Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 paź 2018, o 13:29


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 paź 2018, o 12:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 479
Pomógł: 26

Siemka!
Mam nadziej,ze to odpowiedni dział i mi się nie oberwie.
Stanąłem przed murem i nie wiem jak to rozwiązać. Przeglądam net od paru dni i nic w sumie nie znalazłem. Robie logger i potrzebuje pomierzyć napięcia i prady. Instalacja składa sie z panela słonecznego podłączonego do regulatora lądowania i akumulatora.
Moj loger jest podłączony do akumulatora i pomiar napicia nie jest problemem. Niestety masy akumulatora i panela słonecznego sa na rożnych poziomach i nie mam pojęcia jak mierzyc napięcie tego solara. Prady mierze za pomocą ACS712 i tu masy nie maja znaczenia.
Pomoze ktos jak rozwiązać uklad pomiaru napięcia tego solara?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 13:06 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 743
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 54

Ale dlaczego nie masz wspólnej masy? Dziwne. Pokaż schemat nawet blokowy

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 13:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 293
Pomógł: 10

Możesz zrobić pomiar napięcia z izolacją galwaniczną tak jak jest to mniej więcej pokazane pod tym linkiem https://ea.elportal.pl/crozukl004.html

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

albo nawet po stronie panela zrobić prosty układzik np: z Attiny13, pomiar robić na ADC a dane wysyłać przez uart gdzie TX/RX byłby oddzielony transoptorami.

------------------------ [ Dodano po: 31 minutach ]

Cytuj:
Ale dlaczego nie masz wspólnej masy?
Pewnie dlatego że regulator to jakaś przetwornica



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 14:38 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 479
Pomógł: 26

Schematu regulatora nie mam to sa oryginalne typowe regulatory do paneli słonecznych. Myślałem o dodatkowym układzie i dać tam ads1110 i przez transportory komunikować sie z I2c,tylko w nocy nie ma słońca no i nie ma zasilania. Musiałbym dać jakiś akumulatorek ,który by był ładowany w ciągu dnia. Ten IL300 fajny jest ,tylko cholerstwo drogie (muszę zrobić 20 sztuk,a nie jest to komercyjny projekt) no i zasilanie tez chyba nie może być wspólne z pozostałym układem.
Czy pomysł z tym A/D ads1110 może być? Komunikacja I2c lepiej mi pasuje w tym rozwiązaniu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 15:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 293
Pomógł: 10

grzeniu 73 napisał(a):
Czy pomysł z tym A/D ads1110 może być?
No ale jego też musisz zasilić,choć nie wiem jakie będzie napięcie z kolektorów ale może okazać się że nawet w nocy te kilka woltów uda się z nich wyciągnąć, jeszcze inną metodą pozyskania zasilania jest użycie kilku transoptorów połączonych w szereg. Hmmm a w nocy po co Ci logowanie?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

grzeniu 73 napisał(a):
Ten IL300 fajny jest ,tylko cholerstwo drogie (muszę zrobić 20 sztuk,a nie jest to komercyjny projekt) no i zasilanie tez chyba nie może być wspólne z pozostałym układem.
jedno po stronie mierzonej - u ciebie panel słoneczny, drugie po stronie loggera. Nie musisz się martwić o wspólną masę oba sygnały są od siebie odizolowane. Tak samo by było w przypadku użycia I2C lub UART z transoptorami.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 15:58 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lis 2014
Posty: 26
Pomógł: 2

Jaka jest różnica potencjałów między masami? Może wystarczy wzmacniacz różnicowy i dzielniki napięcia.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 16:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 41
Pomógł: 0

Witaj nie wiem czy to ci się przyda ale ja bym kombinował tak



na drapałem odręczny schemat aby było szybciej
Obrazek


masy możesz połączyć razem nawet jeśli układy są zasilane różnymi napięciami

rezystory R1 i R2 mostka wyliczysz w mkAvrCalculator w zakładce narzędzia



Ostatnio edytowano 12 paź 2018, o 16:33 przez miki53, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 16:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 479
Pomógł: 26

Nie bede mówił o szczegółach projektu ,bo to nie moj jest. Ogólnie urządzenie zasilane jest z baterii słonecznej i ma w sobie akumulator. Dlatego może byc używane w ciagu całej doby. Loger jest po to zeby po 2-3 miesiącach odczytać logi i mniej więcej wiedzieć czy akumulatory albo baterie słoneczne sa wystarczającej mocy. Później te logery będą bezużyteczne. Bateria słoneczna ma 120 W w granicach 30V. W nocy raczej nie ma z niej napięcia. Zasilanie tego tak czy inaczej muszę jakoś ogarnąć. Troche pooglądałem i separacje na I2c nie tak łatwo zrobić. Chyba jednak najłatwiej będzie z ta attiny,bo mam w szufladzie. Nie przypuszczałem wcześniej,ze to takie skomplikowane będzie,no ale amatorka daje o sobie znac :)
Mas nie mogę połączyć.
Ze wzmacniaczem różnicowym widziałem kilka przykładów. Musze skręcić cos na pająka i zobaczyć co wyjdzie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 16:21 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 293
Pomógł: 10

grzeniu 73 napisał(a):
separacje na I2c nie tak łatwo zrobić
Dlatego lepieł zrobić na uart jak pisałem wcześniej a I2C masz na jednej linii komunikację w dwie strony i stąd problemy z separacją

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

grzeniu 73 napisał(a):
. Loger jest po to zeby po 2-3 miesiącach odczytać logi i mniej więcej wiedzieć czy akumulatory albo baterie słoneczne sa wystarczającej mocy.
Jeśli to ma działać przez tak krótki czas to zamiast dodatkowych akumulatorków do zasilania przetwornika dałbym zwykłe baterie, jak dobrze pokombinujesz to powinny na ten czas wystarczyć

Tak bym to widział w mega uproszczonej wersji
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 16:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 41
Pomógł: 0

jak nie możesz połączyć mas to w tym schemacie co ci naskrobałem
za tranzystorem wstaw fotooptor
dioda sterująca tranzystorem w fotooptorze będzie się rozjaśniała lub ściemniała
i tranzystor będzie podawał napięcie przez potencjometr na punkt pomiarowy
który możesz podpiąć do procka
dzięki fotooptorowi masz oddzielony układ galwanicznie od reszty



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 16:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 479
Pomógł: 26

Dzięki za porady. Przetestuje je zobaczę ,która będzie najlepsza. Bo najłatwiejsza to attiny. Zamówiłem miedzy czasie dedykowany optoizolator do I2c.
Dzieki miki to sobie tez sprawdzę bo wyglada dosyć prosto.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 17:01 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 293
Pomógł: 10

grzeniu 73 napisał(a):
Zamówiłem miedzy czasie dedykowany optoizolator do I2c.
Mógłbyś podać jego symbol, też potrzebuję.
grzeniu 73 napisał(a):
Dzieki miki to sobie tez sprawdzę bo wyglada dosyć prosto.
Będziesz miał problem z liniowością



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 18:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 479
Pomógł: 26

ADUM1250ARZ u nas sa dosyć drogie. Jeden kupiłem Niemczech z powodu szybszej dostawy. Ale na ebay.com można za 5zl kupic



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2018, o 11:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 846
Pomógł: 59

Zainteresuj się tym: https://www.tme.eu/pl/details/tlp7820-b ... lp7820beo/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2018, o 13:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1452
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 103

Ja bym jeszcze z innej strony zadziałał. Nie wiem jak dokładne napięcie Ci jest potrzebne i jakie występuje na panelu, ale może wystarczył by prosty przetwornik napięcie/częstotliwość i sygnał przesyłany przez zwykły tor: dioda IR -> fototranzystor. Napięcie w nocy zero = częstotliwość zero, bo układ się wyłączy :)
Ewentualnie modulacja PWM i pomiar napięcia średniego, a później jego przeskalowanie na wynik właściwy.
Przykładowo dla 10bit PWM i zakresu napięcia 30V masz w teorii dokładność rzędu 0.03V

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2018, o 08:41 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 479
Pomógł: 26

Z ta częstotliwością to tez fajny pomysł. Nie przyszło mi to do głowy wcześniej. Na razie spróbuje z separacja galwaniczna podłączyć przetwornik A/D. To najprostszy układ i części zamówiłem. Dokładność mi wielka nie potrzebna.Musze,tylko policzyć ile bateria dziennie W/h przekazuje do akumulatora.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO