Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 paź 2018, o 14:24


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 paź 2018, o 13:52 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 06 lut 2018
Posty: 14
Pomógł: 0

Witam Kolegów,

jeśli pytanie zamieściłem w niewłaściwym dziale, z góry przepraszam.

Zanim przystąpię do projektowania PCB, chciałbym żebyście rzucili okiem na schemat i wskazali ewentualne błędy lub coś, co można byłoby skorygować.

Ponadto, mam kilka pytań odnośnie użytych elementów:

1) ZASILACZ - jaka będzie optymalna wartość bezpiecznika w obwodzie zabezpieczającym przed odwrotną polaryzacją napięcia?

2) Czy w przypadku czujnika nr 1 powinienem zastosować zwykłe kondensatory poliestrowe/ceramiczne? Czujnik dołączony do wejścia ADC na podstawie noty aplikacyjnej producenta (załączam zdjęcie)

Z góry dziękuję za odpowiedź i wszelkie sugestie.

ObrazekObrazek



Ostatnio edytowano 12 paź 2018, o 13:07 przez mtbchn, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 paź 2018, o 14:35 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1802
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 159

Obrazek

_________________
Zapraszam pasjonatów ARM, ESP, ZIGBEE na forum.sunduino.pl.
GITHUB



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 paź 2018, o 18:26 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 06 lut 2018
Posty: 14
Pomógł: 0

Nefarious19,

dzięki serdeczne! Straszny babol z tą diodą. Że też tego nie zauważyłem :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 13:09 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 06 lut 2018
Posty: 14
Pomógł: 0

Czy takie, wstępne ułożenie elementów jest OK? Czy też powinienem coś poprawić?
Celuję w płytkę jednostronną, ostatecznie dwustronną, ale myślę, że nie będzie to konieczne.

Z góry dzięki za sugestie.

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 18:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 479
Pomógł: 26

Prawdę mówiąc to ja bym tam większość poprawił. Przede wszystkim stabilizatror ustaw tak zebys mogl później w razie co jakis radiator przykręcić. Tobie radze zacząć łączyć to ścieżkami i jak cos da sie poprawić to bym poprawiał. W ten sposób sam dojdziesz co i jak poustawiać. A ze będziesz kasował po kilka razy ta sama ścieżkę to coz zostanie w głowie później. Początki sa trudne ,później jakoś to leci juz.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2018, o 08:17 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lip 2013
Posty: 185
Lokalizacja: Kielce
Pomógł: 14

Przesuń też najlepiej z boku stabilizatora elektrolity c1 i c4 tak, żeby radiator potem nie oddawał ciepła wprost na nie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 paź 2018, o 11:11 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 06 lut 2018
Posty: 14
Pomógł: 0

Koledzy, dziękuję za wszystkie uwagi i sugestie :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO