Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 15 gru 2018, o 16:58


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 paź 2018, o 14:56 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 sty 2013
Posty: 16
Pomógł: 0

Mama taki stary program DOS i urządzenie którym steruje poprzez fizyczny port com ale ze współczesne laptopy nie maja już sprzętowego portu USB to podłączyłem płytkę z układem do wtyczki urządzenia dioda komunikacji błyska ale urządzenie nie działa, urządzenie dość dziwnie się komunikuje bo wykorzystuje nietypowe piny bo
RS232 ................FT232RL
masa pin 5 ............ MASA PIN
DTR PIN 4 ............... DTR PIN 2
TX PIN 3 ................ TXD PIN 1
RST PIN 7.................RST PIN 3
CTS PIN 8 ................CTS PIN 11
I teraz nie wiem czy jest to kwestia niedopasowania czy oprogramowania układu.
(jezeli to nie ten dział to prosze o przeniesienie )



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 21:31 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 sty 2013
Posty: 16
Pomógł: 0

To zapytam inaczej jak podłaczyć max232 do FT232 oczywiscie TX wiem ale pozostałe bo w jakim kierunku ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2018, o 10:43 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 paź 2011
Posty: 566
Lokalizacja: Zielona Góra
Pomógł: 64

Przy max232 masz tylko Tx i Rx pozostałych sygnałów nie ma( połączenie Tx->Rx i Rx->Tx), więc będzie problem z połączeniem reszty. W jakim systemie odpalasz swój program dosowy? Musiał byś raczej zastosować coś takiego - https://www.elmark.com.pl/pl/sklep/moxa/uport-11501150i

_________________
.:Drive:.

pozdrawiam
phill2k



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2018, o 11:44 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 sty 2013
Posty: 16
Pomógł: 0

Trochę drogie a w MAX232 sa 4 kanały wiec można wszystko podłączyć tylko nie wiem czy FT232RL na wszystkie kanały włączone



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2018, o 17:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1642
Pomógł: 78

Co to za dosowy program?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2018, o 19:55 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 sty 2013
Posty: 16
Pomógł: 0

do sterowania urządzeniem, nietypowy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2018, o 20:21 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 paź 2011
Posty: 566
Lokalizacja: Zielona Góra
Pomógł: 64

Marek S napisał(a):
Trochę drogie a w MAX232 sa 4 kanały wiec można wszystko podłączyć tylko nie wiem czy FT232RL na wszystkie kanały włączone

Ma włączone, problemem może być brak sterownika do FT232 pod DOS, dlatego pytałem z pod jakiego systemu odpalasz swój program, spróbuj może z DOSBox.

_________________
.:Drive:.

pozdrawiam
phill2k



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2018, o 20:42 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 sty 2013
Posty: 16
Pomógł: 0

sa natywne chyba bo dioda Tx miga jak program usiłuje sie komunikować, mnie chodzi o RST, CTS i DTR



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2018, o 21:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1642
Pomógł: 78

A możesz zdradzić do jakiego urządzenia?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2018, o 21:39 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 paź 2011
Posty: 566
Lokalizacja: Zielona Góra
Pomógł: 64

Masz tak połączone jak na schemacie?
Obrazek

_________________
.:Drive:.

pozdrawiam
phill2k



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2018, o 22:41 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 sty 2013
Posty: 16
Pomógł: 0

A nie bo nie mam MAX232, idzie dopiero ale na podstawie tego schematu trudno zgadać jak poszczególne piny są połączone



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2018, o 23:08 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1447
Pomógł: 164

Jeżeli nie masz problemów z działaniem układu FT232 pod swoim DOSem (masz zainstalowane sterowniki) to musisz tylko dostosować wyjścia FT232 do standardu RS232. FT232 ma na wyjściach dostępne wszystkie linie standardu RS232 (a nawet jeszcze więcej do dodatkowych celów), ale są one wszystkie w standardzie TTL, czyli 5V (lub 3.3V, jak masz to wymuszone poprzez odpowiednie podłączenia nóżek).
Jeżeli chcesz mieć standard napięciowy RS232, to musisz zastosować odpowiednie układy konwerujące. Najbardziej popularnym układem jest MAX232, ale ma on tylko po 2 bufory w każdą ze stron.
Jeżeli do twojego układu musi być z komputera doprowadzonych więcej linii sterujących RS232, to konieczne jest zastosowanie układu z większą liczbą buforów np. MAX3243.

Są dostępne na rynku przejściówki USB-RS232 na układach FT232R mające wyprowadzone wszystkie linie w standardzie RS232, więc może zainteresuj się od razu gotowym produktem.
Jak potrzebujesz coś do testów, to polecam produkt Atnelowski ATB-USB-RS232 w wersji FULL RS232, czyli z układem MAX3243 - https://atnel.pl/atb-usb-rs232.html.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2018, o 23:28 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 sty 2013
Posty: 16
Pomógł: 0

Pewnie tak ale cena a docelowo I take musze przekonstruowac uklad na USB

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO