Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 17 sty 2019, o 15:08


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 sty 2019, o 10:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 86
Pomógł: 4

Witam
fajnie działa Twój zegarek
myślę że to jest twoje dzieło

Bo jakoś zgubiłeś animacje Pana Mirka
a ustawianie czasów przejść Mirek ma w pliku main.c

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


funkcja rtc_soft_timer(&datatime); raczej dotycz zegara a nie animacji
przejścia i animacje masz w funkcji w main.c poniżej

o ile się nie mylę

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 sty 2019, o 20:05 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 216
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

Zapytam jak najlepiej podejść teraz do :

wyświetlania długich tekstów np. "temperatura na zewnątrz" ;"temperatura w pomieszczeniu" ,czy również jakiś dowolny rysunek bitmapę....który jest tak jakby przyklejony do np. roku z prawej strony i gdy rok się przesuwa to ta bitmapa nie zatrzymuje się czyli nie jest tak jak jest to w książce opisane że musiałbym tworzyć dodatkową warstwę która zatrzyma mi się na środku i czekam jakiś czas myślę że zrozumiesz o co mi chodzi. 8-) Chcę tylko że by mi się przesunął przed oczami...

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 sty 2019, o 21:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 86
Pomógł: 4

Tak biegły w programowaniu to ja nie jestem

Ale myślę że musiałbyś dostawić warstwę bo gdzieś te napisy musisz wpakować
i muszą być wyświetlane między wyświetlaniem czasu , daty czy temperatury
muszą mieć swoje miejsce w szeregu do wyświetlenia

zobacz jak są zrobione warstwy w projekcie na jakiej jest zegar i temperatura
skopiuj je i w kopi daj napisy

Nic innego nie pozostało tylko wertować książki i poradniki
i może coś Ci się uda zaadoptować do projektu

Ja dopiero teraz powoli wychodzę z swoim projektem przeróbki Mirkowego
zegarka z YT a zobacz kiedy pisałem post Potrzebna pomoc do menu

Przykro mi że tak mało mogę ci pomóc



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 sty 2019, o 21:13 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 216
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Tekst mam ale tylko po restarcie.... ;) :|

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sty 2019, o 15:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 86
Pomógł: 4

Spróbuj pomieszać w tych dwóch funkcjach

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Teraz mi przydałoby się trochę wiedzy
Jak w zegarku z YB zrobić budzik



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2019, o 13:58 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 216
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

Ja kiedyś jak robiłem budzik to na prostych warunkach if ;)
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Ale w takim projekcie to trochę chyba nie tego....nie wiem.. :mrgreen:


A zapytam co w przypadku gdy mamy inny typ wyświetlaczy? Z inaczej połączonymi diodami ?
Czy wystarczy tylko zmiana w kodzie ? Jeśli tak to spoko bo cosik zamówiłem i xD się okazało że odwrotnie mam diody połączone :roll:

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2019, o 18:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 86
Pomógł: 4

W tym projekcie z YB nie ma problemu czy masz wyświetlacz z wspólną anodą
czy katodą , zmieniasz tylko kierunek wpisywania danych na wyświetlacz.

RadekB86
Coś mi świta że ten temat przerabialiśmy na początku tego postu
No chyba że Tobie chodzi o inny projekt i inny wyświetlacz.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sty 2019, o 21:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 216
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

Mam takie pytanie czy warunki w przejściach są ściśle związane poniekąd z wartością kwarca ?

Ja mam 16Mhz a w projekcie wiadomo jest 18432...

Bo dodałem kolejne przejście i mam dziwny efekt bo nagle wskakuje mi inny ekran (np. temperatura ) i dzieje się to bez wsuwania pojawia się nagle...bez efektu :?: i nie według tego co zamierzałem...
tak wyglądają moje funkcje:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.




Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO