Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 23 wrz 2018, o 02:24


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Loger GPS & GSM
PostNapisane: 13 lip 2018, o 19:41 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2014
Posty: 303
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 1

Nie jestem odkrywcą czegoś nowego, ale postanowiłem się trochę pobawić z GPS,
a mianowicie
zrobiłem urządzenie z GPS zapisujące moją trasę ( np. rowerową ), utworzony plik będę w przyszłości przesyłał e-mailem poprzez modem GSM, aby później oglądać trasę.

Układ prototypowy:
Atmega1284 ( gdy miałem Atmega32, to mimo zastosowania sprytnie jednego bufora na OLED i UART, zajmowało mi RAM-u niebezpiecznie 94%)
karta SD
GPS Neo06
GSM - Fibocom510
OLED
jeden przycisk i jedna dioda LED
USART-biblioteka i LCD - jako debugery na razie

Działanie:
1. Parsuję $GPRMC- latitude, longitude, czas, datę, prędkość.
2. Sprawdzam sumę kontrolną
3. Wyświetlam- czas, prędkość oraz przebytą drogę i średnią prędkość
4. Przebytą drogę obliczam z formuły Haversina.
5. Współrzędne, czas, przebytą drogę i śr. prędkość zapisuję co ustalony czas na SD
Korzystam bez opamiętania z funkcji sin i cos oraz liczb float.
6. Jeśli prędkość jest mniejsza niż 1 km/h to nie zapisuję na SD.
7. Przycisk inicjuje zapis na kartę/ kończy zapis.

To wszystko działa.

Muszę jeszcze dorobić:
8. Aby plik można było przesłać jako załącznik w e-mailu.
9. Plik można oglądać ze strony:
http://www.gpsvisualizer.com/map
9. Zamiast przycisku inicjować też zapis poprzez GSM.

Dodam, że kiedyś już bawiłem się z YB z funkcjami e-mailowymi i to wszystko mi działało.

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 21:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23499
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

No tak ale jak na DIY to przydałoby się chociaż minimum jakieś fotki, pokazać ew filmik itp a nie tylko taki suchy opis ok?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 23:56 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2014
Posty: 303
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 1

Na razie to prototyp, w dopracowywaniu.
[img][img]https://obrazkiforum.atnel.pl/thumb/3766/741b6d5a47c5faaf2553ce56f73ffb9b.jpg[/img][/img]

oraz:
Obrazek
następny:
Obrazek
a trójkąt dla formuły Haversina:
Obrazek
Zmieniłem na wyświetlaczu: zamiast wyświetlania czasu, wyświetlanie czasu trasy od chwili startu.
Tym bardziej, że wyświetlany czas miał luki czasowe, nie zmieniał się co 1 sek, z uwagi na to, że ramki ze złą sumą kontrolną odrzucam.
Mógłbym na dobrą sprawę wyświetlać ten czas nawet ze złej ramki, na co w tej chwili wpadłem, ale bardziej przydatna jest dla mnie informacja ile czasu już jadę (do pracy rowerem, a powiadam wam, ten czas jest różny - czasami 45 min, czasami jak dobry wiatr w plecy lub się śpieszę, to 30 min, jakby nie było 15 km ).

Największą trudnością na początku było dla mnie zrozumienie formuły Haversina, bo na rysunkach, na które trafiałem był "pogięty" trójkąt, boki oznaczone jako a,b,c i potem obliczali sina... Nie mogłem pojąć jak to..? sinus boku, przecież powinien być sinus konta. Dopiero ten filmik na youtube otworzył mi oczy.
https://www.youtube.com/watch?v=zklI_M4LS-M

Początkowo przebytą drogę obliczałem z trójkąta Pitagorasa nie zastanawiając się z zakrzywienia.Co może przy małych odległościach rzędu 10 km nie ma większego znaczenia. do obliczeń brałem nie R ziemi=6370 km, ale r Ziemi przy latitude 52 stopni = 5019 km.

Teraz mam sprawdzone 4 sposoby (wzory) na obliczanie drogi i wszystkie dają ten sam wynik.

Ostatnia sprawa i kończę.
Nie wiem czemu - szczególnie po wgraniu programu, program często nie startował- komunikat "Insert card..." (mimo zastosowania sposobu mirkowego zalecanego nie wiem w BB, czy GB). Czasem sam się wyrwał z tego letargu, czasami musiałem stosować sztuczki typu wyjmij/wsuń kartę. Z czasem coraz częściej.
Aż nadszedł taki moment, że etap 1 zakończony i trzeba w końcu coś z tą kartą zrobić.
Karta 16G Toshiba 10 Class.
Na razie wiem, że jak wziąłem inną kartę Samsung 64G U3, to problemy się skończyły.

Z kolei karta 16G Toshiba wsadzona do ATB-WAV i zamiast czytnika z zestawu podłączam ATB-WaV, to działa.
Będę ten problem dalej obserwował, nie jest to co piszę na 100% jeszcze pewne.

Dziękuję za uwagę, musiałem się podzielić.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Coś jeden obrazek się nie wkleił:
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

Czy można edytować swój własny post (po czasie)?
Jeśli nie, to trudno, ale powinno być tam wyżej w tekście "kąta", a nie "konta".

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2018, o 06:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23499
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

MrNew napisał(a):
Czy można edytować swój własny post (po czasie)?

Jakby kolega był jakimś nowym użytkownikiem forum to bym jeszcze zrozumiał to pytanie ;) ... no ale żeby nie spróbować chociażby - użyć przycisku "EDYTUJ" znajdującego się pod każdym własnym postem ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2018, o 11:37 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2014
Posty: 303
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 1

Dzięki.

Zastanawia mnie ciągle jedno, dlaczego praktycznie każdy moduł GPS ( za wyjątkiem telefonu ) pokazuje statyczną pozycję nie tam gdzie w rzeczywistości.
Np. mój pokazuje mnie blok 100 m dalej - zawsze.

Nie mówiąc o tym, co na załączonym obrazku:
Było to jeszcze jak zapisywałem pozycję co 15 sek i zapomniałem urządzenia wyłączyć. Moduł cały czas wisiał na firance.

Teraz mam warunek, jeśli prędkość < 1 km/h, to zapisuj to raz, później już nie zapisuj gdy prędkość < 1 km/h.
Obrazek
Jak to się ma do tego, że inne rozkazy podają wynik dokładności namierzania 1m do 1.7m?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

P.S. ta pozycja na samym dole rysunku, to moja właściwa.

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2018, o 11:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 17 sty 2014
Posty: 169
Pomógł: 11

MrNew napisał(a):
Dzięki.

Zastanawia mnie ciągle jedno, dlaczego praktycznie każdy moduł GPS ( za wyjątkiem telefonu ) pokazuje statyczną pozycję nie tam gdzie w rzeczywistości.
Np. mój pokazuje mnie blok 100 m dalej - zawsze.

Nie mówiąc o tym, co na załączonym obrazku:
Było to jeszcze jak zapisywałem pozycję co 15 sek i zapomniałem urządzenia wyłączyć. Moduł cały czas wisiał na firance.

Musisz popelniać jakiś błąd systematyczny. Używałem kilku różnych typów tanich modułów gps i wszystkie pozycjonowały prawidłowo (jeżeli wogóle zadziałały, bo były takie co za nic nie chciały złapać fixa - rozlutowanie blaszanej osłonki na module pokazywało dramat lutowniczy pod spodem).
Również droga wyliczona algorytmem haversine zgadzała się z mapą i komercyjnymi nawigacjami.
A rozmycie położenia w czasie o kilka (albo kilkanaście w najtańszych modułach) metrów jest normalne.
Tak apropos promienia Ziemi.
Powinno się do obliczeń dystansu przyjąć tzw mean radius = 6371008 [m]
Nie wiem skąd wziąłeś swoją wartość, ale promień biegunowy (najkrótszy) to 6357752



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sie 2018, o 12:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 11 sty 2015
Posty: 27
Pomógł: 1

MrNew napisał(a):
Moduł cały czas wisiał na firance.


Czyli miał widoczność tylko części nieba. Wyjdź z nim na otwarty teren.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO