Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 16 lip 2018, o 03:48


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: AT+ TIMEOUT
PostNapisane: 11 lip 2018, o 23:02 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 09 wrz 2016
Posty: 15
Pomógł: 0

Witam chciałbym się podpiąć pod temat , zakupiłem jakiś czas temu moduł WIFI i przyszła pora coś popróbować i wyskakuje mi dokładnie ten sam komunikat AT+ TIMEOUT i tak co już zrobiłem.

-sprawdziłem zasilanie bo widziałem że koledze to pomogło jest 4,94 V myślę ze nie jest źle na innych kablach nie udało mi się więcej osiągnąć
-sterowniki do FT232 odinstalowywałem i zainstalowałem ponownie zgodnie z instrukcją na blogu
-com się zgadza programator którego używam to ATB-FT232R (z kluczem pod moduł WIFI ) na pewno działa uC widzi poprawnie przez mKAVR Calculator
-na płytce pod moduł WIFI świeci fioletowa dioda zgaduje że zasilanie druga nie reaguje na programatorze podczas przesyłu mruga dioda to znaczy że komendy wysyła
-próbowałem też przez putty też moduł milczy

czy ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną ewentualnie jak sprawdzić czy to na pewno nie wina sterowników bo coś im nie ufam . Działam na windows 10.
jutro jeszcze sprawdzę na stacionarnym PC czy ruszy

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie podpowiedzi :)

jutro jeszcze sprawdzę na stacionarnym PC czy ruszy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: AT+ TIMEOUT
PostNapisane: 11 lip 2018, o 23:20 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23277
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 866

McsQ napisał(a):
jak sprawdzić czy to na pewno nie wina sterowników bo coś im nie ufam

Jak można ufać albo nie ufać sterownikom o ile instalowałeś sterowniki producenta FT232 czyli firmy Ftdichip ? sorki ale to jakieś mega przedziwne określenie albo pytanie czy też domysł .... i tym bardziej, że co mogą mieć sterowniki do FT232 wspólnego z Timeout dla modułu WIFi ? no co mogą mieć wspólnego? Jeśli zainstalowałeś w jakiś sposób jednak niezgodnie z instrukcją czy też niezgodnie z zaleceniem producenta - najnowszych sterowników tylko jakieś starocie - to co za problem sprawdzić ECHO na przejściówce UART - czy działa czy nie. Jak działa? - to jeszcze raz powtarzam co to ma wspólnego z modułem WIFI?

A może jednak hmmm sięgnij na początku do podstaw i sprawdź czy działa ECHO ? nie piszę tego broń Boże ironicznie czy coś - tylko o opisie problemu ciężko się zorientować czy wiesz co to ECHO i jak to się sprawdza ? jeśli nie wiesz to sięgnij proszę do poradników o RS232

https://www.youtube.com/watch?v=a0IOBtia8DY
https://www.youtube.com/watch?v=eqgrR-XbvIc
https://www.youtube.com/watch?v=2LJ7Q6XE8Lk
https://www.youtube.com/watch?v=IrtEPz0ftz0

jak już sprawdzisz ECHO i wyjaśnią ci się sprawy z RS232/UART

to wtedy napisz przede wszystkim czy do testów podłączyłeś jakąkolwiek ANTENĘ do modułu WIFI bo jeśli nie - .... eeeeh to też znaczy, że nie oglądałeś poradników wideo o uruchamianiu modułu ATNEL-WIFI232-T. Dlatego żeby nie opisywać od nowa tego co było i jest w poradnikach - PODŁĄCZ antenę jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś

----------------

zakładając że już masz sprawdzone ECHO, podłączoną antenę - to sprawdź proszę czy masz fizyczne przejścia pomiędzy pinami RX i TX przejściówki a pinami RX i TX samego modułu WIFI który siedzi jak rozumiem w module ATNEL-AIR ? czy nie masz tego podłączonego przez ATNEL-AIR ?

eeeh jeśli nie - to najpierw jednak zacznij od DOKŁADNEGO opisu czyli właśnie - JAK MASZ TO PODŁĄCZONE żeby można było coś pomóc ale tak fizycznie jak podłączone - najlepiej pokaż jakiś schemat albo pokaż fotkę czy fotki

ok?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: AT+ TIMEOUT
PostNapisane: 12 lip 2018, o 09:22 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 09 wrz 2016
Posty: 15
Pomógł: 0

A wiec zacznę od tego że oglądam wszystkie poradniki bardzo dokładnie przerobiłem niebieska książkę 2 razy i zieloną własnie kończę więc echo sprawdzone antena jest sterowniki instalowane z odpowiedniej strony z elektroniką też sobie radzę naprawiałem sterowniki i falowniki do wózków widłowych przez prawie 3 lata zdecydowanie słabo się czuje jeszcze z programowania :)

załączam obrazek

Obrazek

i tak echo sprawdzane na tych pinach górnych odpowiada tylko czy ta zworka dobrze wpięta na dole ?

moduł w podstawce ATNEL AIR 2 (nic poza konwersją zasilania tam chyba niema ) przejście po tranzystorach RX i TX jest , zasilanie dochodzi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: AT+ TIMEOUT
PostNapisane: 12 lip 2018, o 10:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23277
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 866

Czy ty chcesz przez to powiedzieć, że piny RX i TX modułu WIFI (ATNEL-AIR) łączysz kabelkami z tymi pinami RX i TX które zaznaczyłeś na żółto ????

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: AT+ TIMEOUT
PostNapisane: 12 lip 2018, o 10:52 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 09 wrz 2016
Posty: 15
Pomógł: 0

nie moduł wi fi wpinam w klucz tam tylko sprawdzałem czy mi RS odpowie echem wpiołem tam zworkę na czas sprawdzenia
i mam takie pytanie jak na ATNEL AIR złączyłbym RX z TX oczywiście na wypiętym module wifi to też powinno mi odpowiedzieć echo?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: AT+ TIMEOUT
PostNapisane: 12 lip 2018, o 11:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23277
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 866

Przepraszam, że pytam no ale czy kolega zaglądał do instrukcji PDF przejściówki USB-RS232 ? Wiem wiem jest ona do starszej wersji ale akurat złącza RS232 są identyczne ...

toż masz przecież dwurzędowe złącze CON2 na którym z lewej strony jak BYK widać RX i TX wyprowadzone w standardzie TTL/3.3V ... a ty z uporem godnym podziwu sprawdzasz echo za MAX232 ... ok tak też można tylko po co tak na okrętkę w tym wypadku

McsQ napisał(a):
i mam takie pytanie jak na ATNEL AIR złączyłbym RX z TX oczywiście na wypiętym module wifi to też powinno mi odpowiedzieć echo?

No a dlaczego echo miałoby nie zadziałać ? pewnie że musi działać

Obawiam się tylko czy przy tej całej niekonsekwencji którą widać po zadawanych pytaniach nie włączałeś przypadkiem ATNEL-AIR do MAX232 na którym są napięcia w standardzie RS232 (+8V/-8V) i czy tym sposobem nie przyfajczyłeś któregoś z tranzystorów mosfet do konwersji stanów na płytce ATNEL-AIR

wiesz jaki test zrób ?

włóż ale KONIECZNIE w tą podstawkę pod ATNEL-AIR samą płytkę ATNEL-AIR z wypiętym modułem WIFI jak piszesz i zewrzyj RX i TX ale w gnieździe WIFI na pinach RX i TX żeby sprawdzić echo

ew zrób w miarę dokładne zdjęcie z bliska ATNEL -AIR od spodu gdzie widać te tranzystorki - jakby ci się udało to tak żeby było widać ich oznaczenia. Zrób to w świetle dziennym a nie przy żarówce - to powinno się udać i pokaż też to zdjęcie

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: AT+ TIMEOUT
PostNapisane: 12 lip 2018, o 11:28 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 09 wrz 2016
Posty: 15
Pomógł: 0

a tą zworkę na max 232 białą mam zostawić czy ściągnąć? i już sprawdzam resztę i doślę zdjęcie



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: AT+ TIMEOUT
PostNapisane: 12 lip 2018, o 11:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23277
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 866

oczywiście że trzeba ją zdjąć - bo przecież ona jest po to żeby mieć komunikację przez RS232 (MAX232) i jak ją masz założoną to w ogóle wtedy w linię RS232 wpinasz TRZY urządzenia czyli

1. FT232R
2. MAX232
3. WIFI

to nie ma prawa działać poprawnie

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

RS232 to magistrala 1:1 a nie 1:wielu

a to że ATB-USB-RS232 daje wiele możliwości to zaleta - tylko, że każdą z możliwości trzeba sobie załączyć odpowiednią zworką - albo bez żadnej zworki - korzystać z czystych wyprowadzeń RS232 TTL

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: AT+ TIMEOUT
PostNapisane: 12 lip 2018, o 11:47 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 09 wrz 2016
Posty: 15
Pomógł: 0

Tak to wygląda na atnel air
Obrazek

a tak wygląda sprawdzanie echa

Obrazek

myślę że tranzystory sprawne echo odpowiedziało

po wypięciu zworki cisza



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: AT+ TIMEOUT
PostNapisane: 12 lip 2018, o 12:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23277
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 866

no to teraz przynajmniej na 100% jest sprawdzona w tym zakresie i przejściówka USB/RS232 i ATNEL-AIR - tak - tranzystory są ok na szczęście

to teraz zmierz jeszcze na pinie zasilania podstawki WIFI czy jest 3,3V żebyśmy mieli pewność, że moduł wifi jest prawidłowo zasilany

jeśli będzie ok - to sprawdź w telefonie czy będzie widoczny jako AP bo fabrycznie jest ustawiony jako AP+STA czyli powinien dać się zauważyć w telefonie

Jeśli zaś chodzi o ATB WIFI Config to rozumiem, że port COM jest poprawnie wybrany ?

-----------------------------------------

Jeśli nadal by nie działało to hmmm może będzie trzeba do nas podesłać moduł WiFi ale to już na maila proszę się ze mną wtedy umówić

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

aha ale jeszcze jedna rzecz - jaką prędkość (Baudrate) ustawiasz w ATB WIFI Config ? 115200 ?

spróbuj może jeszcze ustawić po kolei idąc od 9600 ? i sprawdź czy na którejś po drodze nie zaskoczy ? Jesteś pewien, że nigdy wcześniej go nie przestawiałeś ?

i jeszcze jedno - jeśli będzie go widać w telefonie komórkowym - to podłącz się do niego telefonem i wejdź na jego stronę WEB ustawień i tam sprawdź czy przypadkiem może RS232 nie ma jakichś dziwnych ustawień ok? daj znać czy w ogóle telefon go widzi jako AP ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: AT+ TIMEOUT
PostNapisane: 12 lip 2018, o 12:55 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 09 wrz 2016
Posty: 15
Pomógł: 0

Napięcie ATNEL AIR
Obrazek

prąd pobierany przez samą podstawkę ATNEL AIR
Obrazek

prąd pobierany przez ATNEL AIR +WIFI (skacze do 30mA ale to wciąż nie zwarcie)
Obrazek

PORT sprawdzałem widzi tylko na COM6 próbowałem przez wszystkie prędkości wszędzie AT+TIMEOUT .
Telefon nie widzi modułu , napięcia i prądy wskazują że nic nie jest spalone choć moduł powinien pobierać około 15 do 250mA to mój bierze dość skromnie :) (max 30mA i nic więcej)

I moduł nie był wcześniej ruszany bo nie miałem ochoty bawić się z niedziałającymi przejściówkami RS232 czekałem aż będzie dostępna w ATNEL sklep .
Moduł był rozpakowany jakieś 4/5 dni temu jeszcze mam woreczek ochronny z niego :) wpinany był tylko w klucz z fabrycznymi ustawieniami przejściówki (zworek na niej)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: AT+ TIMEOUT
PostNapisane: 12 lip 2018, o 13:42 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23277
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 866

ok ja nie twierdzę że go ubiłeś przecież ;) ... ale tak się składa, że my przed wysyłką i tak i tak do każdego ezgemplarza musimy uploadować nasz własny firmware więc nie ma przypadku, który byłby nie przetestowany. Nie mniej jednak no cóż w elektronice różne rzeczy mogą się przydażyć

proszę zatem skontaktuj się ze mną na maila biuro@atnel.pl i omówimy co i jak przesłać do nas do sprawdzenia ok ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO