Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 25 wrz 2018, o 21:31


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 wrz 2018, o 20:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 mar 2014
Posty: 95
Lokalizacja: Staszów
Pomógł: 5

Kłaniam się Kolegom,
Zanim zdecydowałem się napisać teraz o swoim problemie, spróbowałem dotrzeć do już sygnalizowanych problemów na Forum,
ale bazując na nich nie znalazłem rozwiązałem.
Tym problemem jest nawiązanie komunikacji z uC poprzez moduł Atnel Wi-fi (na Atnel Air).

Używam konfiguracji:
ATB 1.04b z modułem ATB Shield M128 (zatem procesor Atmega 128).
Moduł Wi-fi jest wpięty w istniejące gniazdo w lewym dolnym rogu ATB 1.04b.
Całość zasilana jest z portu USB poprzez przejściówkę ATB-USB-RS232 i kabel kanda do zestawu ATB.

Mam bez problemu komunikację poprzez Bootloader (wersja 2.00 build 11),
tak przy użyciu Tx i Rx z ATB-USB-RS232 do odpowiednich (PE0 i PE1) pinów ATmega 128 (czyli sznurkiem)
a także poprzez Bluetooth.
Za chińczyka z Aliexpress nie jestem w stanie dokonać tego poprzez moduł Wi-Fi.

Poradniki obejrzane, jak należy, niejeden raz. Moduł konfigurowany, potem przywracany do ustawień fabrycznych
i znów konfigurowany. Kombinuję już pewnie ze dwa miesiące (1 sierpnia podpiąłem się pod post niby o tym samym,
ale temat tam nie został doprowadzony do końca).

Co do konfiguracji modułu Wi-Fi.
Ustawiony w tryb STA. Po UDP komunikacja jest, wgrywa konfigurację. Jedna sieć - moja domowa oparta na routerze Huawei B525.

ObrazekObrazekObrazek

Nie wiem, czy to ma coś do rzeczy, ale próbując przekonać się, czy moduł "żyje" podpiąłem pod jego wyjścia GPIO diody na zestawie ATB.
I mogę sobie je gasić i włączać do woli. Reakcja jest.
Zauważyłem jednak, że gdy włączę (zaznaczę ptakiem) GPIO 11, to gaśnie niebieska dioda na module Wi-Fi. A gdy odznaczę (dioda na zestawie ATB gaśnie) to ta niebieska dioda na WiiFi się zapala. I tak w kółko. Ale nie dzieje się tak z GPIO 12 i GPIO 18 (niebieska dioda świeci stale, bez względu na to czy zaznaczam, czy odznaczam odpowiednie pola).

Nie bardzo wiem, co jeszcze napisać. Proszę o jakieś sugestie, czy wskazówki.

_________________
Ad augusta per angusta



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 06:01 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23508
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

chi.cygni napisał(a):
Poradniki obejrzane, jak należy, niejeden raz.

Na prawdę nie piszę tego złośliwie, no ale wybacz - to niemożliwe po tym co pokazałeś na screenach.

Nie za bardzo mogę sobie wręcz wyobrazić już - w jaki sposób dotrzeć czasem do użytkowników z wyjaśnianiem co oznacza w sieciach pojęcie "server" a co "client".

Jak można ustawiać do tego celu moduł jako "UDP CLIENT" - a tak wynika z twojego screenu - ja już nie pamiętam swoich poradników nawet ale nie wyobrażam sobie, żebym tam ustawł "UDP CLIENT" bo nie tylko mi w poradniku ale nikomu po poradnikach by to nie działało. A tymczasem fakt, że u mnie to działa to pikuś, to działa u setek użytkowników.

A więc PIERWSZY MEGA BABOL to to - że ustawiasz "UDP CLIENT" przez co NIKT - żadna inna końcówka nie może się do niego podłączyć bo jak? Skoro "CLIENT" nie nasłuchuje. "SERVER" jest do nasłuchiwania.

Druga rzecz - to nie wiem czy mówiłem na pewno o ustawianiu w "STA", ustaw moduł w "APSTA"

TRZECI MEGA BABOL - to ustawienie "GATEWAY" z tego co widzę to ustawiłeś to na adres własnego komputera (bo widać go na górze okienka) ... Tu robisz ustawienia widzę totalnie po omacku czego nie polecam - lepiej będzie jak zaznaczysz sobie ptaszka "Get IP address from DHCP" - nie ustawiaj ręcznie adresu nie wiedząc jakie prawa rządzą ustawianiem statycznego adresowania IP .... albo .... jeśli chcesz koniecznie to robić to najpierw polecam gorąco ale dokładnie obejrzeć poradniki w których to na prawdę szczegółowo objaśniam - oto pierwsza jego część:



A tutaj na potwierdzenie (bo wziąłem program AVPlayer i szybko znalazłem ten poradnik) - proszę bardzo .... widzisz że mowa o "UDP SERVER" ?

Obrazek

widzę tam też - że mówiłem o ustawieniu "STA" ale teraz podpowiadam, że lepiej dać "APSTA" w tym wypadku.

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

krótko mówiąc - tu masz podsumowanie baboli - czerwone strzałki i przekreślenia - a także sugestie co i jak poustawiać. Nie podpowiadam tylko jak ustawić GATEWAY bo to musisz sam sprawdzić jaką masz konfigurację własnej sieci i przepisać z niej swój GATEWAY ..... albo ustaw to co pokazuje zielona strzałka na rysunku niżej.

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2018, o 13:28 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 mar 2014
Posty: 95
Lokalizacja: Staszów
Pomógł: 5

Dziękuję bardzo za tyle czasu i energii poświęconej dla mnie.
Naprawdę doceniam niesamowicie i jestem wdzięczny.

Rzeczywiście, ustawienia tego serwera wyglądają mocno niepoważnie i nie za bardzo jest co mądrego napisać w tej kwestii.
Może tyle, że już przy końcu, tak trochę bez sensu zmieniało się wszystko co dało się zmienić w nadziei, że może przypadkiem jakaś odpowiedź ze strony programu czy systemu naprowadzi.
DNS server też zmieniłem teraz na poprawny, bo również pokazywał na siebie samego a nie na router.

Odnośnie ustawienia STA czy APSTA.
Oglądnąłem bardzo uważnie i nie raz poradniki od #152 do #162 i jestem prawie pewien, że nie było tam jednoznacznie powiedziane, że ma być APSTA.
Nie jest to dla mnie problemem, bo skoro teraz wiem, że tak ma być to będzie.

Zastosowałem się do Twoich powyższych uwag, ale problem się nie rozwiązał.
Nie mogę użyć Bootloadera poprzez Wi-Fi, choć mogę bawić się diodą RGB na module ATB Shield IO, sterowaną pwm1, pwm2 i pwm3 z modułu Wi-Fi.
Zrobię raz jeszcze od początku. Może i na innym komputerze.
Jakby jeszcze jakieś wskazówki były - bardzo dziękuję z góry.

_________________
Ad augusta per angusta



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO