Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 lis 2018, o 10:29


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 wrz 2018, o 18:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1623
Pomógł: 78

A RTC nie wystarczy?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2018, o 18:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23672
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 894

miki53 napisał(a):
po prostu cena za MODUŁ ATNEL AIR2 = 49zł + ATNEL- WIFI232-T + ANTENA = 79 zł to razem 128 zł no i jest ponad 100 zł

Dodaj jeszcze że w tej cenie jest MkBootloader.

Poza tym to jest niejako zestaw modułów, taki mini zestaw ewaluacyjny a na dodatek pozwalający na bezprzewodowe programowanie sobie własnych układów, procków - gdzie nie trzeba nawet czegoś takiego wbudowywć do układu tylko zrobić gniazdko i w razie potrzeby włożyć taką płytkę AtnelAIR

jeśli już ktoś się pobawi takim zestawem i zrozumie jak działa moduł wifi to może kupić sam moduł WIFI żeby implementować go we własnym jakimś układzie a ten już kosztuje 79zł a nie ponad 100zł i co ważne gdy kupuje się ich więcej to zawsze można się dogadać o rabat dodatkowy

to tytułem wyjaśnienia

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 14:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 58
Pomógł: 1

Witam znowu

Mam pytanie do szanownych kolegów, bardziej obeznanych z modułem BMP180 pomiaru ciśnienia i temperatury
Mirek do konwersji napięć między modułem BMP180 a procesorem użył tranzystora BSS138 ja takiego nie posiadam nawet odpowiednika
Przyszło mi do głowy aby wykorzystać fotooptor , teraz nasuwa się pytanie czy sygnał z modułu przejdzie przez złącze fotooptyczne

Schemat najnowszej myśli technicznej naskrobany na szybko na kartce poniżej :lol:

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 14:44 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 333
Pomógł: 16

To z SCL na pewno nie zadziała ;) a nie masz zenerek 3.3V? Albo ewentualnie diod zielonych?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

poza tym na wyjściu takiego łącza masz sygnał zanegowany



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 15:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 58
Pomógł: 1

zubik

Masz na myśli zielone ledy ?

Wstawić je w linie SCL aby obcieła napięcie z 5v na 3v



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 16:10 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 333
Pomógł: 16

Na zielonej diodzie spadek napiecia wynosi właśnie około 3V(zależnie od przepływającego prądu) więc z braku laku jak to się mówi właśnie je bym zastosował zarówno na SDA jak i SCL oczywiście rezystory podciągające nadal potrzebne 4.7....10k



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 17:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1623
Pomógł: 78

A przypadkiem nie na niebieskiej?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 17:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 58
Pomógł: 1

Właśnie przejrzałem poradniki Mirka na temat konwersji napięć
i doszedłem do wniosku że niema co wymyślać nowych układów
skoro już są wymyślone i sprawdzone w działaniu

Niema innego wyjścia tylko kupić odpowiednie tranzystory
i nie komplikować układu

Dzięki za chęć pomocy
Myślałem że tego postu nikt już nie ogląda
że piszę ot sam dla siebie



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 18:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1623
Pomógł: 78

Dokładnie tak, chociaż warto znać nietypowe zastosowania diód LED :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 wrz 2018, o 09:17 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 333
Pomógł: 16

Pamiętam że użyłem tego sposobu w jednym z USBASP którego budowałem i działało :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 wrz 2018, o 10:48 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 333
Pomógł: 16

micky napisał(a):
Dokładnie tak, chociaż warto znać nietypowe zastosowania diód LED
Jak coś jest głupie i działa to przestaje być głupie :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 14:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 58
Pomógł: 1

Czemu program wyrzuca posty i prosi o zalogowanie mimo że jestem zalogowany

------------------------ [ Dodano po: 32 minutach ]

Troszkę zgrzał mnie ten portal
miałem wszystko co chciałem przekazać i się zapytać z szczegółami opisane
ale program go wyrzucił

Opiszę problem w skrócie

w ćwiczeniu 17_MATRIX_TEST_m328P
w oryginale jest wstawiona ATmega328P 32pinowa
Ja testowałem kod na ATmedze328P 28pinowej
i efekt mam taki że program zatrzymuje się podczas wyświetlania temperatury
z 18B20 i ani drgnie dalej.

Bibliotekę BMP180 oraz polecenia do obsługi tego modułu zakomentowałem bo nie mam go podłączone
a bez niego nic się nie wyświetlało na wyświetlaczu ,"widzę tylko ciemność, ciemność widzę"

Te avr-ki różnią się tylko tym że ATmega328P 32pinowa ma dodatkowe wyjścia VCC , GND oraz ADC6 i tak niewykorzystany w programie
Ale może ATmega 328P 28pinowa ma jakieś rejestry które są nie ustawione i nie brane pod uwagę



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 15:45 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1442
Pomógł: 162

miki53 napisał(a):
Ale może ATmega 328P 28pinowa ma jakieś rejestry które są nie ustawione i nie brane pod uwagę
To są dokładnie te same układy tylko w innych obudowach.
Może pomyliłeś wyprowadzenia, które podłączałeś, bo tylko tym się te układy różnią.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 17:02 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 58
Pomógł: 1

Witaj rskup

Pomylić myślę że się nie mogłem

Procek jest w podstawce programatora więc wszystkie zasilania są podpięte
Podłączony kwarc 18.432 i ustawiony
Zegar PCF8583P odczytuje godziny
Czujnik temperatury DS18B20 odczytuje temperaturę
Podłączenie chyba prawidłowe
Tyle że nie leci program dalej po odczytaniu temperatury ( warstwy się nie przełączają ) zatrzymuje się i ani rusz
A podczas resetowania procka za każdym razem zmienia się godzina np. jest ręcznie ustawiona godzina
14:15:00 po resecie zmieni się na 15:15:00 i tak za każdym razem gdy chwilowo odłączysz procek od zasilania
Mimo to że w zegarku PCF8583P jest bateria podtrzymująca



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 18:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 277
Pomógł: 18

Co do godziny jest tak dla tego bo w bibliotece do pcf masz funkcję do zmiany czasu letni na zimowy i odwrotnie i przy starcie jest ona wywoływana ale to nie problem bo masz przecież synchronizację czasu przez wi -fi co do twojego problemu typu " ciemność widzę" to podejrzewam że jest wywoływana jakaś funkcja do komunikacji z BMP180 po i2c a że nie masz fizycznie scalaka to program w tym miejscu utyka musisz sobie zrobić jedno diodowy debager i znaleźć gdzie utyka.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2018, o 14:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 58
Pomógł: 1

Witajcie

Mam teraz taki problem
W ćwiczeniu 17_MATRIX_TEST_m328P kiedy miałem je przeportowane na ATmege32
Wszystko działało dobrze

A w chwili gdy to ćwiczenie chciałem uruchomić na ATmedze 328P z kwarcem 18,432 (oryginalnie wszystkie porty ustawione dla 328P )
kod prosto z YB
To multipleksowanie zaczyna migać a program się zatrzymuje w momencie wyświetlania temperatury z DS18B20

Macie jakieś pomysły jak to naprawić

Podpowiedzcie jak wgrać filmik abym mógł dokładniej pokazać o co mi chodzi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 paź 2018, o 19:51 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 199
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

Mam takie szybkie pytanie które dotyczy modułu matrix czy jeśli zastosuję inny typ matrycy czyli zamiast wspólnej anody będą wspólne katody (chyba dotyczy to kolumn ;) ) to wystarczy tylko zmiana kosmetyczna w kodzie? Czy to bardziej skomplikowane?

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2018, o 18:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 58
Pomógł: 1

Witaj RadekB86

Niema większego problemu czy zastosujesz wyświetlacze ze wspólną anodą czy katodą
zmienisz tylko rejestr kierunku wpisywania danych do rejestrów wyświetlacza

Ten rejestr to będzie wyglądał tak (1<<DORD) i szukaj go w kodzie przy SPI
i zależnie od kierunku wpisywania musisz go za komentować lub nie

jeśli mętnie tłumaczę to pisz



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2018, o 18:43 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 199
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

miki53 napisał(a):
Ten rejestr to będzie wyglądał tak (1<<DORD) i szukaj go w kodzie przy SPI
i zależnie od kierunku wpisywania musisz go za komentować lub nie

jeśli mętnie tłumaczę to pisz


Oj nie jestem pewien ale chyba się mylisz... jeśli nie mam racji to niech ktoś mnie poprawi. :mrgreen:
Ja bardziej podejrzewam że trzeba będzie ZANEGOWAĆ BITY to co wysyłam ,a nie tak jak ty piszesz odwrócić kolejność wsuwania bitów.

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2018, o 20:38 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 58
Pomógł: 1

Zanegować to znaczy - zaprzeczyć czyli zamienić tak na nie

co to zmieni w twoim układzie że zamienisz jedynki na zera
dalej na wyświetlaczu masz kaszane tylko troch inaczej poukładaną
zmieni się tylko to że zgasisz diody które się świeciły a zapalisz te zgaszone ale i tak będzie bałagan



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 14:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 58
Pomógł: 1

Witajcie po dłuższym czasie

Właściwie nie chciałem ciągnąć tego wątku dalej ale widzę że koledzy tu zaglądają
to podzielę się z wami efektami pracy
nie wprawia w zachwyt wykonanie płytki ale jedynie taką metodą mogłem to dzieło wykonać

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wygląd płytki od strony elementów
Obrazek

Wygląd płytki od strony druku
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2018, o 15:10 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 199
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

Ja też planuje tak do pracy zrobić i właśnie nawet o to chodzi żeby to było brzydkie i obleśne :lol: bo dzięki temu jak to postawie gdzieś na warsztacie to nikt tego nie ukradnie a funkcję zegarka będzie spełniało. A więc tym samym mirka :? zwody o koszmarnych projektach :lol: :? :shock: nie zawsze mają rację bytu xD

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 paź 2018, o 19:33 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 58
Pomógł: 1

Jeśli macie jakieś pytania to piszcie
postaram się pomóc w miarę swojej skromnej wiedzy początkującego



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO