Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 22 kwi 2019, o 01:01


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lip 2018, o 14:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24280
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 914

Obrazek
Zapraszam na pierwszą część poradnika w którym krok po kroczku stworzymy na bazie AVR'ka i diod LED prawdziwy stroboskop. A w ostatnim odcinku mam nadzieję, że zobaczycie zadziwiające efekty jakie można uzyskać ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lip 2018, o 14:28 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 793
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 145

Jak dla mnie bomba :D Bardzo ciekawe zagadnienie 8-) i nie mogę się doczekać dalszych poradników... :ugeek:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lip 2018, o 14:47 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24280
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 914

Zapewniam, że końcowy efekt będzie bombowy i to niezależnie jakiej diody LED kto użyje - oczywiście im jaśniejsza tym będzie lepiej. Ale tak jak wspominałem ja na samym początku próby robiłem z NAJZWYKLEJSZĄ białą zwykłą przewlekaną diodą LED o średnicy 5mm i już w ciemności jak udało się zatrzymywać CZAS to efekt był MUROWANY - rodzina była zdziwiona a jak pokazywałem to u znajomych to dziecko nawet chciało włożyć rękę w wentylator ;) - no bo wyglądał jakby był zatrzymany! a dodatkowo ja jeszcze regulując częstotliwość enkoderem pokazywałem, że mogę nim powoli obracać a to w prawo a to w lewo.

No jak się tego nie zobaczy na własne oczy - to się nie zrozumie - ale też na szczęście w ostatnim odcinku pokażę co udało się pofilmować - to też będzie pewien punkt odniesienia o jakie efekty chodzi i uprzedzam! ---- nie tylko z byle wentylatorem ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lip 2018, o 16:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1585
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 114

Coś mi się wydaje, że wiem o jakie efekty chodzi... Jeśli to co myślę to efekt będzie baaardzo ciekawy ;-) Z racji mojej branży wideo sporo mam już za sobą w kwestii synchronizacji i wiem, że pewne rzeczy potrafią tu powalić na kolana. Ale nic już nie mówię, sam chętnie zobaczę co z tego wyjdzie :)

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lip 2018, o 18:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 529
Pomógł: 27

A czy w tym świetle można zatrzymać uciekające pieniądze z portfela, a może zawrócić je z powrotem?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lip 2018, o 19:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24280
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 914

SylwekK napisał(a):
Coś mi się wydaje, że wiem o jakie efekty chodzi... Jeśli to co myślę to efekt będzie baaardzo ciekawy ;-) Z racji mojej branży wideo sporo mam już za sobą w kwestii synchronizacji i wiem, że pewne rzeczy potrafią tu powalić na kolana. Ale nic już nie mówię, sam chętnie zobaczę co z tego wyjdzie :)

Sylwek no może aż takich bajerów o jakich myślisz to nie będzie ;) bo ja też widziałem co można przy użyciu stroboskopów na zdjęciach wyprawiać czy na filmach bawiąc się jeszcze synchronizacją (ilością klatek na sekundę) ... ale mam nadzieję, że i tak uda mi się zainteresować chociaż kilka osób ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

grzeniu 73 napisał(a):
A czy w tym świetle można zatrzymać uciekające pieniądze z portfela, a może zawrócić je z powrotem?

No, jakby jeszcze troszkę popracować nad projektem ? ... to, kto wie? kto wie? :lol:

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lip 2018, o 11:41 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 547
Pomógł: 32

Czyżby Mirek w ostatnim poradniku pokazał nam to:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lip 2018, o 11:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 793
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 145

Niezły czad :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lip 2018, o 12:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24280
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 914

zubik napisał(a):
Czyżby Mirek w ostatnim poradniku pokazał nam to:

No No - widzę, że rozbudziłem wyobraźnię ;) ... ale czemu nie ... jak ktoś zrobi sobie taki stroboskop na AVR to później co ? ... dodać kilka kranów ;) puścić wodę powoli i jechane ;) .... tylko trzeba sporo ścierek w pokoju rozłożyć i poprosić sąsiadów na dole, żeby ubezpieczyli sobie mieszkanie przed zalaniem na czas testów :lol: :lol:

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lip 2018, o 21:05 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 547
Pomógł: 32

Byłoby to do ogarnięcia choćby jako prosty dwuwymiarowy wyświetlacz znaków alfanumerycznych ino skąd wziąć generator kropel?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lip 2018, o 10:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 09 paź 2016
Posty: 47
Lokalizacja: Olsztyn
Pomógł: 0

Bardzo fajny projekt, wiele możliwości.
Do pełni szczęścia brakuje dzielnika impulsów.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lut 2019, o 17:20 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 lut 2019
Posty: 5
Pomógł: 0

Super sprawa :shock: , specjalnie się zarejestrowałem, bo od dawna czegoś takiego szukam. Niestety w sprawach elektroniki i programowania jestem kompletnym laikiem :mrgreen: . Efekty są zarąbiste, ale mam pytanie :?: . Czy gdzieś można znaleźć schemat takiego urządzenia ze spisem elementów potrzebnych do jego zrealizowania i sposobie (opisie) wykonania? Od dawna chodzi mi pewien pomysł do zrealizowania przy pomocy takiego stroboskopu :idea: . Jeżeli macie w swoim sklepie potrzebne elementy chętnie zakupię i zlecę jakiemuś elektronikowi by mi to wykonał.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lut 2019, o 17:29 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24280
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 914

Niestety przykro mi ale nie mamy w sklepie jakichś tam specjalnych elementów do stroboskopu - w poradnikach pokazuję jak to wykonywać we własnym zakresie, gdy ktoś zaczyna chociażby uczyć się programowania procków. Taka jest idea ... nie mam niestety czasu na tworzenie jakichś gotowych układów. Więc ma kolega dwie możliwości - albo zabrać się za naukę programowania - do czego gorąco zachęcam ;) albo no poszukać kogoś kto coś takiego koledze zrobi od zera

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lut 2019, o 18:54 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 lut 2019
Posty: 5
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
Niestety przykro mi ale nie mamy w sklepie jakichś tam specjalnych elementów do stroboskopu - w poradnikach pokazuję jak to wykonywać we własnym zakresie, gdy ktoś zaczyna chociażby uczyć się programowania procków. Taka jest idea ... nie mam niestety czasu na tworzenie jakichś gotowych układów. Więc ma kolega dwie możliwości - albo zabrać się za naukę programowania - do czego gorąco zachęcam ;) albo no poszukać kogoś kto coś takiego koledze zrobi od zera


No i w tym tkwi cały szkopuł, wszyscy do których się zwracałem nie mogli mi wykonać takiego urządzenia, bo ja będąc w temacie elektroniki (<0) nie potrafiłem nawet konkretnie wytłumaczyć o co mi chodzi (jakie ma mieć parametry, moc diod itp.) dopiero dzisiaj trafiłem przez przypadek na kolegi poradniki. Wszyscy prosili żebym pokazał choćby przykładowy schemat tego co potrzebuję. Na filmikach zobaczyłem dokładnie to czego szukam (jeżeli chodzi o efekt końcowy) niestety z budowy i programowania pokazanych na filmach nie rozumiem 80% treści. Niestety na naukę w moim przypadku trochę już za późno, bo to już nie te lata (ach gdybym tak miał 20 lat :!: ) niestety to już ponad 2,5 razy tyle :( .
Wypisałem sobie części składowe, które zostały użyte do budowy z części pierwszej poradnika (nie wiem czy wszystkie), ale nawet gdybym je kupił to bez schematu nie wiem jak je połączyć nie mówiąc o ich zaprogramowaniu.
Czy jest szansa na jakąś pomoc? Choćby schemat ideowy, żebym mógł dać fachowcowi, który by to wykonał.

Tak czy siak dziękuję za poradniki, bo od dawna szukałem takiego urządzenia i choć nie potrafię wykonać takiego cudeńka, to wlało się we mnie trochę optymizmu, że jednak znajdę kogoś kto mi to wykona.



Ostatnio edytowano 12 lut 2019, o 21:35 przez STROBOSKOPIK, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lut 2019, o 19:18 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 mar 2015
Posty: 231
Pomógł: 15

STROBOSKOPIK napisał(a):

Niestety na naukę w moim przypadku trochę już za późno, bo to już nie te lata (ach gdybym tak miał 20 lat :!: ) niestety to już ponad 2,5 razy tyle :( .

Ja już mam 3 razy tyle. Dbaj o swoją kondycję. Pomogę Ci! Jestem elektronikiem, ale wzrok nie ten,słuch słaby i manualnie nieporadny - radzę sobie - lupa, lekka lutownica, stykówka i parę przewodów. Pytaj, a ja podpowiadam!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lut 2019, o 21:55 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 lut 2019
Posty: 5
Pomógł: 0

Wirnick napisał(a):
STROBOSKOPIK napisał(a):

Niestety na naukę w moim przypadku trochę już za późno, bo to już nie te lata (ach gdybym tak miał 20 lat :!: ) niestety to już ponad 2,5 razy tyle :( .

Ja już mam 3 razy tyle. Dbaj o swoją kondycję. Pomogę Ci! Jestem elektronikiem, ale wzrok nie ten,słuch słaby i manualnie nieporadny - radzę sobie - lupa, lekka lutownica, stykówka i parę przewodów. Pytaj, a ja podpowiadam!


Dzięki za odpowiedź.
No więc temat jak w postach wyżej szukam pomocy przy wykonaniu takiego stroboskopu jak w filmowym poradniku. Wypisałem, że będę potrzebował ZESTAW ATB z Enkoderem , Przetwornice ATB PWR3, Moduł Analog Indicator z potencjometrem, Mikro kontroler 32 i chyba kwarc 16 MHz. Czy to wszystko, czy coś jeszcze? Jak to połączyć? Jak zaprogramować?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lut 2019, o 14:05 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 lut 2019
Posty: 5
Pomógł: 0

Jakoś cicho w temacie.
Tak właśnie kończą się moje próby z elektronikami :( . Szczerze? Nie rozumiem tego, przecież ja nie chcę nic za darmo.
Panie Mirku widzę, że u Pana w sklepie Atnel można nabyć części składowe do takiego stroboskopu z wyświetlaczami jak Pan zrobił. Jestem gotów kupić u Pana wszystkie części tylko muszę wiedzieć konkretnie co potrzeba. Jeżeli za pomoc należeć się będzie wynagrodzenie też gotów jestem to ustalić i ponieś koszty. Powtarzam nie chcę nic za darmo, bo szanuję cudzą pracę i wiem, że by móc robić to co Pan robi, musiał Pan poświęcić na to dużo czasu, a wcześniej nauki.
Pozdrawiam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lut 2019, o 14:30 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24280
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 914

A kolega jak widzę, myśli że pieniądze wszystko załatwią - a jeśli się nie udaje to jedyny wniosek, że to wina elektroników ? ... sorki ale to jakieś nonsensowne podejście ....

Proponuję pomyśleć o czasie ... czy ktoś ma czas ... od tego warto zaczynać a nie od pieniędzy. Ja osobiście nie mam tyle czasu, żeby kompletować taki zestaw jak z poradnika ... i tym bardziej nie wydaje mi się to słuszne, żeby pod stworzenie takiego ala stroboskopu - kupować zaraz cały zestaw ATB z którego pan nigdy do niczego innego nie skorzystasz - przecież to przerost formy nad treścią ... Zestaw ATB to się może przydać ogólnie do nauki programowania - a nie do zbudowania akurat stroboskopu z poradnika.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Sam efekt można uzyskać nawet biorąc samego procka i na płytce stykowej go odpalić, tylko do tego dodać jakąś lampkę dobrą z diodami z białym światłem i z możliwością sterowania PWM. To wyjdzie 10x taniej niż kupowanie zestawu ATB - no ale nie ukrywam, że ktoś to pewnie koledze musiałby złożyć i oprogramować ...

Ja proponuję dać może informację / ogłoszenie w dziale OGŁOSZENIA na naszym forum a nie tu narzekać na elektroników i jak mówię liczyć na to, że jak pojawia się temat "pieniądze" to każdy wszystko rzuci i poleci robić - bo tak nie jest jak widać. To tak na spokojnie wszystko mówię i wyjaśniam a nie żebym się tu denerwował czy coś

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lut 2019, o 16:51 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 lut 2019
Posty: 5
Pomógł: 0

[quote="mirekk36"]A kolega jak widzę, myśli że pieniądze wszystko załatwią

Nie, tak nie myślę i przykro mi, że ktoś mnie tak ocenia.
Z drugiej jednak strony rozumiem, właśnie brak czasu, bo sam jestem mocno zapracowany i rozumiem, iż wynagrodzeniem za poświęcenie czasu, którego ciągle brak, mogą być między innymi pieniądze.

Jeżeli chodzi o mój przytyk do elektroników, to wynikł on z frustracji sytuacją, w której od dłuższego czasu rozmawiałem z kilkoma jak nie z kilkunastoma specami w tej dziedzinie i zawsze kończy się to w ten sam sposób: .... na początku zainteresowanie, rozmowy, a potem cisza i głuchy telefon.

Jeżeli chodzi o sedno sprawy to muszę powiedzieć, że pomimo, jak wspominałem wcześniej, mojej ignorancji w dziedzinie elektroniki i programowania, to podejrzewałem, iż jak Pan to ujął ...kupowanie całego zestawu ATB to przerost formy nad treścią. Dla mnie liczy się jednak efekt końcowy, a ten w Pańskim poradniku jest idealny. Dlatego jestem gotowy, z powodu jak do tej pory marnych efektów prób uzyskania takiego urządzenia, na przepłacenie "za przerost formy nad treścią" i jest to wyraz bardziej mojej desperacji, niż myślenia, że pieniądze załatwią wszystko.

Na koniec chcę podziękować za odpowiedź i podpowiedź gdzie mam się skierować. To już krok do przodu.
Dziękuję Bardzo!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lut 2019, o 17:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 cze 2016
Posty: 180
Pomógł: 7

mirekk36 napisał(a):
Zapewniam, że końcowy efekt będzie bombowy i to niezależnie jakiej diody LED kto użyje - oczywiście im jaśniejsza tym będzie lepiej. Ale tak jak wspominałem ja na samym początku próby robiłem z NAJZWYKLEJSZĄ białą zwykłą przewlekaną diodą LED o średnicy 5mm i już w ciemności jak udało się zatrzymywać CZAS to efekt był MUROWANY - rodzina była zdziwiona a jak pokazywałem to u znajomych to dziecko nawet chciało włożyć rękę w wentylator ;) - no bo wyglądał jakby był zatrzymany! a dodatkowo ja jeszcze regulując częstotliwość enkoderem pokazywałem, że mogę nim powoli obracać a to w prawo a to w lewo.

No jak się tego nie zobaczy na własne oczy - to się nie zrozumie - ale też na szczęście w ostatnim odcinku pokażę co udało się pofilmować - to też będzie pewien punkt odniesienia o jakie efekty chodzi i uprzedzam! ---- nie tylko z byle wentylatorem ;)


No i dlatego przy maszynach z wirującymi elementami oświetlenie nie może migać. Żarówki, albo specjalne zasilanie świetlówek.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lut 2019, o 19:20 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24280
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 914

czarekgr napisał(a):
No i dlatego przy maszynach z wirującymi elementami oświetlenie nie może migać

No to nie jest odkrycie świata ... to podstawy BHP, i ktoś kto pracuje zawodowo z tego typu maszynami to doskonale sobie zdaje z tego sprawę.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO