Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 25 maja 2019, o 20:54


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sie 2018, o 08:57 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Witam,

moduł WiFi232 chcę wykorzystać do uaktualniania wsadu w mikrokontrolerze.
Zgodnie z poradnikami skonfigurowałem moduł WiFi232, router, do Atmegi wgrałem bootloader.
No i wszystko działa jak należy.

Pytanie jak zrobić to samo w sytuacji kiedy nie mam routera, tylko komputer i moduł WiFi232?

Pozdrawiam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sie 2018, o 08:59 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24315
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

dokładnie tak samo ;) ... a moduł masz przecież skonfigurowany (mam nadzieję) jako APSTA ... a więc lapkiem zobaczysz AP modułu WIFI i do niego się podłączysz - to wszystko na ten temat ;) ...


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sie 2018, o 09:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1796
Pomógł: 83

I można wsad wrzucać bezpośrednio z MkClipse'a :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2018, o 20:57 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Przekonfigurowałem moduł i działa programowanie bez routera ale mam inny dziwny problem.

Po wgraniu bootloadera klikam w ikonę INFO w programie mkBootLOADER i dostaję poprawna informację z BootLoadera.
Czyli wszystko OK, więc robię uaktualnienie wsadu poprzez moduł WIFI, wsad wgrywa się poprawnie.

Ale gdy teraz otwieram program mkBootLOADER i chcę użyć ikony INFO to dostaję komunikat "Time OUT"

Uruchamiam więc mkAVRCalkulator, odczytuję FLASH i widzę że bootloader jest.
W czym więc problem że po wgraniu nowego wsadu nie mogę ponownie przeprowadzić programowania przez WIFI?

Pozdrawiam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2018, o 21:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1796
Pomógł: 83

A obsłużyłeś programowy reset?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2018, o 21:29 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Czyli w programie, który wgrywam muszę umieścić coś takiego?

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2018, o 23:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24315
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

no a jak myślisz inaczej? Toż musi coś programowo zresetować procka żeby mógł odpalić się BLS

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2018, o 21:08 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Ja używam Atmegi 328p, więc do kodu programu, który chcę wgrywać poprzez moduł WiFi232 dodałem:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


oraz obsługę programowej realizacji resetu:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Nadal mam ten sam problem co poprzednio, czyli zaprogramować Atmegę mogę tylko jeden raz.
Potem kiedy w mkBootLOADER użyję ikony INFO to dostaję komunikat "Time OUT".

Ale kiedy podłączę się z Atmegą poprzez Putty i wyślę "AT+RST?", mikrokontroler normalnie się resetuje.

Nie wiem co jeszcze robię nie tak?
Macie jakieś sugestie?

Pozdrawiam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2018, o 21:23 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1796
Pomógł: 83

Wklej fotki z ustawień bootloadera jak klikasz info oraz ustawienia putty, które chodzą.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 gru 2018, o 18:06 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Tak generowałem BLS:
Obrazek

Po kliknięciu "Info"
Obrazek

Po zaprogramowaniu Atmegi328P poprzez moduł WiFi:
Obrazek

Ustawienia terminala, którym mogę połączyć się po zaprogramowaniu Atmegi i komendą "AT+RST?" zresetować Atmege.
Obrazek

Macie jakieś sugestie?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 gru 2018, o 06:14 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 827
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 68

W okienku MKBootloader nie masz zaznaczonego soft resetu (nad przyciskiem info). Prawdopodobnie dlatego się nie resetuje



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 gru 2018, o 10:04 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1796
Pomógł: 83

Dokładnie. A za pierwszym razem Tobie idzie, bo procesor sie w kółko resetuje sam.
Dobrze masz poustawiane adresy IP? Bo widzę jakieś literki?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 gru 2018, o 10:50 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Zaznaczenie "soft resetu" niczego nie zmienia.
Generalnie "soft reset" działa bo komenda wysłana z terminala resetuje Atmege.

Za pierwszym razem wszystko mi idzie jak należy.
Procesor nie resetuje się w kółko, tak miałem wcześniej bo w kodzie, który wgrywam nie miałem:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Ustawienia samego modułu WiFi nie mają chyba znaczenia skoro raz wgrać wsad mogę a później ich ich nie zmieniam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 gru 2018, o 10:57 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24315
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

pawelss1 napisał(a):
Generalnie "soft reset" działa bo komenda wysłana z terminala resetuje Atmege.


coś kolega kręci .... skoro działa to jak nie działa ?

No toż w MkBootloaderze masz DOKŁADNIE tę samą funkcjonalność - czyli jak może ci AT+RST? działać z terminala a nie działać z MkBootloadera ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 gru 2018, o 11:08 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

No właśnie, chyba robię coś głupiego.
Raz jeszcze wszystko przewałkuję od początku:)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 gru 2018, o 11:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24315
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

No ale to powiedz mi czy jeśli działa ci AT+RST? z terminala - to sprawdzałeś dobrze czy działa ci z MkBootloadera? - oczywiście mówię o KABLU, sprawdzałeś to najpierw na KABLU ? czy jak - rób wszystko po kolei bo troszkę mieszasz jakby

Po drugie na czym to testujesz ? na ATB ? jeśli tak ? to jak masz to podłączone? gdzie masz wpięty moduł WiFi itp itd ... czy po wpięciu modułu WIFI w gniazdko obok procka rozłączyłeś żółte zworki nad prockiem ? żeby nie było konfliktu na liniach RS232 ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 gru 2018, o 14:53 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 827
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 68

A czy przy próbie programowania masz wyłączony terminal? Nie możesz używać jednego portu COM przez dwie aplikacje



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 gru 2018, o 21:30 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Robię tak:

1. Używam zestawu ATB 1.05a, moduł WiFi mam wpięty w dolne gniazdo z lewej strony, żółte zworki JP6 i JP7 rozwarte.
2. Generuję BLS-a, wgrywam go do procka.
3. Odczytuję pamięć flasch i widzę wgrany BLS od adresu 7E00.
4. Robię kilkukrotnie INFO w mkBootLOADER i wszystko pięknie działa.
5. Więc otwieram nowy wsad do Atmegi w mkBootLOADER i bez problemu aktualizuję nim Atmege.

Po tej operacji ikonka INFO w mkBootLOADER "przestaje działać" - Missing response from MCU - Time OUT!!!
ale Atmega resetuje się.

6. Wyciągam moduł WiFi z płytki uruchomieniowej i zwieram zworki JP6 i JP7, łączę się z Atmegą za pomocą terminala.
7. Wysyłając z terminala komendę AT+RST? Atmega też resetuje się.

No i tutaj ręce mi opadają, co źle robię?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 gru 2018, o 22:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24315
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

No a jak w swoim kodzie oczekujesz na AT+RST? bo coś czuję, że tu robisz okrutnego babola

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 gru 2018, o 22:42 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Przerobiłem przykład L21_UART_ASCII_AT na Atmega328.
Tam jest:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


zmodyfikowałem jedną linijkę na:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


więc chyba wszystko powinno być dobrze.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 gru 2018, o 23:50 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24315
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

po co aż tak ?

jak masz funkcję parsującą to wstaw na samym jej początku to:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


jak to zrobisz to pokaż że swój zrobiony fragment kodu

Już nie wspomnę, że ten fragment kodu masz podany w programie MkBootloader

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 gru 2018, o 20:25 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Tak, wiem że ten fragment kodu jest w MkBootloader.
Zrobiłem tak że aktualnie funkcja parse_uart_data( char * pBuf ) z tego przykładu wygląda jak poniżej:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Wgrałem wszystko od nowa i efekt jest taki sam czyli Atmega resetuje się,
INFO w mkBootLOADER - Missing response from MCU - Time OUT



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 gru 2018, o 21:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24315
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

no to weź diodę LED i sprawdź po kolei co ci działa a co nie


_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 gru 2018, o 23:55 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Zapalam diodę w programie bootloadera, po resecie bootloader nie startuje.
Może jutro dowiem się dlaczego.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 gru 2018, o 00:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24315
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

Panie to zapalaj diodę w swoim programie i badaj dlaczego ci nie parsuje albo czy działa obsługa uart itp itd - a nie tam w bootloaderze

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

wystarczy napisać sobie prosty program testowy do sprawdzenia czy działa ci AT+RST?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 gru 2018, o 16:55 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Ale ja nie mam żadnego problemu z parsowaniem znaków, które przylatują z terminala.
Tam wszystko pięknie działa, napisałem wyżej że dochodzi do restartu Atmegi ale nie uruchamia się bootloader (tak mi się wydaje).
Więc szukam dalej.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 gru 2018, o 18:43 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24315
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

wiesz co ? no pisałeś że sprawdzałeś diodą w bootloaderze - to co za problem sprawdzić czy się uruchamia czy nie

a jeśli się nie uruchamia to fusebity źle ustawiłeś


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 gru 2018, o 20:56 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

ech... bootloader to był dla mnie jakiś diabelski problem.
Myślałem że uda się go jakoś wyklikać z poradników i nie wchodzić do tej jaskini smoka.
Wszystko zrobione zgodnie z instrukcjami tylko ptaszek "Fuse bity" w mkAVRCalculator nie zaznaczony:)
No nic, teraz przynajmniej coś o tym wszystkim wiem więcej.
Kopiąc w temacie znalazłem literówkę na stronie: https://atnel.pl/mkbootloader.html
Jest:
Cytuj:
W wyniku otrzymamy wartość = 0x1F00

Powinno być:
Cytuj:
W wyniku otrzymamy wartość = 0x1E00


Dla Mirka duże piwo za cierpliwość:)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO