Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 23 wrz 2018, o 01:11


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lip 2018, o 18:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

Witam wszystkich

Mam problem z matrycą LED
Mianowicie nie mogą prawidłowo wysterować matrycy 8x8 x4 wspólna katoda
diody mają zapalać się następująco,

1 segment 2 segment 3 segment 4 segment
4 diody 3 diody 2 diody 1 dioda

na fotce pokażę jak to wychodzi w praktyce

Obrazek

Tu dodam trochę laurkowy schemat układu

Obrazek

Kod wygląda tak
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.





Kod zaczerpnięty z poradników Mirka

Nie wiem jak wygasić te duszki a raczej paskudne świetliki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 19:09 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 192
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

Ostatnio sam przerabiam podobny schemat może ci się przyda link poniżej ;)
topic20793.html

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 19:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

Niestety dalej nie mogę oswoić ten wyświetlacz
robi co chce tak jak na fotce
wyświetlane kombinacje zapalania diod 4,3,2,1
zapalają się z góry w poziomie ,z boku w pionie
no chyba w każdy sposób
tylko nie w ten który ma
Morze któryś z szanownych kolegów poratuje działającym kodem
abym całkiem nie osiwiał.

Przyszedł mi do głowy taki pomysł aby utworzyć stronę na której wszyscy z forum
mogli by tworzyć wspólny projekt z którego można by było podbierać pliki do swoich
projektów , oraz podpatrywać jak koledzy tworzą kod i wspólnie rozwiązywać problemy
bo tak każdy z nas indywidualnie przechodzi tą ciernistą drogie do wiedzy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 19:26 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 712
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 52

zredukuj kod w petli do takiego i zobacz co się będzie wyświetlać
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 19:52 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 192
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

Spróbuj tak to jest działająca linijka z tego powyżej sprzętowe SPI zmieniam DORD tuż przed wysłaniem i mi to działa:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Obrazek

Obrazek
Właśnie robię zegareczek na DS1307 i DS3231 :D dzięki yelowbooku oczywiście :) Bardzo podobny jak nie taki sam jak twój schemat ;)

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 20:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

mczarny zrobiłem tak jak radziłeś

wyświetlacz zareagował następująco
sekwencja wyświetlania zaczyna się od góry

na pierwszym segmencie
zapala się pierwsza dioda od prawej i leci pionowo w dół

na drugim segmencie
zapala się pierwsza dioda z lewej strony od góry potem
przeskakuje na drugą pozycje z prawej i po ukosie w lewo leci w dół

trzeci zapala diodę pionowo z góry w dół a czwarty zachowują się podobnie jak drugi

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

RadekB86
Nie wiem jak wygląda wcześniejsza część twojego kodu i nie mogę
go sklecić z tym co naskrobałem
twój kod jest fragmentem większej części i trudno mi domyślać się
co było wcześniej

Fajnie wygląda twój zegarek też chciałbym już być na tym etapie prac
myślę aby dodać w moim gadaczke jak myślisz jest to możliwe w tym projekcie

Nie mam YB dlatego trudno mi zorientować się co do kodu, próbuję coś stworzyć na podstawie samych poradników
Mirka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2018, o 06:53 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 712
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 52

miki53 napisał(a):
mczarny zrobiłem tak jak radziłeś

wyświetlacz zareagował następująco
sekwencja wyświetlania zaczyna się od góry

na pierwszym segmencie
zapala się pierwsza dioda od prawej i leci pionowo w dół

na drugim segmencie
zapala się pierwsza dioda z lewej strony od góry potem
przeskakuje na drugą pozycje z prawej i po ukosie w lewo leci w dół

trzeci i czwarty zachowują się podobnie

To teraz weź kartkę papieru i rozrysuj sobie jak lata ta "1" na wyprowadzeniach rejestrów a dużo Ci się rozjaśni.
Proponuję jeszcze następujący test
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Tu powinieneś zapalić diody w pierwszym wierszu. Jak to Ci wyjdzie to zapal sobie wiersz drugi, trzeci itd. zmieniając jednocześnie wartości wysyłane do poszczególnych matryc.
w funkcji
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

jak zrozumiesz jak to działa to z wyświetlaniem dowolnej treści nie będzie kłopotu


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2018, o 07:37 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 192
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

miki53 napisał(a):
RadekB86
Nie wiem jak wygląda wcześniejsza część twojego kodu i nie mogę
go sklecić z tym co naskrobałem
twój kod jest fragmentem większej części i trudno mi domyślać się
co było wcześniej


No masz racje niestety nie mogę całego ci dać bo nie masz yelowbooka a to byłoby nie fair w stosunku do mirka ;) myślę że rozumiesz


Mam nadzieję że przerabiałeś poradniki z rejestrami https://www.youtube.com/watch?v=G9Ygmu7LBu4?
miki53 napisał(a):
Fajnie wygląda twój zegarek też chciałbym już być na tym etapie prac
myślę aby dodać w moim gadaczke jak myślisz jest to możliwe w tym projekcie

Pewnie że tak a dlaczego nie mnie też zadziwiają te procki ile w nich drzemie

miki53 napisał(a):
Nie mam YB dlatego trudno mi zorientować się co do kodu, próbuję coś stworzyć na podstawie samych poradników
Mirka

to musisz mieć ;)


Obrazek
Po wgraniu twojego programu faktycznie u mnie to chyba nawet lepiej widać są duszki :|

Wywal z funkcji send spi on off
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


o to ci chodziło? :
Obrazek

Zmień sobie tylko SPI bo ja mam inne ;)


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2018, o 12:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

RadekB86

Twoja porada pomogła wreszcie mam czysty wyświetlacz bez duszków
Dziwne że sam do tego nie doszedłem bo wyłączałem te zatrzaski NO OFF z funkcji
włączałem je w pętli zmieniałem rejestr wsuwania danych przód tył
i nie zauważyłem zmiany

Obrazek


mczarny

Testy wypadły pomyślnie

Kiedy wywaliłem ON OFF z funkcji wszystko zaczęło pracować jak należy
Teraz mogę ruszyć dalej i próbować wyświetlić jakieś literki i cyferki
idę dalej podpatrywać poradniki Mirka Wakacyjna akcja może uda mi się coś skubnąć
do swojego kodu
Dzięki wam wszystkim za pomoc
ale nie powiem że nie przydała by mi się pomoc w dalszym rozwinięciu projektu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2018, o 12:39 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 712
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 52

No to pytaj Kolego w miarę możliwości pomożemy.

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 lip 2018, o 19:38 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

Witam ponownie po dłuższym czasie

Zostałem szczęśliwym posiadaczem YB
Zrodziło się znowu pytanie na które potrzebuję waszej pomocy
mianowicie nie mogę odpalić tego wyświetlacza na kodzie z YB
Przypominam że wyświetlacz ma wspólną katodę a kod steruje
wyświetlaczem z wspólną anodą
Kombinowałem z negacjami i nic mi nie wychodzi może wspólnie coś się da wymyślić



progra
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 lip 2018, o 22:29 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23499
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

miki53 napisał(a):
Kombinowałem z negacjami i nic mi nie wychodzi może wspólnie coś się da wymyślić

to pokaż najpierw i opisz dokładnie swoje kombinacje

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sie 2018, o 11:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


W tym fragmencie kodu
zmieniałem w
if ( data & z 0x01 na 0x80 ) MOSI_PORT |= MOSI;
else MOSI_PORT &= ~MOSI;
oraz na data <<=1;

Po to aby sprawdzić czy zmiana kierunku coś da ,
ale efekt był taki że zapalił się tylko cały wyświetlacz

Potem sprawdzałem negując MISO
if ( data & z 0x01 na 0x80 ) MOSI_PORT |= ~MOSI;
else MOSI_PORT &= MOSI;
oraz na data <<=1;

i w takim ustawieniu

if ( data & z 0x01 na 0x80 ) MOSI_PORT &= ~MOSI;
else MOSI_PORT |= MOSI;
oraz na data <<=1;

Lecz efekt był taki jak wcześniej zapalał się lub gasił cały wyświetlacz

Zastanawiam się dlaczego działa w sprzętowym ustawieniu
tak jak wcześniej a w programowym są problemy
Praktycznie zostały zmienione tylko torty z PB - na - PC



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sie 2018, o 14:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 192
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

spróbuj tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sie 2018, o 19:37 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

To nie pomaga

Program zachowuje się tak jakby nie pracował zegar taktujący matrycę
ale coś się wgrywa do rejestrów więc przez jakiś czas pracuje

zresztą w pętli for wygenerowane jest taktowanie
ale dlaczego przy każdej próbie wczytania kodu do procka zmienia się
stan na wyświetlaczu, a nie pokazuje się ten sam stan początkowy
nic nie zmieniane w kodzie, a zostaje wyświetlona inna pozycja na wyświetlaczu przy każdej
próbie wgrania kodu

Raczej nie program ma winę bo jest przetestowany przez Mirka i u niego działa więc
u mnie jest coś nie tak ale co?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 sie 2018, o 14:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

Walki z wyświetlaczem ciąg dalszy

Z powrotem przeszedłem na sterowanie sprzętowe
Przepisałem całą bibliotekę z filmowego poradnika Pana Mirka
MATRIX_DISP
i wyświetlacz zaczął pracować

Obrazek


Wszystko fajnie działało ale chciałem rozwinąć projekt
i z YB wybrałem ostatnie ćwiczenie tj 17_MATRIX_TEST_m328P
Z pomocą poradnika Mirka przeportowałem go na ATmegę 32
bo YB to ćwiczenie jest na ATmege 328 ja nie posiadałem tego procka
a chcąc w końcu zobaczyć jak zaczyna pracować ten zegarek
mimo że nie wszystkie moduły mam zainstalowane,
to wyświetlacz powinien coś wyświetlić mimo to że jest z wspólną katodą
a nie jak w projekcie anodą
A tu załamka znowu nic się nie wyświetla
Denerwujące jest to dwa kroki w tył a jeden w przód

Koledzy czy któryś z was uruchomił zegarek z YB na ATmedze 32
Przydały by się podpowiedzi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sie 2018, o 16:41 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 192
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

miki53 napisał(a):
wyświetlacz powinien coś wyświetlić mimo to że jest z wspólną katodą

Kurcze ale to ciągle ten sam wyświetlacz od początku tego postu?- bo tak zawsze zwracasz uwagę że wspólne katody więc chcę się upewnić czy mówimy cały czas o tym samym wyświetlaczu? ;) Jeśli tak to tutaj raczej masz taki sam wyświetlacz może jeszcze uściślijmy
- masz według dokumentacji wspólną katodę ale w KOLUMNIE czy w WIERSZU ? 8-)
bo jak tak sobie patrzę na pdf to w każdym rodzaju wyświetlacza można by powiedzieć że mam wspólną anodę jak i wspólną katodę
poniżej masz przykład: z lewej WSPÓLNA ANODA W WIERSZU , a z prawej WSPÓLNA ANODA W KOLUMNIE 8-)


Obrazek

Bo jeśli tak to nic nie kombinuj z negacjami dla innego wyświetlacza jedynie z czym musisz kombinować to zmiana kolejności transmisji bitów w SPI

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2018, o 13:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

Cześć RadekB86

Tak to jest cały czas ten sam wyświetlacz
Zbudowałem go z myślą że wykorzystam go do zegara ale na razie służy mi jako
wyświetlacz testowy
Wyświetlacz ma wspólną katodę na wierszach
Próbuję zbudować zegarek z YB, na razie mam tylko ten wyświetlacz i ATmege32
jako sterowanie, wgrałem cały przeportowany program zegara z YB ale wyświetlacz
nawet nie błyśnie.

Myślę że powinien coś wyświetlić mimo że nie mam zamontowanego jeszcze układów PCF8583 pomiaru czasu
oraz pomiaru temperatury DS18B20
Ale początkowy napis ATNEL powinien się pojawić przy starcie programu
następnie dostawiałbym moduły i rozwijał projekt
Ale skoro wyświetlacz nawet nie mrugnie to nie wiem czy program ma ochotą ruszyć

Chciałem aby zegarek jaszcze gadał ale widzę że będzie trudniej niż myślałem



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2018, o 13:47 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 192
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

No dobrze masz yellowbooka więc może rób wszystko po kolei jak ja to robiłem bo będziesz się męczyć tym bardziej że nie masz zapewne wszystkich peryferii i program zaraz będzie stać bo coś jest nie podłączone itd
I jeszcze takie pytanie co robisz w przerwaniu w pliku: mk_matrix_disp.c ? i jak wyglada twoja funkcja SPI do transmisji

I jeszcze raz przypominam ci ten link topic20793.html
ponieważ tam przechodziłem już ten problem i masz tam opcję zmiany kolejności wysyłania bitów zarówno dla programowej jak i dla sprzętowej (edytowałem tam post) obsługi SPI wczytałeś się w to ?

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Ostatnio edytowano 10 sie 2018, o 14:08 przez RadekB86, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2018, o 14:01 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 20 gru 2015
Posty: 4
Pomógł: 0

A czasem wyswietlacz nie jest do góry nogami? Moze to tylko taka pierdułka i led nie swieci?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 sie 2018, o 14:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

Witam

Mam pytanie do szanownych kolegów

W schemacie elektronicznym zegara z YB układ PCF8583 ma wyprowadzenia
INT - podłączony do PORTU PD2 Atmegi328P i jest podciągnięte do VCC to jest OK
SDA - jest podłączony do PORTU - PC4
SCL - jest podłączony do PORTU - PC5
Według schematu elektronicznego OK

Ale nie mogę znależć w kodzie ćwiczenia 10_MATRIX_TEST_m328P definicji portów PC4 oraz PC5
i przez to nie wiem jak podłączyć układ PCF8583
chcę przeportować ten kod na ATmege32 i teraz pod jakie piny podpiąć ten układ



Ostatnio edytowano 22 sie 2018, o 14:28 przez miki53, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 sie 2018, o 14:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 266
Pomógł: 18

Otwórz notę pdf m32 i zobacz gdzie ma piny sprzętowe i2c SCL i SDA.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 sie 2018, o 14:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23499
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

jakich definicji ? SDA i SCL ? - a po co ci definicje tych pinów skoro działa sprzętowe TWI. Sprawdź na których pinach w m32 masz SDA i SCL i to wszystko na ten temat

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 sie 2018, o 14:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

Według noty katalogowej

układ PCF8583 ATmega32
INT0 ----------- PD2 (INT0)
SCL ------------ PC0 (SCL)
SDA ----------- PC1 (SDA)

Informacja dla tych którzy jak ja początkujący szukam odpowiedzi
w sprzętowym działaniu układu nie kierujemy się nazwami PORTÓW np PD2 , PC0 czy PC1
tak jak w niebieskiej książce gdy sterowaliśmy diodami i przypisywaliśmy PORTOM PC,PD,itd
jakieś zadanie
Lecz w sprzętowym działaniu gdy procek sam wykonuje jakieś zadanie bez naszej interwencji
ma porty przypisane automatycznie do jakiś zadań czy funkcji które wykonuje
W tym przypadku nie kierujemy się nazwą PORTU którą ja sam szukałem bez skutecznie w treści programu
lecz tym co ten port wykonuje np nie nazwą PD2 tylko tym co robi (INT0).

Sorki za wymądrzanie się początkującego ale może komuś się to przyda.

Czy tak powinno wyglądać połączenie ?



Ostatnio edytowano 4 wrz 2018, o 14:19 przez miki53, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 sie 2018, o 17:45 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 712
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 52

Tak - dokładnie tak jak napisałeś

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2018, o 14:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

Witam
Cały czas walczę z zegarem z YB ale już z jakimiś sukcesami
pokażę efekty ale najpierw muszę się dowiedzieć jak wstawić filmik ale to tak na marginesie

Chciałem się was Szanowni Koledzy zapytać czy znacie jakąś metodę aby ten zegar synchronizował
czas z netu czy może w jakiś inny sposób ale w sposób nieco tańszy niż przez ATNEL-WIFI232-T
który kosztuje ponad 100zł , jest to na pewno fajny modulik z wieloma możliwościami z sterowaniem
zegara przez smartfona włącznie
Ale ja chcę aby zegarek mógł sam się ustawiać ale w sposób nieco tańszy i praktycznie tylko to
bez dodatkowych bajerów przez komórkę

Do zdalnego sterowania ma być pilot na podczerwień



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2018, o 14:55 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3192
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 79

Moduły z układem ENC28J60 za niewiele ponad 20 zł z ebay.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2018, o 15:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23499
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

miki53 napisał(a):
nieco tańszy niż przez ATNEL-WIFI232-T
który kosztuje ponad 100zł

Proponuję nie pisać takich bzdur ok ?

https://sklep.atnel.pl/pl/p/ATNEL-WIFI232-T-ant/110

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2018, o 15:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 254
Pomógł: 9

Cytuj:
Ale ja chcę aby zegarek mógł sam się ustawiać ale w sposób nieco tańszy i praktycznie tylko to
bez dodatkowych bajerów przez komórkę
jeśli komórka słuzyć tylko do synchronizacji zegara to zamiast tego użyłbym radiowego zegara DCF77
https://pl.wikipedia.org/wiki/DCF77



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2018, o 16:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 28
Pomógł: 0

Przepraszam Pana Panie Mirku nie chciałem w żaden sposób zaszkodzić Panu ani firmie ATNEL anty reklamą czy w inny sposób
po prostu cena za MODUŁ ATNEL AIR2 = 49zł + ATNEL- WIFI232-T + ANTENA = 79 zł to razem 128 zł no i jest ponad 100 zł

Moduły są warte swojej ceny i to bez dwóch zdań tym bardziej że są fajnie omówione w poradnikach

Ale mi chodziło tylko o to że w moim układzie ten moduł miał by się co jakiś czas łączyć z internetem i korygować czas na moim zegarku
to miało by być jego całe zadanie nic więcej , sami przyznacie że do takiego skromnego zadania jakie by miał wykonywać ten moduł
to jednak troszkę drogo

Wiem że ten podzespół potrafi wiele więcej i nie są w pełni wykorzystane jego możliwości , ale w tym projekcie miał by tylko takie zadanie

Dlatego pytałem czy jest jakiś inny sposób aby korygować czas



Ostatnio edytowano 5 wrz 2018, o 07:12 przez miki53, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO