Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 19 lis 2018, o 07:51


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kurs Eagle
PostNapisane: 12 lip 2018, o 19:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 26
Pomógł: 0

Cześć, zakłądam nowy wątek ,żeby się poprawić i Pan Mirek spojrzał na mnie przychylniejszym okiem po ost wpisie z cyklu "wykopalisk" :D Będe się starał nie popełniać takich błędów :) Chciałem zapytać o program Eagle. Sam w sobie program super i bardzo fajnie się projektuje w nim ukłądy . :) Problem lub może zapotrzebowanie powstało u mnie takie , żęe czasem potrzebuje je przetestować- czy w Eaglu można to jakoś zrobić , czy może to tylko program do tworzenia schematów ? Myślałem o multisimie ale to znów inny program i znó adaptacja , a Eagle jednak robi dobra robote z resztą dzięki kursowi Pana Mirka :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Kurs Eagle
PostNapisane: 12 lip 2018, o 20:43 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23658
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 894

Eagle to program do projektowania obwodów drukowanych, począwszy od schematu do PCB, jak więc można pytać czy służy tylko do schematów?. Nie posiada żadnego symulatora.

Kurs który pokazałem nie dotyczy stricte Eagla ale w ogóle zasad projektowania i można je z powodzeniem stosować w dowolnym programie tego typu.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Kurs Eagle
PostNapisane: 12 lip 2018, o 22:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 253
Lokalizacja: Nowe/Gdańsk
Pomógł: 13

Najnowsza wersja Eagle ma symulator

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Co prawda, nie korzystałem z tej opcji jeszcze, ale jest "na wierzchu"



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Kurs Eagle
PostNapisane: 13 lip 2018, o 06:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 26
Pomógł: 0

Ok dzięki za info :) A ten z symulatorem to jaka wersja dokłądnie ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Kurs Eagle
PostNapisane: 13 lip 2018, o 08:48 
Online
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1817
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 164

feniks_ napisał(a):
Ok dzięki za info A ten z symulatorem to jaka wersja dokłądnie ?


Zainstaluj sobie LTSpicea i tam symuluj. Eagle używaj do rysowania schematów i płytek. Jeżeli nawet jest tam jakiś symulator to i tak działa na silniku spice

_________________
Zapraszam pasjonatów ARM, ESP, ZIGBEE na forum.sunduino.pl.
GITHUB



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Kurs Eagle
PostNapisane: 13 lip 2018, o 08:55 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 253
Lokalizacja: Nowe/Gdańsk
Pomógł: 13

Dokładnie, symulator to LTspice
Wersję mogę sprawdzić jak będę przy komputerze.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Kurs Eagle
PostNapisane: 13 lip 2018, o 13:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 253
Lokalizacja: Nowe/Gdańsk
Pomógł: 13

Wersja 9.1.1



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Kurs Eagle
PostNapisane: 13 lip 2018, o 14:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 26
Pomógł: 0

Dzięki serdeczne za sprawdzenie i pomoc :) Właśnie widziałem , żę jakoś można wyeksportować do LT układy z Eagle , ale po instalacji niestety nie ogarnąłem tego . Czy do LT trzeba wgrywać jakieś biblioteki , żeby wczytało jakiś układ ? Wgl . LT Spice posiada jako tako narzędzia pomiarowe do wglądu w tak symulowane układy ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Kurs Eagle
PostNapisane: 13 lip 2018, o 17:55 
Online
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1817
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 164

feniks_ napisał(a):
LT Spice posiada jako tako narzędzia pomiarowe do wglądu w tak symulowane układy ?


LTSpice bazuje na silniku spice do numerycznych obliczeń obwodów elektrycznych liniowych jak i nieliniowych. LTspice jest więc jedną z wielu nakładek graficznych na SPICE. Program posiada kilka różnych analiz układu np analizę stałoprądową, zmiennoprądową czy transient który pewnie najbardziej CIę interesuje. Teno ostatni pozwala na oglądanie przebiegów prądów i napięć w układzie, liczenie wartości średnich skutecznych itd itp. Pozwala również na analize w dziedzinie częstotliwości.
Mówiąc wprost, możesz tam wrzucić jakieś tranzystory, wzmacniacze operacyjne czy układy cyfrowe i zasymulować działanie takiego układu.

feniks_ napisał(a):
Czy do LT trzeba wgrywać jakieś biblioteki

Natywnie w programie znajduję się sporo układów scalonych i elementów dyskretnych, jednakże, są to zazwyczaj elementy firmy Linear Technology. Dodatkowe ukłądy można jednak bez problemu dodać np ściągnąć np TUTAJ. Można też elementy dodawać du układu samemu, pisząc własne biblioteki na podstawie datasheeta układu. Jest to jednak wyższa szkoła jazdy.

feniks_ napisał(a):
Właśnie widziałem , żę jakoś można wyeksportować do LT układy z Eagle

Pewnie można ale więcej z tym problemów niż pożytku. Wsytarczy że będziesz miał jakąś drobną różnice w nazwie i już Ci taka symulacja nie ruszy. Pomijając już np różnice w modelach elementów.

LTspice jest potężnym narzędziem. Polecam układy symulować w oderwaniu od całości dzieląc je na fragmenty. Duża symulacja może trwać bardzodługo i wywalić się ze względu na jakieś błędy w ukłądzie które w dużej symulacji ciężko znaleźć.

_________________
Zapraszam pasjonatów ARM, ESP, ZIGBEE na forum.sunduino.pl.
GITHUB



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO