczekuje na wsad?


Jeśli w procku jest tylko bootloader to "?" będzie wysyłany cały czas, jeśli w procku jest wgrany wsad i wciąż
bootloader wysyła "?" to prawdopodobnie watchdog resetuje procka.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 mar 2019, o 10:59 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24815
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

malu napisał(a):
jeśli w procku jest wgrany wsad i wciąż
bootloader wysyła "?" to prawdopodobnie watchdog resetuje procka.

albo kolega źle dobrał jakieś inne parametry BLS'a albo za duży wsad

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 mar 2019, o 22:31 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 cze 2018
Posty: 5
Pomógł: 0

Dzięki za naprowadzenie. WDT ON włączone :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2019, o 13:32 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 kwi 2017
Posty: 21
Pomógł: 0

W zestawie atb 04b wgrałem bootloader , po naciśnięciu info jest potwierdzenie że jest obecny , wgrywam wsad *.hex np. blink i działa , po ponownym naciśnięciu info bootloader nie jest wykrywany , co robię źle ? Zestaw mam dopiero tydzień.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2019, o 15:05 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24815
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

anat napisał(a):
wgrywam wsad *.hex np. blink i działa , po ponownym naciśnięciu info bootloader nie jest wykrywany , co robię źle ?


1. pierwsza rzecz jaką robisz źle - to to że myślisz tylko sposobem andruinowym - niestety ... i to powoduje, że nie wiesz jak to działa w środku

2. druga rzecz jaką robisz źle - to fakt, że nie obejrzałeś żadnego z poradników odnośnie MkBootloadera gdzie wyjaśniam o co chodzi - a nie chodzi to akurat TYLKO o MkBootloader ale w ogóle o zrozumienie działania bootloaderów ... a jak mówię wyjaśniam to w najdrobniejszych szczegółach

3. trzecia rzecz - to NAWET nie zaglądasz do instrukcji na stronie producenta MkBootloader

https://atnel.pl/mkbootloader.html

gdzie też masz wszystko wyjaśnione w tym ten przypadek o którym piszesz i wyjaśnione dodatkowo że to nie jest żaden problem tylko normalny objaw jak się nie zrobi właściwej reakcji na SOFT RESET ... która to właśnie też jest opisana

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2019, o 18:27 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 kwi 2017
Posty: 21
Pomógł: 0

Założyłem zworkę ARST i wszystko działa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2019, o 18:31 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24815
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

anat napisał(a):
Założyłem zworkę ARST i wszystko działa.

No to już ci podpowiem, bo widzę że nie możesz się wyzwolić z okowów andruino a szkoda, ale może z czasem zrozumiesz że warto przejść na C w końcu.

Zworka ARST jest właśnie po to żeby robić sprzętowy RESET procka z poziomu programu MkBootloader. Ale srogo się zawiedziesz jak zrobisz własny docelowy układ a tam nie będziesz miał tego mechanizmu - nie zdając sobie sprawy jak to działa.

Poza tym programowa realizacja SoftRESET jest o wiele lepsza bo nie wymaga dodatkowego hardware i mając TYYYLE informacji i na stronie którą ci podałem i w poradnikach warto się tym zainteresować - mówię ci ;) bo używanie tego nie jest trudne nawet dla początkującej osoby.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2019, o 19:43 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 kwi 2017
Posty: 21
Pomógł: 0

Trzeba będzie się poddać terapii w jakimś klubie "Anonimowych Arduinowców" , lub brać jakieś "prochy" , żeby tylko pomogły staremu emerytowi , kiedyś dawno temu miałem CA80 (przepadło gdzieś w czasie przeprowadzek) , ze trzydzieści lat temu zacząłem próbować w asm51 z symulatorem eprom i pc dosem (krotko bo brakło czasu) , teraz mam go dużo to znowu kłopoty ze zdrowiem, "c" jest super ,wiem , ale nie jest łatwo . Dzięki za pomoc.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2019, o 19:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24815
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

anat napisał(a):
kiedyś dawno temu miałem CA80

eeeh pamiętam te dobre czasy ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2019, o 22:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1898
Pomógł: 88

Ja swoje CA80 mam do dziś :) tam to się kodowało używając wyświetlacza 7segm. Używając prpstej k/b. I ten moduł programatora Epromów - echh. Ostatni raz CA80 był używany u mnie ponad 15 lat temu jako zegarek dla mojego dziadka.

P.s. Miałem okazję osobiście odwiedzić Pana Gardynika jak odbierałem sprzęt.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 maja 2019, o 16:04 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 lip 2016
Posty: 18
Lokalizacja: Białystok
Pomógł: 0

Cześć,
od jakiegoś czasu nie jestem w stanie uruchomić MkBootloadera w wersji 3. Od razu po uruchomieniu programu zawiesza się on i nawet próba ubicia procesu kończy się błędem.
Obrazek

Jedyny sposób na zamknięcie programu to restart komputera, bo nawet wylogowywanie użytkownika i ponowne zalogowanie nie kończy tego procesu (pliki aplikacji są cały czas używane - co wnioskuję po tym że nie można ich np. usunąć).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 maja 2019, o 17:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24815
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

Moim zdaniem to pewnie jakiś antywirus go trzyma. Wyłącz antywira kociego i wtedy sprawdź

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 maja 2019, o 02:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 674
Pomógł: 30

A nie prościej zapytać co trzyma pliki, zamiast odkurzać szklaną kulę? ;)

Process Monitor
https://docs.microsoft.com/en-us/sysint ... ds/procmon
albo Process Explorer
https://docs.microsoft.com/en-us/sysint ... s-explorer

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO