Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 lis 2018, o 10:41


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ws2812 pomocy
PostNapisane: 9 wrz 2018, o 08:33 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 19
Ostrzeżenia: 2
Pomógł: 0

Oglądałem poradniki z ws2812 Pana Mirka i próbowałem zrobić takie piękne goniące węże. Efekt finalny to nie kolorowe a białe i może 2 czerwone diody.
Może ktoś ma pomysł co jest nie tak? Procesor atmega 32 taktowanie 20 Mhz.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2018, o 09:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 277
Pomógł: 18

a to forum wróżek i jasnowidzów i nie potrzeba kodu źródłowego ani schematu .



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2018, o 13:23 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 19
Ostrzeżenia: 2
Pomógł: 0

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Ostatnio edytowano 10 wrz 2018, o 14:36 przez tomtas, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2018, o 13:46 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 333
Pomógł: 16

Wklej łaskawie ten kod tak jak się należy https://forum.atnel.pl/topic7402.html



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2018, o 14:11 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 19
Ostrzeżenia: 2
Pomógł: 0

}

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
[/syntax]

------------------------ [ Dodano po: 16 minutach ]

Teraz jest ok?



Ostatnio edytowano 10 wrz 2018, o 14:28 przez tomtas, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2018, o 17:01 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 19
Ostrzeżenia: 2
Pomógł: 0

q



Ostatnio edytowano 10 wrz 2018, o 14:28 przez tomtas, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2018, o 22:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 lut 2013
Posty: 174
Pomógł: 4

Na Twoim miejscu bym spuścił z tonu... Zmienił litery na mniejsze i ograniczył ilość znaków zapytania a zamiast tego grzecznie poprosił o pomoc. Na początek napisz czy to Ci wogole działa i jaki dokładnie efekt chcesz uzyskać. Podaj jakieś szczegóły konkrety a nie rzucasz hasło "co jest nie tak?" a reszta niech się domyśla...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 08:01 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 26 mar 2018
Posty: 20
Pomógł: 3

tomtas napisał(a):
Procesor atmega 32 taktowanie 20 Mhz.

Sprawdź czy procedurę ws281x_asm_send masz na to samo taktowanie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 08:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23672
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 894

tomtas napisał(a):
NIKT NA PRAWDĘ NIE WIE O CO CHODZI????

Za to - leci drugi Warn na forum,

przy trzecim będzie BAN.

A jeśli kolega nie poprawi wyżej formatowania kodów w postach wyżej - gdzie jest Instrukcja na forum jak to robić: topic7402.html

to cały wątek zostanie usunięty i koniec.


_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 09:46 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 187
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 11

Uruchomiłem twój projekt i działa prawidłowo , tylko musisz w bibliotece WS2812 ws281x_asm.c dołożyć sterowanie
na 20 MHz .Tak jak kolega kalani wspomina. Program wykonuje to co chciałeś leci 3 kolorowy wąż.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 14:35 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 19
Ostrzeżenia: 2
Pomógł: 0

Przepraszam wszystkich za duże litery.Proszę jeszcze o wytłumaczenie co to warn i BAN.
Skąd to takie zasady mogę poznać?
I co jest złego w paru pytajnikach?
Przepraszam jeśli znów coś nie tak, ładnie proszę o wytłumaczenie czego nie wolno pisać?
Z góry dziękuję i jeszcze raz przepraszam.
Nie chciałem mieć złego tonu po prostu chciałem spytać fachowców o radę.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Duże litery to podniesiony ton?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 14:48 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3226
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 83

Warn czyli ostrzeżenie, a Ban to trwałe zablokowanie dostępu do forum.

Coś nie chce mi się wierzyć że nie znasz zasad panujących na forach...

Odpowiedz RYSZARD M który podał rozwiązanie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 15:10 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 19
Ostrzeżenia: 2
Pomógł: 0

Mam procedurę na taktowanie 20Mhz.
Mogę ją zamieścić?
Tak jak pisałem wcześniej nie leci wąż trójkolorowy tylko biały i 2 diody czerwone.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Nigdy nie korzystałem z żadnego forum

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Ten jest pierwszy i jestem tu może 3 raz.

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

Tak mam tę procedurę na taktowanie 20Mhz.

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

Jeszcze mam pytanko.
Czy odpowiadać mam tak czy na tym pw do danej osoby?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 15:32 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 733
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 62

tomtas napisał(a):
Czy odpowiadać mam tak czy na tym pw do danej osoby?
Odpowiadać w wątku (w temacie, który założyłeś). Żeby Twoja wypowiedź, a jeśli się uda to i rozwiązanie problemu zostało dla innych.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 15:38 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2015
Posty: 337
Pomógł: 32

Polecam poczytać o "netykiecie". Może oszczędzić ci to nieprzyjemności w przyszłości.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 15:43 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 187
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 11

a czy zastosowałeś rezystor 270 om w szereg od pinu ze sterownika do PIERWSZEJ diody ws2812 jak Mirek wspominał w poradnikach.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 15:48 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 19
Ostrzeżenia: 2
Pomógł: 0

Nie mam bezpośrednio wpiętą taśmę do pinu PB3



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 15:57 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 187
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 11

to wstaw taki rezystor - koniecznie -



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 16:20 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 19
Ostrzeżenia: 2
Pomógł: 0

Zastosowanie rezystora też niestety nie pomogło :(

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

A ten rejest TCCR i prescaler? Jakoś teraz patrze i sam juz nie wiem



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 16:27 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 187
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 11

ja ustawiłem port C pin PC0 jako wyjście zaraz sprawdzę na PB3 ( może tu pies pogrzebany )

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

niestety na PB3 też mi działa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 16:30 
Online
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 752
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 55

RYSZARD M napisał(a):
Uruchomiłem twój projekt i działa prawidłowo , tylko musisz w bibliotece WS2812 ws281x_asm.c dołożyć sterowanie
na 20 MHz .Tak jak kolega kalani wspomina. Program wykonuje to co chciałeś leci 3 kolorowy wąż.

Czytałeś w ogóle tą odpowiedź? Kolega specjalnie sprawdził czy Twój program działa i jest ok. a Ty czepiasz się teraz preskalera. Program masz dobry...

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 16:38 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 187
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 11

jaką długą masz tą taśmę z ws2812 i jeszcze jedno może w BIBLIOTECE WS2812 masz coś skopane?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 16:40 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 19
Ostrzeżenia: 2
Pomógł: 0

Ma 60 diód 1metr

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Mogę ci jakoś wysłać cały projekt Panie Ryszardzie ?

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Jestem bardzo wdzięczny za poświęcony mi czas .Nie wiem jak mogę podziękować wszystkim

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Bibliotek chyba nie można zamieszczać tak?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 16:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 187
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 11

bibliotek zawartych w książkach kol MIRKA i płatnych z sklepu ATNELa też nie wolno zamieszczać i udostępniać prywatnie i forach !!!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 16:59 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 333
Pomógł: 16

Cytuj:
Ma 60 diód 1metr
Czym to zasilasz? EDIT... Uprzedzając nieścisłe odpowiedzi: Chodzi mi o wydajność prądową zasilacza



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 17:03 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 19
Ostrzeżenia: 2
Pomógł: 0

Zasilam z usb

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Jesli puszczam pasek jedno kolorowy to nie ma problemu jest ok



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 17:09 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 333
Pomógł: 16

tomtas napisał(a):
Zasilam z usb
OOO Panie :) to je kapke za mało, dwadzieścia ledów się załączy i po ptokach w USB prądu braknie jak nic. Na 60 ledów potrzebujesz przynajmniej 60*3*0.02A = 3.6A Ale tylko przy wszystkich włączonych, Mirek o tym mówił nieraz



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 17:17 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 19
Ostrzeżenia: 2
Pomógł: 0

Spróbuję zasilić to czymś innym



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 17:21 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 333
Pomógł: 16

Tak zrób tylko nie przekrocz tych 5V bo taśma pójdzie z dymem! Przy tej taśmie potrzebujesz 3.6A*5V minimum 18 Watowego zasilacza lepiej jak jest zapas jeszcze więc 20 lub 25W i powinno być OK



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2018, o 17:29 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 19
Ostrzeżenia: 2
Pomógł: 0

Na razie ślicznie dziękuję jutro się odezwę co wyszło po zmianie zasilania idę coś kombinować.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO