Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 26 wrz 2018, o 10:32


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 wrz 2018, o 16:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 587
Pomógł: 22

Witam
Co oznacza słynny błąd "Cannot set sck..." poza "spadaj w podskokach na chińskie forum"? ;)
Taki błąd pojawia mi się w przypadku próby odczytu dziewiczych procków atmega 16/32, średnio 3 razy na 10 prób i co dziwne tylko i wyłącznie w czystych(nigdy nie używanych) prockach ;)

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 wrz 2018, o 17:44 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1406
Pomógł: 157

Harry napisał(a):
Co oznacza słynny błąd "Cannot set sck..."
To, że masz prehistoryczny firmware w USBASP, które nie obsługuje komendy ustawiania prędkości SCK i pracuje na domyślnej wartości a nie takiej jakie avrdude chciało.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 wrz 2018, o 18:02 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 587
Pomógł: 22

Niestety to nie to, programator też nie jest chiński, no chyba Mirek produkuje w chinach zestawy atb 1.05 ;)
Z niego jest puszczony kabelek do atb 1.02 i tylko w takiej konfiguracji są problemy, przy włożeniu procka bezpośrednio do v1.05 problem nie występuje.
Nie mam niestety gołego Mirkowego programatora żeby sprawdzić czy też będzie problem.
Aha ten 1.02 był reanimowany jakiś czas temu, ale skoro da się programować inne procki to raczej można wykluczyć problem sprzętowy.

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2018, o 00:39 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1406
Pomógł: 157

avrdude taki komunikat wyrzuca w momencie, gdy nie dostaje od programatora poprawnej odpowiedzi na ustawienie parametru SCK w funkcji:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
gdzie mamy:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Nigdzie indziej w avrdude taki komunikat nie jest używany.

W USBasp funkcja ustawiania SCK nie wykonuje żadnej komunikacji, tylko ustawia sobie zmienną:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Więc coś dziwnego piszesz z tym ATB-USBasp ... :shock:

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2018, o 01:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 587
Pomógł: 22

Hmm, czyli wychodziłoby na to że procek nie bierze w tym udziału, a może...
To mnie trochę dziwi, czemu problem nie występuje w v1.05.
Właśnie coś mi przyszło na myśl, czego nie sprawdzałem - może kabel jest felerny(zwarcie czy cóś i całość głupieje), sprawdzę jutro bo nie chce mi się o tej porze szukać zaciskarki ;)

Wysłane ze srajfona

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2018, o 01:29 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2014
Posty: 1505
Pomógł: 262

Skoro ten zestaw był reanimowany, to może potrzebuje jeszcze jednej wizyty kontrolnej u lekarza. ;)
A tak na poważnie to sprawdziłbym ten zestaw jeszcze raz dokładnie, może coś nie za każdym razem łączy?
Warto sprawdzić zasilanie uC i połączenia z programatorem.
Jeżeli używasz USBASP z ATB1.05 do programowania uC w ATB1.02, to uC w ATB1.05 masz wyjęty? ;)


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2018, o 03:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 587
Pomógł: 22

Tak, jest wyjęty.
Płytka niema żadnych zwarć, po naprawie chodzi bez żadnych problemów, poza tym jednym - inne procki wchodzą od kopa. Jedynie co jeszcze mi pozostało do sprawdzenia to właśnie połączenie między ATB.

Wysłane ze srajfona

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2018, o 11:29 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1406
Pomógł: 157

A dorzuć w komendzie avrdude parametr -v -v (dwa razy -v). I następnie wrzuć całość komunikatów avrdude z konsoli.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2018, o 14:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 587
Pomógł: 22

Problem rozwiązany :D
Problemem okazał się włos z miedzi między pinami gniazda oraz brak styku kabla(dziwnie luźno się wpinał).
Chyba pora na mikroskop, albo okulary, hihi ;)

Jakby co, to będę znowu krzyczał.

Wysłane ze srajfona

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO