Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 lis 2018, o 11:55


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 20:15 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 wrz 2018
Posty: 6
Pomógł: 0

Poszukuję jakiegoś sprawdzonego tranzystora N-MOSFET w obudowie TO-252-2 do sterowania ledami 12V.
Cały układ testowałem na stykówce z tranzystorem IRLZ44NPbF. Bardzo prosta konstrukcja za wyjściem arduino dioda 1N4148 resystor 10k do masy i do bramy tranzystora. Asci schemat poniżej :
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Całość działa świetnie.
Jednak że układ finalnie ma być złożona w SMD a powyższy tranzystor występuje w obudowie TO-220AB postanowiłem wybrać tranzystor WSF40N06 oraz diodę 1N4148W. Wszystko polutowałem i klops. Tranzystor praktycznie od razu się otwiera na max na pwm 1 led świeci wyraźnie słabiej przy wartości 2 świeci na maksa.
Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć co jest nie tak z tranzystorem WSF40N06 ? W dokumentacji jak byk stoi "High Frequency" jak sprawdzałem przed wyborem Gate Threshold Voltage ma od 1,2 do 2,5V czyli bez problem powinien się systerować z procesora bez drivera, a jednak coś jest nie tak. Na jaki jeszcze parametr powinienem zwrócić uwagę kierując się doborem tranzystora. A może ktoś jest w stanie polecić coś sprawdzonego ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 20:35 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 lip 2017
Posty: 129
Pomógł: 6

Narysuj cały schemat porządnie, proszę.

Próbowałeś inny tranzystor?

Jaki prąd będzie płynął przez tranzystor?

Po co Ci ta dioda?



Po co ta dioda?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 20:57 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 wrz 2018
Posty: 6
Pomógł: 0

Ok to po kolei :
1. schemat raczej prosty ale proszę :
Obrazek
Oczywiście tam gdzie na schemacie zaznaczyłem 5V jest PWM
2. sprawdzałem tylko na dwóch wymienionych IRLZ44NPbF działa jak należy WSF40N06 niestety nie. Robiłem tak że sygnał PWM z gotowej polutowanej płytki wyprowadzałem na stykówkę z wpiętym IRLZ44NPbF żarówka LED podłączona do stykówki wszystko wpięte pod to samo źródło zasilania i działa.
3. Przewiduję 10A absolutne maximum. W obecnej implementacji jakieś 6A celowo dałem jednak tranzystor z sporym zapasem wyszedłem z założenia że skoro może przerzucić 60A to przy 10A nie będzie z nim żadnego problemu.
4. Czytałem że na wypadek uszkodzenia tranzystora dobrze jest dać diodę która ochroni Cu przed 12V



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 21:00 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 lip 2017
Posty: 129
Pomógł: 6

Miałem na myśli, czy sprawdzałeś innego WSF40N06



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 21:01 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 wrz 2018
Posty: 6
Pomógł: 0

Tak układ który zlutowałem składa się z ośmiu takich tranzystorów testy robiłem na sześciu i na wszystkich to samo.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 21:05 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1820
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 164

Wywal tą diode. Jakaś masakra to jest.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

_________________
Zapraszam pasjonatów ARM, ESP, ZIGBEE na forum.sunduino.pl.
GITHUB



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2018, o 05:55 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1501
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 107

Tą diodą strzeliłeś sobie w stopę... Co ma ci rozładować bramkę tranzystora jak na bramce tylko stan wysoki występuje? - rezystor? Tak, on rozładuje tylko nie przy wyższej częstotliwości, bo permanentnie doładowujesz wewnętrzny kondek tranzystora i nie dajesz szansy się rozładować. W ogóle ten rezystor to bym około 47k dał, albo wywalił całkowicie (myślę, że wiesz po co on tam jest?)
Nie piszesz jaki prąd w obwodzie led. Do 3A spokojnie możesz użyć pchełki IRLML2502 ( katalogowo do 4A jest) - u mnie się sprawdza idealnie w takich rozwiązaniach.

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2018, o 20:25 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 wrz 2018
Posty: 6
Pomógł: 0

No i racja wlutowałem diodę zetknąłem pola lutownicze przewodem i ściemniacz zadziałał jak należy. Ciekawostka dla czego połączenie IRLZ44NPbF i 1N4148 również działa jak trzeba. Dla testów wlutowałem 1N4148 do padów po diodzie SMD i też nie ruszyło.
Pytanie 2 czy dioda Schottky np.: MBR0540T1G będzie odpowiednia do takiego układu ?
Cytuj:
Tą diodą strzeliłeś sobie w stopę...

Fakt !
Cytuj:
Co ma ci rozładować bramkę tranzystora jak na bramce tylko stan wysoki występuje? - rezystor? Tak, on rozładuje tylko nie przy wyższej częstotliwości, bo permanentnie doładowujesz wewnętrzny kondek tranzystora i nie dajesz szansy się rozładować. W ogóle ten rezystor to bym około 47k dał, albo wywalił całkowicie (myślę, że wiesz po co on tam jest?)

A tutaj to nie rozumiem czy nie lepiej żeby jednak potencjał masy występował na bramce tranzystora ? No bo jeśli tak to rezystor podciągający do macy jak najbardziej wskazany. Co do wymiany zastanawiałem się czy nie dać 100k do masy? Dla czego akurat 47k ?
Poszukałem troszkę i znalazłem :
http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... jemna.html
Tylko dalej nie wiem dla czego tak, poszukałem dalej i znalazłem :
https://electronics.stackexchange.com/q ... sfets-gate
I dalej nie wiem czemu tak dam chyba to 47k.
Dziękuję za udzielona pomoc.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2018, o 20:40 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1820
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 164

Czy Ty rozumiesz że bramka Twojego tranzystora to kondensator w dużym uproszczeniu? Jak dasz diode to naladujesz go blyskawicznie - powiedzmy, ale jak ma się blyskawicznie rozładować? Dioda blokuje przepływ prądu rozładowania z bramki w momencie gdy na pinie występuje stan niski. Bramka naladowana jest do napięcia VCC i znajduje się w niej ładunek elektryczny. Gdzie on ma się szybko rozładować jak blokujesz mu drogę diodą? Zostaje rezystor do masy przez który czas całkowitego rozładowania bramki zajmuje 5*R*C. Policz sobie sam. Przez to na tym dwojniku bramka rezystor masz filtr dolnoprzepustowy. Wywal diodę i się nie martw że Ci coś przebije i steruj normalnie albo daj driver. Bo ten układ obecny się na zupe nawet nie nadaje ;)

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Zapraszam pasjonatów ARM, ESP, ZIGBEE na forum.sunduino.pl.
GITHUB



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2018, o 21:36 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 wrz 2018
Posty: 6
Pomógł: 0

Fakt w najgorszym przypadku tranzystor ma Input Capacitance na poziomie 2578pF co daje: 2.578 × 10^-9 * 10000 * 5 wychodzi 0,1289s sporo. Jak dobierałem podzespoły na stykówkę kierowałem się :https://forum.atnel.pl/topic7445.html i tam właśnie była mowa żeby diodę dla bezpieczeństwa dodać.
Przeróbka układu już raczej niemożliwa mam już gotową płytkę i dodanie drivera będzie niewykonalne. Jedyne co to wlutowanie jakiegoś drucika zamiast diody.
Pytanie czy zwieszać rezystor do tych 47k czy 10k wystarczy ? No i co dziej się z tym ładunkiem zgromadzonym na tranzystorze jak rozumiem po usunięciu diody część idzie przez 10k do masy a część wraca do pinu Cu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 wrz 2018, o 04:43 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1501
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 107

Rezystor ściągający do masy jest w zasadzie tylko zabezpieczeniem gdy na wyjściu uC podczas startu są stany nieustalone i aby w tym momencie tranzystor się nie otworzył. Tu sterujesz tylko światłem więc najwyżej mignie ono przy włączeniu układu. Możesz go wywalić natomiast zamiast diody daj rezystor 20-100om na bramkę to trochę oszczędzisz porty uC, ograniczając nieco ich prąd, bo bramka mosfet przez ułamek sekundy jest zawarciem właśnie przez tą wewnętrzną pojemność czyli kondensator, który to musi się naładować,


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 wrz 2018, o 21:50 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 wrz 2018
Posty: 6
Pomógł: 0

Dziękuję za pomoc.
Miałem rezystory 220ohm i takie dałem działa jak należy problem tylko taki że pola lutownicze pod diodę były większe niż pod oporniki które miałem i trzeba było dolutować kawałek drucika więc trochę druciarstwo wyszło a tak poza tym to myślę że jest całkiem nieźle jak na prototyp.
W załączniku przesyłam zdjęcia polutowanego układu z drucikami przylutowanymi do padów i całego i całego modułu sterowniczego już na ścianie.
ObrazekObrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 wrz 2018, o 23:00 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1501
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 107

Może zademonstruj urządzenie jak go już uruchomisz ;-)

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO