Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 23 wrz 2018, o 02:20


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lip 2018, o 21:42 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2012
Posty: 429
Lokalizacja: ZGY/ZS
Pomógł: 29

Cześć,
Robię sterownik do rolet zewnętrznych i mam problem jak wykrywać czy roleta jeszcze pracuje, czy już dojechała do końca i wewnętrzny układ odłączył od niej napięcie. Nie wiem w jaki sposób to zrealizować. Roleta pobiera 500mA

- Przekładnik prądowy - za duży
- ACS712 (5A) - pobór prądu przez roletę jest mały, pływająca wartość na wyjściu nie pozwala jednoznacznie stwierdzić, czy układ pobiera prąd
- myślałem również o czymś na wzór "diody we włącznikach światła", ale nie wiem czy zda to egzamin, no i będzie pobierać prąd gdy rolety nie pracują
Obrazek

Może macie jakieś pomysły? Chcę tylko wykryć czy roleta pracuje, nie potrzebuje pomiaru prądu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lip 2018, o 21:50 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2015
Posty: 336
Pomógł: 32

Rezystor i pomiar spadku napięcia?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 07:18 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 695
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 60

A po co dałeś tam LEDa? Podłącz taki układ, ale zamiast LEDa daj diodę prostowniczą. I to równolegle do rolety.
Nie będzie pobierało prądu, kiedy roleta nie pracuje, a gdy będzie pracowała, to pobierze pojedyncze miliampery.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 07:50 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1789
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 157

savian86 napisał(a):
Może macie jakieś pomysły? Chcę tylko wykryć czy roleta pracuje, nie potrzebuje pomiaru prądu


Możesz wykryć czy na rolete podane jest napięcie tym układem. Nie świaczy to niestety o tym że roleta pracuje bo może silnik który nią steruje się sfajczył. Nie mniej jednak przy założeniu że:

if( podanie napięcia na rolete == true ) roleta_stan = pracuje;

możesz zastosować układ jak powyżej albo dać miniaturowy przekaźnik z cewką na 230VAC.

_________________
Zapraszam pasjonatów ARM, ESP, ZIGBEE na forum.sunduino.pl.
GITHUB



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 11:37 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2012
Posty: 429
Lokalizacja: ZGY/ZS
Pomógł: 29

Generalnie to nie działa tak, że jak podaje napięcie na roletę, to nie wiem, że pracuje. W środku są krańcówki, w skrajnych pozycjach, mogę cały czas podawać napięcie (zakładam, że roleta pracuje) a ona będzie już otwarta lub zamknięta. Dostępu do krańcówek nie mam, są to fabryczne rolety zewnętrzne z wyprowadzonymi przewodami zasilania.

Marhef napisał(a):
A po co dałeś tam LEDa? Podłącz taki układ, ale zamiast LEDa daj diodę prostowniczą. I to równolegle do rolety.
Nie będzie pobierało prądu, kiedy roleta nie pracuje, a gdy będzie pracowała, to pobierze pojedyncze miliampery.

Ok, tamto było poglądowo, oczywiście led nie jest potrzebny
Obrazek

Nefarious19 napisał(a):
Możesz wykryć czy na rolete podane jest napięcie tym układem. Nie świaczy to niestety o tym że roleta pracuje bo może silnik który nią steruje się sfajczył. Nie mniej jednak przy założeniu że:

if( podanie napięcia na rolete == true ) roleta_stan = pracuje;

możesz zastosować układ jak powyżej albo dać miniaturowy przekaźnik z cewką na 230VAC.

Rolety i tak będą załączane przekaźnikiem, ale w rolecie jest elektronika sterująca. Tak jak napisałem w pierwszym zdaniu, podając napięcie na roletę, nie wiem czy on pracuje. Muszę stwierdzić, czy roleta pobiera prąd (0,5A) jeśli tak tzn że pracuje

HomoChemicus napisał(a):
Rezystor i pomiar spadku napięcia?

To chyba mógłbym spróbować, trzeba by dobrać rezystor tak, aby wysterował transoptor.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 12:01 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1789
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 157

savian86 napisał(a):
czy roleta pobiera prąd (0,5A) jeśli tak tzn że pracuje


Bez sensu. Może pobierać taki albo i większy prąd i nie pracować. Bo np silnik się zatrzymał. Skoro jest elektronika która nią steruje to ona wyłapuje chyba stan w którym roleta zamiast się poruszać stoi?

_________________
Zapraszam pasjonatów ARM, ESP, ZIGBEE na forum.sunduino.pl.
GITHUB



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 14:03 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2012
Posty: 429
Lokalizacja: ZGY/ZS
Pomógł: 29

Nie do końca chyba się rozumiemy, może zbyt na wyrost użyłem sformułowania 'elektronika'.

Roleta jest 4 - przewodowa: PE,N, L1(Góra), L2(dół). Rozpatrzmy tylko jazdę w górę. Podaję napięcie 230V na L1, roleta zaczyna jechać w górę (pobiera prąd), dojeżdża do końca i wewnętrzna krańcówka odcina zasilanie od silnika (cała roleta przestaje pobierać prąd), a ja dalej podaje napięcie 230V na L1.

0,5A to znamionowy prąd silnika.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 16:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 459
Pomógł: 26

Podłącz mikrofon przy silniku niech słucha czy roleta grzechocze :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 16:09 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1340
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 132

witam,
nie wiem jaki masz silnik w rolecie. :roll:
Są takie w których należy ustawić położenie krańcowe dolne i górne, poprzez ustawienie (obracanie) krańcówek, znajdujących się wewnątrz rolety na kołnierzu silnika, który jest zamontowany wewnątrz rury nawojowej.
Po uzyskaniu pozycji krańcowej napięcie zasilające jest odcinane od uzwojeń silnika.
"TU UWAGA !!! NIE MOŻNA KROSOWAĆ SILNIKÓW ZE SOBĄ BEZPOŚREDNIO KABLAMI ".
Konieczne jest by włącznik odcinał fizyczne połączenie kabli przeciwnego kierunku.
Np. jeżeli roleta dostaje napięcie na przewód podnoszenia, to jej przewód opuszczania musi!!! być odłączony od pozostałych rolet.
Ponieważ silnik działa jak transformator - uzwojenie podnoszenia indukuje napięcie na uzwojeniu opuszczania i silnik na przeciwnym kablu podaje napięcie, wpływając na połączoną z tą roletą.

Może jest zainstalowany silnik z elektronicznymi krańcówkami, ?
Tu regulacja sprowadza się do przytrzymania napięcia na kablu od podnoszenia, roleta gdy uzyska max położenie to krańcówka(przeciążeniowa) to wykryje i wyłączy silnik zapamiętując max położenie.
w dolnym zakresie ustawia się analogicznie podając napięcie na przewód do opuszczania.
"rolety z takimi silnikami można krosować przewodami i zasilać z jednego przełącznika kołyskowego wszystkie".

może te informacje nasuną jakiś sensowny sposób na sprawdzanie czy silnik pracuje czy nie. i czy jest to sprawdzanie koneczne. :)
Tak na marginesie::: jeżeli istnieje potrzeba zapamiętania położenia pośredniego, to należy to oprogramować w odrębnym układzie po stronie zasilania.
np. sprawdzić czas pełnego opuszczania rolety, np 20s.
i spowodować by roleta się podniosła do max, i opuszczać ją np. 10s. będzie w 50%. zasłonięta. :)

pozdrawiam.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 18:16 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2012
Posty: 429
Lokalizacja: ZGY/ZS
Pomógł: 29

Silniki jakie mam to SOLIDline SoftPerfection / X01 GU4510
PDF
Obrazek

Sprawdziłem i nic się nie indukuje na drugim (nieużywanym) wyprowadzeniu. Co do przypadkowego podania napięcia na dwie cewki to zabezpieczone jest to w taki sposób po stronie mojego sterownika:
Obrazek

Cytuj:
Tak na marginesie::: jeżeli istnieje potrzeba zapamiętania położenia pośredniego, to należy to oprogramować w odrębnym układzie po stronie zasilania.
np. sprawdzić czas pełnego opuszczania rolety, np 20s.
i spowodować by roleta się podniosła do max, i opuszczać ją np. 10s. będzie w 50%. zasłonięta. :)

Właśnie po to mi wykrywanie pracy rolety, aby sterownik sam dobierał czasy i procentowe otwarcie rolety, zamiast ręcznego mierzenia ze stoperem i wprowadzanie do programu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 18:41 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1340
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 132

Z tego co widzę, to silniki mają krańcówki automatyczne.
po kolejnym osiągnięciu pozycji krańcowych, wyłączą zasilanie silnika.
Czyli można pokusić się o pomiar prądu. (np. na przewodzie N bo jest wspólny dla podnoszenia i opuszczania.)

Możliwe że, aby nie wpinać się w przewód i zagwarantować izolację:
Przy większej mocy odbiornika ktoś kiedyś zastosował przewód zasilający(jedną żyłę), owinięty na rdzeniu stalowym i tworząc w ten sposób cewkę z rdzeniem, zasilaną prądem odbiornika. zamontowany na nim kontaktron wykrywał płynący prąd(pole magnetyczne gwoździa ). :) "podobno działało przy zasilaniu lodówki." , może przy 0.5A też zda egzamin. hmm... :?

Pozdrawiam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 18:51 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2012
Posty: 429
Lokalizacja: ZGY/ZS
Pomógł: 29

Mam dedykowane przekładniki do pomiaru prądu, tylko problem jest taki, że nie upchnę tego w sterowniku. Chcę to wszystko zmieścić w uniwersalnej obudowie na szynę DIN, a tych rolet do obsłużenia mam 7. Już ciasno się zrobiło na PCB po wsadzeniu 14 przekaźników.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 20:14 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1430
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 102

Coś mi tu nie pasi... Ten ACS ma rozdzielczość 185mV/A co spokojnie odczytasz avr'kiem. Skąd ci się ta niestabilność bierze? Jeśli punkt "0" ma 2.5V (przy zasilaniu 5V) to jeśli się nie mylę dla prądu przemiennego powinieneś brać pomiar tylko powyżej (lub poniżej) tej wartości i uśredniać, a nie cały wynik, bo po całości to faktycznie będziesz miał czarodziejskie wyniki.

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 21:00 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2012
Posty: 429
Lokalizacja: ZGY/ZS
Pomógł: 29

SylwekK napisał(a):
Coś mi tu nie pasi... Ten ACS ma rozdzielczość 185mV/A co spokojnie odczytasz avr'kiem. Skąd ci się ta niestabilność bierze? Jeśli punkt "0" ma 2.5V (przy zasilaniu 5V) to jeśli się nie mylę dla prądu przemiennego powinieneś brać pomiar tylko powyżej (lub poniżej) tej wartości i uśredniać, a nie cały wynik, bo po całości to faktycznie będziesz miał czarodziejskie wyniki.

Masz rację, póki co odczytywałem wartości z adc i na podstawie tych danych nie mogłem stwierdzić jednoznacznie czy urządzenie jest włączone. Jutro wrzucę ACSa na oscyloskop i zobaczę jak to wygląda od środka.

A jeszcze dopytam, jak bym chciał mierzyć prąd na boczniku to nie mam pomysłu jak to sensownie odseparować od logiki uC.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 21:13 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1430
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 102

Na boczniku to najlepiej jakiś wzmacniacz z transportem i może jakiś układ całkujący tuż przed avr.


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 08:54 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 13
Pomógł: 3

Witam,

kilka lat temu miałem taki sam problem, przetestowałem kilka pomysłów,
ostatecznie zastosowałem takie rozwiązanie:

Obrazek

Nie jestem do końca pewny wartości kondensatora, dobierałem ją doświadczalnie
tak aby uzyskać stabilny stan niski. Ostatecznie było ty chyba coś około 1uF.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 09:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23499
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

malu napisał(a):
Witam,

kilka lat temu miałem taki sam problem, przetestowałem kilka pomysłów,
ostatecznie zastosowałem takie rozwiązanie:

Obrazek

Nie jestem do końca pewny wartości kondensatora, dobierałem ją doświadczalnie
tak aby uzyskać stabilny stan niski. Ostatecznie było ty chyba coś około 1uF.


coś mi się wydaje, że przy takim podłączeniu tego optoizolatora - powstałaby tylko kula ognia i dymu, sam optoizolator poszedłby do krainy wiecznych łowów a z tych diod prostowniczych zostałyby tylko skwarki osadzone na kawałkach nóżek.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 09:34 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1430
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 102

Bum! jak ta lala :)

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 09:48 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 13
Pomógł: 3

To rozwiązanie działa u mnie od około 3 lat w kilkudziesięciu sterownikach rolet.
Do dzisiaj nic nie wybuchło.

FAZA_IN -> 230V
FAZA_OUT -> do przekaźników sterujących silnikiem rolety.

Napięcie jakie odłoży się na diodach wykrywa optoizolator.
Diody nie są wpięte bezpośrednio między L i N.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 10:00 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1340
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 132

rozumiem że to rozwiązanie z wstawieniem w szereg z odbiornikiem tego układu, odnosi się zarówno do przewodu podnoszącego i opuszczającego, czyli dwa układziki na roletę. ?

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

a..... do przekaźników sterujących,
czyli wykrywanie włączonego przekaźnika.
kolega savian86 kombinuje testowanie prądu przy silniku.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 10:09 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1430
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 102

Dopiero teraz zauważyłem, że to w szeregu ma pracować. Ups... przepraszam, w takim układzie będzie to działać. Sam kiedyś stosowałem niewielkie diody prostownicze w szeregu z halogenami 500W dla ich łagodnego startu i nic im nie było. Koncepcja ze spadkiem napięcia na dwóch jak najbardziej sensowna. Silnik takiego spadku nie odczuje w ogóle.

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 10:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23499
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

No tak - ale ze schematu to jasno nie wynika że w szereg z obciążeniem ;) więc można się nieźle pomylić i jak ktoś zrobi to inaczej to będzie bum ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 10:21 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 13
Pomógł: 3

Dorysowałem na szybkiego 2 przekaźniki

Obrazek

Procek załącza przekaźnik, jeśli silnik opuszcza/podnosi roletę to na diodach mamy spadek napięcia
który załącza optoizolator.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 10:24 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23499
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

no i teraz to już jest jasna sprawa ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 10:27 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 13
Pomógł: 3

mirekk36 napisał(a):
No tak - ale ze schematu to jasno nie wynika że w szereg z obciążeniem ;) więc można się nieźle pomylić i jak ktoś zrobi to inaczej to będzie bum ;)


Wkleiłem na szybko z Eagle.
Chodziło mi tylko o samą ideę sprawdzania spadku napięcia na diodach.

Faktycznie mogłem lepiej opisać, mój błąd.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 10:30 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23499
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

Chodzi tylko o to, że to już zabawa z 230V i lepiej żeby jakaś początkująca osoba nie mająca takiej wiedzy praktycznej jak ty - nie spróbowała odtworzyć tego wiesz - ot tak - równolegle ;) lepiej chuchać na zimne

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 11:31 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2012
Posty: 429
Lokalizacja: ZGY/ZS
Pomógł: 29

I właśnie o takie pomysły mi chodziło, zadałem pytanie jak wykryć płynący prąd, ale tak naprawdę chodziło mi po prostu o informację czy roleta pracuje. Nie ma znaczenia, czy wykryje prąd, czy odpowiednie napięcie jakie się odłoży np na boczniku, czy pomyśle kolegi malu. Dopijam kawkę i śmigam testować. Dzięki! ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 11:37 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1430
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 102

Nie zmienia to faktu, że masz ACS'a w układzie i warto by było coś z nim zrobić ;-)

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 16:11 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2012
Posty: 429
Lokalizacja: ZGY/ZS
Pomógł: 29

Zobaczyłem jak ma się sprawa z ACS, więc tak wygląda sygnał z wyłączonym odbiornikiem
Obrazek

A tak z włączonym:
Obrazek

Widać, że faktycznie bez problemu da się to oprogramować. Przetestowałem też propozycję kolegi malu, działa wyśmienicie, dostaje na wyjściu ładny prostokąt co uprości mocno całość ;) Czas przeprojektować płytkę.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 17:31 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 13
Pomógł: 3

Jakiej pojemności kondensator zastosowałeś za optoizolatorem?
Przy nieco większej pojemności powinieneś uzyskać stan niski zamiast prostokąta. O ile dobrze pamiętam było to coś około 1 do 2,2uf.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO