Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 16 lip 2018, o 03:54


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lip 2018, o 18:27 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 13
Pomógł: 0

Witam wszystkich

Mam problem z matrycą LED
Mianowicie nie mogą prawidłowo wysterować matrycy 8x8 x4 wspólna katoda
diody mają zapalać się następująco,

1 segment 2 segment 3 segment 4 segment
4 diody 3 diody 2 diody 1 dioda

na fotce pokażę jak to wychodzi w praktyce

Obrazek

Tu dodam trochę laurkowy schemat układu

Obrazek

Kod wygląda tak
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.





Kod zaczerpnięty z poradników Mirka

Nie wiem jak wygasić te duszki a raczej paskudne świetliki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lip 2018, o 18:43 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 lip 2016
Posty: 48
Pomógł: 1

Niepotrzebnie po wysłaniu zmiennej wiersze wołasz LTON i LTOFF, robisz to przecież w funkcji Sendspi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2018, o 19:09 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 182
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 4

Ostatnio sam przerabiam podobny schemat może ci się przyda link poniżej ;)
topic20793.html

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 19:13 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 13
Pomógł: 0

Niestety dalej nie mogę oswoić ten wyświetlacz
robi co chce tak jak na fotce
wyświetlane kombinacje zapalania diod 4,3,2,1
zapalają się z góry w poziomie ,z boku w pionie
no chyba w każdy sposób
tylko nie w ten który ma
Morze któryś z szanownych kolegów poratuje działającym kodem
abym całkiem nie osiwiał.

Przyszedł mi do głowy taki pomysł aby utworzyć stronę na której wszyscy z forum
mogli by tworzyć wspólny projekt z którego można by było podbierać pliki do swoich
projektów , oraz podpatrywać jak koledzy tworzą kod i wspólnie rozwiązywać problemy
bo tak każdy z nas indywidualnie przechodzi tą ciernistą drogie do wiedzy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 19:26 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 643
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 42

zredukuj kod w petli do takiego i zobacz co się będzie wyświetlać
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 19:52 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 182
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 4

Spróbuj tak to jest działająca linijka z tego powyżej sprzętowe SPI zmieniam DORD tuż przed wysłaniem i mi to działa:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Obrazek

Obrazek
Właśnie robię zegareczek na DS1307 i DS3231 :D dzięki yelowbooku oczywiście :) Bardzo podobny jak nie taki sam jak twój schemat ;)

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2018, o 20:28 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 13
Pomógł: 0

mczarny zrobiłem tak jak radziłeś

wyświetlacz zareagował następująco
sekwencja wyświetlania zaczyna się od góry

na pierwszym segmencie
zapala się pierwsza dioda od prawej i leci pionowo w dół

na drugim segmencie
zapala się pierwsza dioda z lewej strony od góry potem
przeskakuje na drugą pozycje z prawej i po ukosie w lewo leci w dół

trzeci zapala diodę pionowo z góry w dół a czwarty zachowują się podobnie jak drugi

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

RadekB86
Nie wiem jak wygląda wcześniejsza część twojego kodu i nie mogę
go sklecić z tym co naskrobałem
twój kod jest fragmentem większej części i trudno mi domyślać się
co było wcześniej

Fajnie wygląda twój zegarek też chciałbym już być na tym etapie prac
myślę aby dodać w moim gadaczke jak myślisz jest to możliwe w tym projekcie

Nie mam YB dlatego trudno mi zorientować się co do kodu, próbuję coś stworzyć na podstawie samych poradników
Mirka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: wczoraj, o 06:53 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 643
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 42

miki53 napisał(a):
mczarny zrobiłem tak jak radziłeś

wyświetlacz zareagował następująco
sekwencja wyświetlania zaczyna się od góry

na pierwszym segmencie
zapala się pierwsza dioda od prawej i leci pionowo w dół

na drugim segmencie
zapala się pierwsza dioda z lewej strony od góry potem
przeskakuje na drugą pozycje z prawej i po ukosie w lewo leci w dół

trzeci i czwarty zachowują się podobnie

To teraz weź kartkę papieru i rozrysuj sobie jak lata ta "1" na wyprowadzeniach rejestrów a dużo Ci się rozjaśni.
Proponuję jeszcze następujący test
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Tu powinieneś zapalić diody w pierwszym wierszu. Jak to Ci wyjdzie to zapal sobie wiersz drugi, trzeci itd. zmieniając jednocześnie wartości wysyłane do poszczególnych matryc.
w funkcji
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

jak zrozumiesz jak to działa to z wyświetlaniem dowolnej treści nie będzie kłopotu


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: wczoraj, o 07:37 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 182
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 4

miki53 napisał(a):
RadekB86
Nie wiem jak wygląda wcześniejsza część twojego kodu i nie mogę
go sklecić z tym co naskrobałem
twój kod jest fragmentem większej części i trudno mi domyślać się
co było wcześniej


No masz racje niestety nie mogę całego ci dać bo nie masz yelowbooka a to byłoby nie fair w stosunku do mirka ;) myślę że rozumiesz


Mam nadzieję że przerabiałeś poradniki z rejestrami https://www.youtube.com/watch?v=G9Ygmu7LBu4?
miki53 napisał(a):
Fajnie wygląda twój zegarek też chciałbym już być na tym etapie prac
myślę aby dodać w moim gadaczke jak myślisz jest to możliwe w tym projekcie

Pewnie że tak a dlaczego nie mnie też zadziwiają te procki ile w nich drzemie

miki53 napisał(a):
Nie mam YB dlatego trudno mi zorientować się co do kodu, próbuję coś stworzyć na podstawie samych poradników
Mirka

to musisz mieć ;)


Obrazek
Po wgraniu twojego programu faktycznie u mnie to chyba nawet lepiej widać są duszki :|

Wywal z funkcji send spi on off
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


o to ci chodziło? :
Obrazek

Zmień sobie tylko SPI bo ja mam inne ;)


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: wczoraj, o 12:20 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 13
Pomógł: 0

RadekB86

Twoja porada pomogła wreszcie mam czysty wyświetlacz bez duszków
Dziwne że sam do tego nie doszedłem bo wyłączałem te zatrzaski NO OFF z funkcji
włączałem je w pętli zmieniałem rejestr wsuwania danych przód tył
i nie zauważyłem zmiany

Obrazek


mczarny

Testy wypadły pomyślnie

Kiedy wywaliłem ON OFF z funkcji wszystko zaczęło pracować jak należy
Teraz mogę ruszyć dalej i próbować wyświetlić jakieś literki i cyferki
idę dalej podpatrywać poradniki Mirka Wakacyjna akcja może uda mi się coś skubnąć
do swojego kodu
Dzięki wam wszystkim za pomoc
ale nie powiem że nie przydała by mi się pomoc w dalszym rozwinięciu projektu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: wczoraj, o 12:39 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 643
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 42

No to pytaj Kolego w miarę możliwości pomożemy.

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO