Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 2 cze 2020, o 02:18


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sty 2019, o 11:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sie 2014
Posty: 53
Pomógł: 0

Witam.
Mam problem z uruchomieniem bls, aby mi działał na rs485.

Chodzi o to, że bls ładuje mi się bez problemu, tylko po podłączeniu procesora za pośrednictwem rs485 i po wciśnięciu bls info, procesor nie odpowiada. Natomiast , gdy podłączę za pośrednictwem rs232, działa poprawnie.



Ostatnio edytowano 6 sty 2019, o 11:47 przez jumar000, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2019, o 11:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

No dobrze ale co można tobie pomóc jak zadajesz zagadki ... skąd wiadomo jak to masz podłączone z tym RS485 - bo pewnie tu jest babol, skąd można wiedzieć z jakimi opcjami skompilowałeś bls? nic nie pokazałeś a tym bardziej nie widząc schematu jak chodzi o sam np MAX485

Bo jeśli czytałeś cały wątek to chyba też doczytałeś, że jest to mechanizm sprawdzony już w BOJU i nie tylko przeze mnie ale przez użytkowników mających istniejące i to spore sieci RS485.

Więc na przyszłość zadając pytanie - podawaj więcej szczegółów, wtedy chętnie pomogę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 09:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 29
Pomógł: 3

Witam,
Mirku zmieniam sposób wysyłania danych z ASCII na liczbowy(binarny).
Czy jest jakiś sposób żebym mógł jako komendę resetu wysłać liczby zamiast ich reprezentacji w kodzie ASCII?
O ile z liczbami z zakresu 33-127 nie ma problemu bo mogę wpisać znak z odpowiadający tej liczbie, problem mam z liczbami
poniżej i powyżej 33-127.

Pozdrawiam,
Mariusz.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 12:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

malu napisał(a):
Mirku zmieniam sposób wysyłania danych z ASCII na liczbowy(binarny).
Czy jest jakiś sposób żebym mógł jako komendę resetu wysłać liczby zamiast ich reprezentacji w kodzie ASCII?
O ile z liczbami z zakresu 33-127 nie ma problemu bo mogę wpisać znak z odpowiadający tej liczbie, problem mam z liczbami
poniżej i powyżej 33-127.

Ale nie za bardzo rozumiem problemu ... co ma wspólnego wysyłanie binarne z samą komendą soft resetu ?

Można sobie przesyłać co się komu żywnie podoba ;) przecież MkBootloader w żaden sposób nie ingeruje w to co robi wsad - on może sobie wyczyniać różne rzeczy.

Ale co za problem zrobić we własnym wsadzie reakcję TYLKO na sam soft reset za pomocą kilku bajtów ? Oczywiście te bajty domyślnie to AT+RST? ale można zmienić na dowolne z zakresu znaków ASCII oczywiście. Można zatem zamiast "AT+RST?" wysłać sobie nawet taki string ;)

Cytuj:
"!%!#@%$KJG#!UUFT#!^*!@#"


no to nie powiesz mi albo chyba nie uzasadnisz - dlaczego jeszcze trzeba byłoby implementować znaki niedrukowalne czyli z zakresu 0-31 ? Chyba że uzasadnisz ? to proszę

a na koniec dodam, że można sobie je wysłać np za pomocą HEX proszę bardzo np tak:

Cytuj:
"010A00B2DF"

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 12:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 29
Pomógł: 3

mirekk36 napisał(a):
Ale co za problem zrobić we własnym wsadzie reakcję TYLKO na sam soft reset za pomocą kilku bajtów ?


Chyba tak zrobię, pomyślę na tym.

Cytuj:
a na koniec dodam, że można sobie je wysłać np za pomocą HEX proszę bardzo np tak:

Cytuj:
"010A00B2DF"


Możesz proszę mi wyjaśnić, jakoś nie mogę pojąć(gubię się w tych HEXach), co poleci po magistrali jeśli
jako komendę soft reset wpiszę znaki podane przez Ciebie?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 13:05 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

malu napisał(a):
Możesz proszę mi wyjaśnić, jakoś nie mogę pojąć(gubię się w tych HEXach), ...

I pewnie dlatego wymyślasz może sobie albo powiem inaczej tworzysz problemy z tymi znakami niedrukowalnymi .... Bo zobacz, tu nie ma się w czym gubić - to co napisałem to ZWYKŁY STRING .... tyle, że zawiera bajty zapisane w postaci HEX (tak jak np masz wsad do procka w HEXie)

"010A00B2DF" to: "01 0A 00 B2 DF"

czyli można powiedzieć, że przesyłamy 5 bajtów ale w postaci HEX czyli w rzeczywistości 10 bajtów innymi słowy string o ilości 10znaków - a twój wsad musi odebrać ten string - zdekodować postać HEX na BIN i masz .... tylko czy jest SENS aż tak się bawić ? moim zdaniem kompletnie nie ma - bo łatwiej zareagować na string "AT+RST?" czy nie wiem "ALA MA KOTA"


malu napisał(a):
... co poleci po magistrali jeśli
jako komendę soft reset wpiszę znaki podane przez Ciebie?


już chyba się domyślasz - poleci string zawierający 10 znaków ASCII i od twojego wsadu zależy co z nim zrobisz ...

Zobacz wsad do procka w postaci iHEX to DOKŁADNIE ta sama sytuacja, program który go wgrywa - to wczytuje stringi, zamienia bajty zapisane w stringu hexadecymalnie na liczby typu uint8_t i śle do procka po ISP

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lut 2019, o 23:31 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 23 mar 2013
Posty: 11
Pomógł: 0

Cześć Mirku.

Czy jest opcja dodać do programu funkcję wywoływania aplikacji z CMD?
Chciałbym zbudować automat testujący kilka urządzeń i przydała by się opcja wywołania programu z konsoli, coś podobnego jak w programie MKAvrCalculator.

Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lut 2019, o 23:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

Przykro mi na razie nie przewiduję takiej opcji

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lut 2019, o 20:44 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 cze 2018
Posty: 5
Pomógł: 0

Witam.
Też jestem zainteresowany opcją wysyłania ciągu znaków do SoftResetu od razu jako HEX, przy czym tylko opcją.
Pewnie łatwiej jest obsłużyć ASCII, ale u mnie problemem jest fakt, że już mam dodaną obsługę rs485 po Modbus, bo tak odbywa się konunikacja z urządzeniem i biblioteka sprawdza co pojawia się na linii i to obsługuje. Więc jeżeli odczyta zawartość wysłaną po serialu to już nie mam co odczytać drugą funkcją.
Tak wystarczyłoby dodać funkcję resetu reagującą na zmianę jakieś pozycji w rejestrze Modbus i mam uniwersalną funkcję do zdalnego resetu, a tak problemem jest choćby 0x00, które w ASCII się nie wyświetla a w Modbus jest używane.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lut 2019, o 21:37 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sie 2014
Posty: 53
Pomógł: 0

Można odebrać ramkę i jeśli crc się nie zgadza to obrabiasz jako string.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lut 2019, o 10:04 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 cze 2018
Posty: 5
Pomógł: 0

Tylko wtedy muszę przerabiać bibliotekę, natomiast jeżeli byłaby możliwość wysłania z MkBootloadera ciągu nie ASCII ale HEX lub DEC to mogę sobie wpisać tam ciąg, który wysyła master modbus do slave i nakazuje mu zmianę rejestru 1 na 1. Typowe polecenie, niezależne od biblioteki której użytkownik używa. Nic nie trzeba zmieniać w bibliotekach bo one takie polecenie same potrafią obsłużyć. Ja musiałbym jedynie odpowiednio zareagować, gdy pozycja rejestru dostanie wartość 1.
Czasami piszemy wszystko swoje i wtedy można sobie dodać dowolną obsługę tego co leci po rs485 a czasami korzystamy z bibliotek, bo po to są napisane i ich nie chcemy zmieniać.
Jak nie będzie wyboru to przerobię bibliotekę i dodam obsługę takiego ciągu, żeby nie było w nim znaków 0x00, ale wydaje mi się, że dla Mirka dodanie checkboxa i wysyłanie HEXa to bułka z masłem :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lut 2019, o 15:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 610
Pomógł: 30

Nie wiem ,czy juz to było,ale mi brakuje wykrywania portu Com tak jak bylo we wcześniejszej wersji. Jeden klik i już wiadomo na jakim porcie jest przejściówka. Co prawda teraz podpowiada jakie porty sa dostępne,jednak jak dla mnie poprzednia wersja była duzo lepsza.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lut 2019, o 21:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

arkadyjczyk napisał(a):
ale wydaje mi się, że dla Mirka dodanie checkboxa i wysyłanie HEXa to bułka z masłem

pomyślimy ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 mar 2019, o 22:21 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 cze 2018
Posty: 5
Pomógł: 0

Mam trochę problem z bootloaderem. Dla uproszczenia płytka Arduino Uno z Atmegą 328P, choć sprawdzałem też na swojej płytce z innym procesorem i zachowanie jest identyczne. BLS się generuje, wgrywa, można wgrać hexa i niby wszystko działa, tylko z nieznanego powodu na pinie TX ciągle jest coś wysyłane, w monitorze pokazuje znak zapytania. Jak nie ma nic innego wgranego a tylko sam BLS to wysyłane jest cały czas. Gdy wgram hexa, zwykły "blink" dla Arduino, to z przerwami, mniej więcej co sekundę. Przy innym BLSie to nie występuje.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 mar 2019, o 01:10 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

wysyłany znak zapytania to prawidłowa operacja po wgraniu BLS'a

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 mar 2019, o 08:54 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 cze 2018
Posty: 5
Pomógł: 0

I ma być wysyłany cały czas podczas normalnej pracy programu czy tylko jako komunikat, że BLS wgrał się prawidłowo i oczekuje na wsad?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 mar 2019, o 09:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 29
Pomógł: 3

arkadyjczyk napisał(a):
I ma być wysyłany cały czas podczas normalnej pracy programu czy tylko jako komunikat, że BLS wgrał się prawidłowo i oczekuje na wsad?


Jeśli w procku jest tylko bootloader to "?" będzie wysyłany cały czas, jeśli w procku jest wgrany wsad i wciąż
bootloader wysyła "?" to prawdopodobnie watchdog resetuje procka.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 mar 2019, o 10:59 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

malu napisał(a):
jeśli w procku jest wgrany wsad i wciąż
bootloader wysyła "?" to prawdopodobnie watchdog resetuje procka.

albo kolega źle dobrał jakieś inne parametry BLS'a albo za duży wsad

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 mar 2019, o 22:31 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 cze 2018
Posty: 5
Pomógł: 0

Dzięki za naprowadzenie. WDT ON włączone :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2019, o 13:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 kwi 2017
Posty: 43
Pomógł: 0

W zestawie atb 04b wgrałem bootloader , po naciśnięciu info jest potwierdzenie że jest obecny , wgrywam wsad *.hex np. blink i działa , po ponownym naciśnięciu info bootloader nie jest wykrywany , co robię źle ? Zestaw mam dopiero tydzień.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2019, o 15:05 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

anat napisał(a):
wgrywam wsad *.hex np. blink i działa , po ponownym naciśnięciu info bootloader nie jest wykrywany , co robię źle ?


1. pierwsza rzecz jaką robisz źle - to to że myślisz tylko sposobem andruinowym - niestety ... i to powoduje, że nie wiesz jak to działa w środku

2. druga rzecz jaką robisz źle - to fakt, że nie obejrzałeś żadnego z poradników odnośnie MkBootloadera gdzie wyjaśniam o co chodzi - a nie chodzi to akurat TYLKO o MkBootloader ale w ogóle o zrozumienie działania bootloaderów ... a jak mówię wyjaśniam to w najdrobniejszych szczegółach

3. trzecia rzecz - to NAWET nie zaglądasz do instrukcji na stronie producenta MkBootloader

https://atnel.pl/mkbootloader.html

gdzie też masz wszystko wyjaśnione w tym ten przypadek o którym piszesz i wyjaśnione dodatkowo że to nie jest żaden problem tylko normalny objaw jak się nie zrobi właściwej reakcji na SOFT RESET ... która to właśnie też jest opisana

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2019, o 18:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 kwi 2017
Posty: 43
Pomógł: 0

Założyłem zworkę ARST i wszystko działa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2019, o 18:31 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

anat napisał(a):
Założyłem zworkę ARST i wszystko działa.

No to już ci podpowiem, bo widzę że nie możesz się wyzwolić z okowów andruino a szkoda, ale może z czasem zrozumiesz że warto przejść na C w końcu.

Zworka ARST jest właśnie po to żeby robić sprzętowy RESET procka z poziomu programu MkBootloader. Ale srogo się zawiedziesz jak zrobisz własny docelowy układ a tam nie będziesz miał tego mechanizmu - nie zdając sobie sprawy jak to działa.

Poza tym programowa realizacja SoftRESET jest o wiele lepsza bo nie wymaga dodatkowego hardware i mając TYYYLE informacji i na stronie którą ci podałem i w poradnikach warto się tym zainteresować - mówię ci ;) bo używanie tego nie jest trudne nawet dla początkującej osoby.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2019, o 19:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 kwi 2017
Posty: 43
Pomógł: 0

Trzeba będzie się poddać terapii w jakimś klubie "Anonimowych Arduinowców" , lub brać jakieś "prochy" , żeby tylko pomogły staremu emerytowi , kiedyś dawno temu miałem CA80 (przepadło gdzieś w czasie przeprowadzek) , ze trzydzieści lat temu zacząłem próbować w asm51 z symulatorem eprom i pc dosem (krotko bo brakło czasu) , teraz mam go dużo to znowu kłopoty ze zdrowiem, "c" jest super ,wiem , ale nie jest łatwo . Dzięki za pomoc.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2019, o 19:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

anat napisał(a):
kiedyś dawno temu miałem CA80

eeeh pamiętam te dobre czasy ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2019, o 22:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2155
Pomógł: 101

Ja swoje CA80 mam do dziś :) tam to się kodowało używając wyświetlacza 7segm. Używając prpstej k/b. I ten moduł programatora Epromów - echh. Ostatni raz CA80 był używany u mnie ponad 15 lat temu jako zegarek dla mojego dziadka.

P.s. Miałem okazję osobiście odwiedzić Pana Gardynika jak odbierałem sprzęt.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 maja 2019, o 16:04 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 lip 2016
Posty: 20
Lokalizacja: Białystok
Pomógł: 0

Cześć,
od jakiegoś czasu nie jestem w stanie uruchomić MkBootloadera w wersji 3. Od razu po uruchomieniu programu zawiesza się on i nawet próba ubicia procesu kończy się błędem.
Obrazek

Jedyny sposób na zamknięcie programu to restart komputera, bo nawet wylogowywanie użytkownika i ponowne zalogowanie nie kończy tego procesu (pliki aplikacji są cały czas używane - co wnioskuję po tym że nie można ich np. usunąć).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 maja 2019, o 17:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

Moim zdaniem to pewnie jakiś antywirus go trzyma. Wyłącz antywira kociego i wtedy sprawdź

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 maja 2019, o 02:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 869
Pomógł: 37

A nie prościej zapytać co trzyma pliki, zamiast odkurzać szklaną kulę? ;)

Process Monitor
https://docs.microsoft.com/en-us/sysint ... ds/procmon
albo Process Explorer
https://docs.microsoft.com/en-us/sysint ... s-explorer

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 gru 2019, o 23:27 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2012
Posty: 86
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 0

Taka oto sytuacja:

atmega 328p, taktowanie zewnętrzne 24Mhz, WDT ON - wyłączone, adres dla bootloadera 0x3E00 (512 bajtów)
Obrazek

bootloader wygenerowany z mkbootloader 3.0, BootStart wyliczony poprawnie, bootloader mieści się w wyznaczonej przestrzeni 512 bajtów:
Obrazek
Obrazek

po wgraniu bootloadera odpalam putty i widzę że pojawiają się leniwie znaki zapytanie więc jest ok!

za pomocą mkbootloader 3.0 wgrywam wsad po kablu poprzez FT232R bez żadnych problemów
Obrazek

Wgrany program główny się nie odpala. W putty nadal widzę tylko znaki zapytania.

Ponawiam wgranie wsadu ale tym razem za pomocą mkbootloadera 2.0
Obrazek

Wszystko działa prawidłowo, to znaczy przez sekundę bootloader wysyła znaki zapytania, następnie startuje program główny.

Nie wiem czy to ma znaczenie (wg mnie nie) ale reset procka mam wykonany sprzętowo z linii RTS układu FT232R poprzez kondensator 100nF- nie jest to żadne arduino!

Czy ktoś mi może wyjaśnić o co tu chodzi?

Próbowałem wgrywać różne wersje bootloadera z włączoną lub wyłączoną opcją WDT ON ale to nic nie zmienia. mkbootloader 2.0 wgrywa wsad główny tak że się uruchamia a mkbootloader 3.0 niestety nie
Obrazek

_________________
#define forever while(1)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO