Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 14 gru 2018, o 13:38


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 gru 2018, o 00:33 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2017
Posty: 79
Pomógł: 0

Słyszałem plotkę, że ATtiny85 można ustawić na wewnętrzny oscylator 16MHz. Czy to prawda? Jeżeli tak, to jak to zrobić przy użyciu mkAVR Calculatora?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2018, o 01:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23766
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 897

ammorapl napisał(a):
Słyszałem plotkę, że ATtiny85 można ustawić na wewnętrzny oscylator 16MHz.

Nie wierz w plotki, bo daleko na plotkach się nie zajedzie ;)

Zawsze powtarzam, wystarczy czytać noty PDF ;)

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2018, o 11:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2017
Posty: 79
Pomógł: 0

Widziałem to, ale za słabo znam angielski. Czyli że można? Moje wątpliwości biorą się z tego że w Calculatorze nie ma takiej opcji w fusach uproszczonych.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2018, o 11:30 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23766
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 897

ammorapl napisał(a):
Moje wątpliwości biorą się z tego że w Calculatorze nie ma takiej opcji w fusach uproszczonych.


No przecież masz w MkAvrCalculatorze PLL Clock

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2018, o 11:41 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2017
Posty: 79
Pomógł: 0

W którym miejscu? nie nie widzę. Jest tylko 6,4MHz i 8MHz

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2018, o 11:59 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 772
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 141

Zajrzyj do zakładki "Fucy właściwości" - tam, z rozwijanej listy, możesz wybrać wszystkie dostępne opcje taktowania; zakładka "Fusy uproszczone" jak sama nazwa wskazuje, jest to uproszczona sekcja z najpopularniejszymi ustawieniami.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2018, o 12:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2017
Posty: 79
Pomógł: 0

OK, widzę, są 4 opcje PLL Clock. Możesz napisać która z nich daje 16MHz taktowania i czym się różnią?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2018, o 13:08 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23766
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 897

przecież każda opcja to PLL i taktowanie procka zegarem 64MHz/3 czyli 16MHz ... a te 4 opcje dotyczą tylko fusebitów SUT odpowiedzialnych za parametry startu - w zasadzie to z twojego punktu nieistotne którą opcję wybierzesz - ale zawsze najbezpieczniej jak już wybrać tę z najdłuższym delayem po resecie i już

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2018, o 14:13 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 772
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 141

ammorapl napisał(a):
czym się różnią?
Widzisz procesor to bezmyślna maszyna która tylko wykonuje rozkazy. Problem w tym że niektóre jego układy mogą działać nieprzewidywalnie w stanie nieustalonego napięcia zasilania. I tu właśnie kluczową rolę odgrywają opcje startup które powodują opóźnienie w rozpoczęciu wykonywania rozkazów przez CPU . Najkrótszy czas startu powinno się ustawiać gdy masz włączony układ BOD-a. Jest to układ nadzorujący napięcie zasilania i przy napięciu niższym niż zadane utrzymuje procka w stanie resetu więc stanowi on niejako zabezpieczenie przed błędnym działaniem układów spowodowanym za niskim/niestabilnym napięciem zasilania.
Kolejna opcja z nieco wolniejszym startem dedykowana jest dla aplikacji w których mamy pewność że zasilanie układu zawsze pojawi się szybko w pełnej wartości i w pełni stabilne.
Dwie ostatnie opcje to są tzw bezpieczne starty gdzie CPU jest opóźniany o bezpieczny długi margines czasu w których wszystkie układy powinny już być w pełni gotowe do poprawnej pracy.
W praktyce jeśli używasz BOD-a można załączyć najkrótszy czas, niestety ale układy BOD-a pobierają dosyć sporo energi więc się ich nie załącza w aplikacjach bateryjnych. I wtedy najbezpieczniej jest ustawić najdłuższy czas startu.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2018, o 15:26 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 26 mar 2018
Posty: 24
Pomógł: 3

xentis napisał(a):
jeśli używasz BOD-a można załączyć najkrótszy czas, niestety ale układy BOD-a pobierają dosyć sporo energi więc się ich nie załącza w aplikacjach bateryjnych

Niektóre AVRy mają opcję programowego wyłączania BOD na czas głębokiego uśpienia. Także można i zjeść ciastko i mieć ciastko.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2018, o 15:35 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 772
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 141

kalani napisał(a):
Niektóre AVRy mają opcję programowego wyłączania BOD na czas głębokiego uśpienia.
A no mają, i jednym z nich jest np attiny45/85 niestety jest pewne ale. Nie od zawsze mają, tylko od pewnego czasu. Problem w tym że kupowałem z kilku różnych źródeł poszukując te mające i niestety żadne z zakupionych nie miały :( Chyba że opcja programowego wyłączenia BOD-a daje mniejszy zysk energetyczny niż wyłączenie w Fusach. Testowałem przy podłączonym miliamperomierzu stosując procedurę opisaną w nocie - niestety z mizernym rezultatem. Pewnie nie trafiłem w "egzemplarze mające"; zirytowany poszukiwaniami w końcu wyłączyłem BODa na stałe...



Ostatnio edytowano 9 gru 2018, o 13:19 przez xentis, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2018, o 15:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2017
Posty: 79
Pomógł: 0

Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO