Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 19 lut 2019, o 11:27


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 gru 2018, o 15:55 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24064
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 908

gizmo5418 napisał(a):
Nie jest to w żaden sposób uciążliwe.

Jest jest - zdaję sobie z tego sprawę, ale ciężko w starym kodzie już grzebać i robić poważniejsze poprawki. Jak mówię, za jakiś czas może się wezmę za napisanie MkAvrCalca od nowa ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2018, o 15:01 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1465
Pomógł: 166

gizmo5418 napisał(a):
ale nie jest sygnalizowane wypięcie / wpięcie USBASP z USB w uruchomionym MkAVRCalculator
Czytając dyskusję w tym wątku, jakbym miał déjà vu ;). Dokładnie takie same problemy miałem jak pisałem programiki na konkurs rycerski, które miały działać bez zmian na windows i linux.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2018, o 16:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 01 lis 2013
Posty: 173
Pomógł: 20

Witam,

Całe szczęście, jak czytałeś, Mirek opanował owe problemy. Na razie zaimplementowane rozwiązanie jest w MkBootloader3, ale mam ogromną nadzieję, że również w kolejnych programach będzie wdrożone. :D

_________________
Pozdrawiam,
sq8mvy, Paweł



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2019, o 11:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sie 2014
Posty: 41
Pomógł: 0

Witam.
Mam problem z uruchomieniem bls, aby mi działał na rs485.

Chodzi o to, że bls ładuje mi się bez problemu, tylko po podłączeniu procesora za pośrednictwem rs485 i po wciśnięciu bls info, procesor nie odpowiada. Natomiast , gdy podłączę za pośrednictwem rs232, działa poprawnie.



Ostatnio edytowano 6 sty 2019, o 11:47 przez jumar000, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2019, o 11:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24064
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 908

No dobrze ale co można tobie pomóc jak zadajesz zagadki ... skąd wiadomo jak to masz podłączone z tym RS485 - bo pewnie tu jest babol, skąd można wiedzieć z jakimi opcjami skompilowałeś bls? nic nie pokazałeś a tym bardziej nie widząc schematu jak chodzi o sam np MAX485

Bo jeśli czytałeś cały wątek to chyba też doczytałeś, że jest to mechanizm sprawdzony już w BOJU i nie tylko przeze mnie ale przez użytkowników mających istniejące i to spore sieci RS485.

Więc na przyszłość zadając pytanie - podawaj więcej szczegółów, wtedy chętnie pomogę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 09:17 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 22
Pomógł: 3

Witam,
Mirku zmieniam sposób wysyłania danych z ASCII na liczbowy(binarny).
Czy jest jakiś sposób żebym mógł jako komendę resetu wysłać liczby zamiast ich reprezentacji w kodzie ASCII?
O ile z liczbami z zakresu 33-127 nie ma problemu bo mogę wpisać znak z odpowiadający tej liczbie, problem mam z liczbami
poniżej i powyżej 33-127.

Pozdrawiam,
Mariusz.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 12:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24064
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 908

malu napisał(a):
Mirku zmieniam sposób wysyłania danych z ASCII na liczbowy(binarny).
Czy jest jakiś sposób żebym mógł jako komendę resetu wysłać liczby zamiast ich reprezentacji w kodzie ASCII?
O ile z liczbami z zakresu 33-127 nie ma problemu bo mogę wpisać znak z odpowiadający tej liczbie, problem mam z liczbami
poniżej i powyżej 33-127.

Ale nie za bardzo rozumiem problemu ... co ma wspólnego wysyłanie binarne z samą komendą soft resetu ?

Można sobie przesyłać co się komu żywnie podoba ;) przecież MkBootloader w żaden sposób nie ingeruje w to co robi wsad - on może sobie wyczyniać różne rzeczy.

Ale co za problem zrobić we własnym wsadzie reakcję TYLKO na sam soft reset za pomocą kilku bajtów ? Oczywiście te bajty domyślnie to AT+RST? ale można zmienić na dowolne z zakresu znaków ASCII oczywiście. Można zatem zamiast "AT+RST?" wysłać sobie nawet taki string ;)

Cytuj:
"!%!#@%$KJG#!UUFT#!^*!@#"


no to nie powiesz mi albo chyba nie uzasadnisz - dlaczego jeszcze trzeba byłoby implementować znaki niedrukowalne czyli z zakresu 0-31 ? Chyba że uzasadnisz ? to proszę

a na koniec dodam, że można sobie je wysłać np za pomocą HEX proszę bardzo np tak:

Cytuj:
"010A00B2DF"

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 12:28 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 22
Pomógł: 3

mirekk36 napisał(a):
Ale co za problem zrobić we własnym wsadzie reakcję TYLKO na sam soft reset za pomocą kilku bajtów ?


Chyba tak zrobię, pomyślę na tym.

Cytuj:
a na koniec dodam, że można sobie je wysłać np za pomocą HEX proszę bardzo np tak:

Cytuj:
"010A00B2DF"


Możesz proszę mi wyjaśnić, jakoś nie mogę pojąć(gubię się w tych HEXach), co poleci po magistrali jeśli
jako komendę soft reset wpiszę znaki podane przez Ciebie?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 13:05 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24064
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 908

malu napisał(a):
Możesz proszę mi wyjaśnić, jakoś nie mogę pojąć(gubię się w tych HEXach), ...

I pewnie dlatego wymyślasz może sobie albo powiem inaczej tworzysz problemy z tymi znakami niedrukowalnymi .... Bo zobacz, tu nie ma się w czym gubić - to co napisałem to ZWYKŁY STRING .... tyle, że zawiera bajty zapisane w postaci HEX (tak jak np masz wsad do procka w HEXie)

"010A00B2DF" to: "01 0A 00 B2 DF"

czyli można powiedzieć, że przesyłamy 5 bajtów ale w postaci HEX czyli w rzeczywistości 10 bajtów innymi słowy string o ilości 10znaków - a twój wsad musi odebrać ten string - zdekodować postać HEX na BIN i masz .... tylko czy jest SENS aż tak się bawić ? moim zdaniem kompletnie nie ma - bo łatwiej zareagować na string "AT+RST?" czy nie wiem "ALA MA KOTA"


malu napisał(a):
... co poleci po magistrali jeśli
jako komendę soft reset wpiszę znaki podane przez Ciebie?


już chyba się domyślasz - poleci string zawierający 10 znaków ASCII i od twojego wsadu zależy co z nim zrobisz ...

Zobacz wsad do procka w postaci iHEX to DOKŁADNIE ta sama sytuacja, program który go wgrywa - to wczytuje stringi, zamienia bajty zapisane w stringu hexadecymalnie na liczby typu uint8_t i śle do procka po ISP

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lut 2019, o 23:31 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 23 mar 2013
Posty: 11
Pomógł: 0

Cześć Mirku.

Czy jest opcja dodać do programu funkcję wywoływania aplikacji z CMD?
Chciałbym zbudować automat testujący kilka urządzeń i przydała by się opcja wywołania programu z konsoli, coś podobnego jak w programie MKAvrCalculator.

Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lut 2019, o 23:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24064
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 908

Przykro mi na razie nie przewiduję takiej opcji

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Marhef i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO