Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 25 wrz 2018, o 21:30


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 wrz 2018, o 18:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1560
Pomógł: 75

A RTC nie wystarczy?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2018, o 18:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23508
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

miki53 napisał(a):
po prostu cena za MODUŁ ATNEL AIR2 = 49zł + ATNEL- WIFI232-T + ANTENA = 79 zł to razem 128 zł no i jest ponad 100 zł

Dodaj jeszcze że w tej cenie jest MkBootloader.

Poza tym to jest niejako zestaw modułów, taki mini zestaw ewaluacyjny a na dodatek pozwalający na bezprzewodowe programowanie sobie własnych układów, procków - gdzie nie trzeba nawet czegoś takiego wbudowywć do układu tylko zrobić gniazdko i w razie potrzeby włożyć taką płytkę AtnelAIR

jeśli już ktoś się pobawi takim zestawem i zrozumie jak działa moduł wifi to może kupić sam moduł WIFI żeby implementować go we własnym jakimś układzie a ten już kosztuje 79zł a nie ponad 100zł i co ważne gdy kupuje się ich więcej to zawsze można się dogadać o rabat dodatkowy

to tytułem wyjaśnienia

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 14:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

Witam znowu

Mam pytanie do szanownych kolegów, bardziej obeznanych z modułem BMP180 pomiaru ciśnienia i temperatury
Mirek do konwersji napięć między modułem BMP180 a procesorem użył tranzystora BSS138 ja takiego nie posiadam nawet odpowiednika
Przyszło mi do głowy aby wykorzystać fotooptor , teraz nasuwa się pytanie czy sygnał z modułu przejdzie przez złącze fotooptyczne

Schemat najnowszej myśli technicznej naskrobany na szybko na kartce poniżej :lol:

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 14:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 266
Pomógł: 10

To z SCL na pewno nie zadziała ;) a nie masz zenerek 3.3V? Albo ewentualnie diod zielonych?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

poza tym na wyjściu takiego łącza masz sygnał zanegowany



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 15:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

zubik

Masz na myśli zielone ledy ?

Wstawić je w linie SCL aby obcieła napięcie z 5v na 3v



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 16:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 266
Pomógł: 10

Na zielonej diodzie spadek napiecia wynosi właśnie około 3V(zależnie od przepływającego prądu) więc z braku laku jak to się mówi właśnie je bym zastosował zarówno na SDA jak i SCL oczywiście rezystory podciągające nadal potrzebne 4.7....10k



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 17:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1560
Pomógł: 75

A przypadkiem nie na niebieskiej?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 17:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

Właśnie przejrzałem poradniki Mirka na temat konwersji napięć
i doszedłem do wniosku że niema co wymyślać nowych układów
skoro już są wymyślone i sprawdzone w działaniu

Niema innego wyjścia tylko kupić odpowiednie tranzystory
i nie komplikować układu

Dzięki za chęć pomocy
Myślałem że tego postu nikt już nie ogląda
że piszę ot sam dla siebie



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 18:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1560
Pomógł: 75

Dokładnie tak, chociaż warto znać nietypowe zastosowania diód LED :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 wrz 2018, o 09:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 266
Pomógł: 10

Pamiętam że użyłem tego sposobu w jednym z USBASP którego budowałem i działało :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 wrz 2018, o 10:48 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 266
Pomógł: 10

micky napisał(a):
Dokładnie tak, chociaż warto znać nietypowe zastosowania diód LED
Jak coś jest głupie i działa to przestaje być głupie :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 14:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

Czemu program wyrzuca posty i prosi o zalogowanie mimo że jestem zalogowany

------------------------ [ Dodano po: 32 minutach ]

Troszkę zgrzał mnie ten portal
miałem wszystko co chciałem przekazać i się zapytać z szczegółami opisane
ale program go wyrzucił

Opiszę problem w skrócie

w ćwiczeniu 17_MATRIX_TEST_m328P
w oryginale jest wstawiona ATmega328P 32pinowa
Ja testowałem kod na ATmedze328P 28pinowej
i efekt mam taki że program zatrzymuje się podczas wyświetlania temperatury
z 18B20 i ani drgnie dalej.

Bibliotekę BMP180 oraz polecenia do obsługi tego modułu zakomentowałem bo nie mam go podłączone
a bez niego nic się nie wyświetlało na wyświetlaczu ,"widzę tylko ciemność, ciemność widzę"

Te avr-ki różnią się tylko tym że ATmega328P 32pinowa ma dodatkowe wyjścia VCC , GND oraz ADC6 i tak niewykorzystany w programie
Ale może ATmega 328P 28pinowa ma jakieś rejestry które są nie ustawione i nie brane pod uwagę



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 15:45 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1406
Pomógł: 157

miki53 napisał(a):
Ale może ATmega 328P 28pinowa ma jakieś rejestry które są nie ustawione i nie brane pod uwagę
To są dokładnie te same układy tylko w innych obudowach.
Może pomyliłeś wyprowadzenia, które podłączałeś, bo tylko tym się te układy różnią.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 17:02 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

Witaj rskup

Pomylić myślę że się nie mogłem

Procek jest w podstawce programatora więc wszystkie zasilania są podpięte
Podłączony kwarc 18.432 i ustawiony
Zegar PCF8583P odczytuje godziny
Czujnik temperatury DS18B20 odczytuje temperaturę
Podłączenie chyba prawidłowe
Tyle że nie leci program dalej po odczytaniu temperatury ( warstwy się nie przełączają ) zatrzymuje się i ani rusz
A podczas resetowania procka za każdym razem zmienia się godzina np. jest ręcznie ustawiona godzina
14:15:00 po resecie zmieni się na 15:15:00 i tak za każdym razem gdy chwilowo odłączysz procek od zasilania
Mimo to że w zegarku PCF8583P jest bateria podtrzymująca



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 18:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 266
Pomógł: 18

Co do godziny jest tak dla tego bo w bibliotece do pcf masz funkcję do zmiany czasu letni na zimowy i odwrotnie i przy starcie jest ona wywoływana ale to nie problem bo masz przecież synchronizację czasu przez wi -fi co do twojego problemu typu " ciemność widzę" to podejrzewam że jest wywoływana jakaś funkcja do komunikacji z BMP180 po i2c a że nie masz fizycznie scalaka to program w tym miejscu utyka musisz sobie zrobić jedno diodowy debager i znaleźć gdzie utyka.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2018, o 14:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

Witajcie

Mam teraz taki problem
W ćwiczeniu 17_MATRIX_TEST_m328P kiedy miałem je przeportowane na ATmege32
Wszystko działało dobrze

A w chwili gdy to ćwiczenie chciałem uruchomić na ATmedze 328P z kwarcem 18,432 (oryginalnie wszystkie porty ustawione dla 328P )
kod prosto z YB
To multipleksowanie zaczyna migać a program się zatrzymuje w momencie wyświetlania temperatury z DS18B20

Macie jakieś pomysły jak to naprawić

Podpowiedzcie jak wgrać filmik abym mógł dokładniej pokazać o co mi chodzi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: AKSELINEK i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO