Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 22 paź 2018, o 06:18


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lip 2018, o 21:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

No tak ale jak na DIY to przydałoby się chociaż minimum jakieś fotki, pokazać ew filmik itp a nie tylko taki suchy opis ok?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2018, o 06:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

MrNew napisał(a):
Czy można edytować swój własny post (po czasie)?

Jakby kolega był jakimś nowym użytkownikiem forum to bym jeszcze zrozumiał to pytanie ;) ... no ale żeby nie spróbować chociażby - użyć przycisku "EDYTUJ" znajdującego się pod każdym własnym postem ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2018, o 11:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 17 sty 2014
Posty: 169
Pomógł: 11

MrNew napisał(a):
Dzięki.

Zastanawia mnie ciągle jedno, dlaczego praktycznie każdy moduł GPS ( za wyjątkiem telefonu ) pokazuje statyczną pozycję nie tam gdzie w rzeczywistości.
Np. mój pokazuje mnie blok 100 m dalej - zawsze.

Nie mówiąc o tym, co na załączonym obrazku:
Było to jeszcze jak zapisywałem pozycję co 15 sek i zapomniałem urządzenia wyłączyć. Moduł cały czas wisiał na firance.

Musisz popelniać jakiś błąd systematyczny. Używałem kilku różnych typów tanich modułów gps i wszystkie pozycjonowały prawidłowo (jeżeli wogóle zadziałały, bo były takie co za nic nie chciały złapać fixa - rozlutowanie blaszanej osłonki na module pokazywało dramat lutowniczy pod spodem).
Również droga wyliczona algorytmem haversine zgadzała się z mapą i komercyjnymi nawigacjami.
A rozmycie położenia w czasie o kilka (albo kilkanaście w najtańszych modułach) metrów jest normalne.
Tak apropos promienia Ziemi.
Powinno się do obliczeń dystansu przyjąć tzw mean radius = 6371008 [m]
Nie wiem skąd wziąłeś swoją wartość, ale promień biegunowy (najkrótszy) to 6357752



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sie 2018, o 12:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 11 sty 2015
Posty: 27
Pomógł: 1

MrNew napisał(a):
Moduł cały czas wisiał na firance.


Czyli miał widoczność tylko części nieba. Wyjdź z nim na otwarty teren.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO