Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 15 sie 2018, o 07:53


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sie 2018, o 10:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2014
Posty: 291
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 1

Ponieważ chodzi mi między innymi o:

1. FTPPUT - czy są ograniczenia w ilości przesyłanych bajtów? Wiem jedno, jeśli wpiszę liczbę > 1024, to wyrzuca ERROR.

2. Jak sprawdzić w jakim jestem katalogu?

Co bym wypisywał w przeglądarce, to nie mogę natrafić na temat komend AT dla FTP w G510 fibocom.

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sie 2018, o 11:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1506
Pomógł: 73

Nie używałem g510 ale może jakiś PWD lub FTPPWD istnieje?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sie 2018, o 12:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23354
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 873

MrNew napisał(a):
Ponieważ chodzi mi między innymi o:

1. FTPPUT - czy są ograniczenia w ilości przesyłanych bajtów? Wiem jedno, jeśli wpiszę liczbę > 1024, to wyrzuca ERROR.

2. Jak sprawdzić w jakim jestem katalogu?

Co bym wypisywał w przeglądarce, to nie mogę natrafić na temat komend AT dla FTP w G510 fibocom.

Ja tak zachodzę w głowę, bo kolega ma w podpisie info, że posiada YB i nie zajrzy ? Przecież pokazałem w książce co i jak - jeśli chodzi o FTP. W czym problem ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sie 2018, o 12:29 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2014
Posty: 291
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 1

Chodzi o to, czy ktoś wie gdzie znajdę opisy komend ftp do G510.

Tak oczywiście mam YB, ale diabeł tkwi w szczegółach, ćwiczenia z YB działają mi jak najbardziej, ale nie rozwiązuje mi paru problemów.

Choćby taki, że odczytuję duży plik z SD i następnie go muszę przesłać po FTP (dzisiaj się dopiero upewniłem, że max ilość bajtów jako argument dla FTPPUT, to 1024 bajty, a ja wysyłałem 2315 bajty i ciągle miałem ERROR, początkowo nie wiedziałem skąd.

Po to mi dokumentacja, wszystkiego w YB nie ma.)

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sie 2018, o 12:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23354
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 873

MrNew napisał(a):
Chodzi o to, czy ktoś wie gdzie znajdę opisy komend ftp do G510

ale jakie komendy do ftp do G510 ? ;) a to są takie komendy ? po co ... no panie kochany, skoro zestawiasz łącze FTP to posługujesz się już dalej komendami FTP a nie jakimiś AT do G510. Po co miałaby być jakaś taka okrętka ?

to właśnie komendami FTP przełączasz foldery itp itd - no po co miałby być FTP gdyby nie można było ich używać ? ;)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

W najnormalniejszym PDF do znalezienia w dowolnym googlu masz komendy AT do TCP i tam masz informacje jak długie stringi w HEX można przesyłać. Nie jest zbyt dobrym pomysłem przy połączeniach GPRS peklować setek kilobajtów danych ;) ... tylko pakietowo czyli małymi paczkami. Jeśli masz wielki plik to musisz go dzielić na paczki i wysyłać

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sie 2018, o 18:02 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2014
Posty: 291
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 1

mirekk36 napisał(a):
MrNew napisał(a):
Chodzi o to, czy ktoś wie gdzie znajdę opisy komend ftp do G510

ale jakie komendy do ftp do G510 ? ;) a to są takie komendy ?


Chodzi mi o to:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Mam bowiem przeróżne problemy:
Moja funkcja:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wywołanie funkcji w parse_ir(...):
...YB
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

P.S. Nie próbowałem jeszcze z eof w komendzie AT+FTPPUT, patrz str 423 w YB.
Na razie kombinowałem tak, OK, prześlę sobie poprzez FTPPTU 512 lub 2000 lub 65000 bajtów. Ale jak chyba widać z moich zabaw, 1024 to max.
Jak autor podaje na str.423 w YB, kolejne dane do pliku można podawać w paczkach. Jak na razie nie wiem, co to znaczy paczka?, ale pójdę za tą podpowiedzią.

Stąd moje pytanie o dokumentację.

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sie 2018, o 19:41 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2014
Posty: 291
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 1

Obrazek
Jak widać przesyłam dwie paczki po 1024, OK, otrzymuję plik 2048 bajtów.

Ale za drugim razem, jak robię to samo, to już nie wychodzi.
Różnica za pierwszym razem i drugim jest u mnie taka, że za drugim razem nie przesyłam "zmień katalog", czyli jakby może nie wie gdzie przesłać?
To są sprawy nie zbadane?

Po to byłaby może jakaś dokumentacja z fibocom, może źle mi się wydaje?, może trzeba zawsze mu podawać katalog? przed wysyłaniem pliku?
Nawet jak przed chwilą wysyłaliśmy plik do danego katalogu i go nie zmienialiśmy. No tak, ale kto to wie, że nie zmienialiśmy, my sami?

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO