Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 16 lip 2018, o 03:58


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lip 2018, o 15:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 sty 2014
Posty: 41
Pomógł: 2

Chciałbym się upewnić czy da radę wysterować te mosfety z napięcia baterii litowo jonowej 3,7-4,2V
docelowo chciałbym uzuskać mostek H.
http://skory.gylcomp.hu/alkatresz/irf7319.pdf
Pozdrawiam!
Rafał



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 15:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23277
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 866

a nie lepiej kupić gotowy driver do MOSFETów w tej samej obudowie ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 16:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 sty 2014
Posty: 41
Pomógł: 2

Dzięki za podpowiedź mirku, ale chodziło mi tylko o to czy przy napięciu 3,7V te mosfety będą się otwierać.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 17:47 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1774
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 156

A Kolega to nie umie czytać? Przecież są charakterystyki prądowo napięciowe w zależności od Vgs? Wystarczy spojrzeć do dsa....

_________________
Zapraszam pasjonatów ARM, ESP, ZIGBEE na forum.sunduino.pl.
GITHUB



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 18:48 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 sty 2014
Posty: 41
Pomógł: 2

Przkro mi się czyta takie odpowiedzi bo tylko się człowiek zastanawia po co tracił czas na założenie wątku.
Otóż czytałem i znam się trochę na elektronice natomiast nie miałem do czynienia z takim mosfetem,
i jedyne czego potrzebuję to potwierdzenie. Wystarczy napisać "tak robiłem podobny układ - spokojnie można wysterować takim napięciem te mosy"



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lip 2018, o 07:47 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1403
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 100

Wg pdf powinny się otworzyć na styk przy napięciu 3.5V. Spójrz na charakterystyki Fig.1 i 2 oraz Fig.12 i 13. Mimo wszystko w układach mostkowych lepiej użyć dodatkowego drivera, o którym wspomniał Mirek - chodzi o to, że zachce ci się, np. jakimś pwm'em sterować i przy zwiększonej częstotliwości tranzystory nie zdążą się otworzyć/zamknąć przez co ciepełko im się zrobi.

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lip 2018, o 13:17 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1774
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 156

szpilek napisał(a):
Przkro mi się czyta takie odpowiedzi


Przepraszam jeżeli moja wypowiedź Cię uraziła. Miała raczej Cię zmotywować do przeszukania dsa w poszukiwaniu odpowiedzi...

Może się zrewanżuje ;)

Zakładam że wykorzystujesz to 1 mosfeta z tych dwóch. Jeżeli używasz obu, musisz moc strat dopuszczalną podzileic na pół rób rozłożyć prądy tak by nie przekreczało dozowlonej temperatury.

Zaglądnijmy do DSa:
Obrazek

Druga od dołu krzywa odpowiada napięciu Vgs = 3.5V. Zaznaczasz sobie prąd DS i napięcie DS i wyznaczasz rezystancje kanału w dwóch temperaturach złącza, pokojowej i w 150^C. Załóżmy że nasz prąd to 3A. Weźmy pod uwagę najgoszy przypadek czyji Tj=150 stopni, czyli drugi wykres.

Obrazek

Teraz jeszcze trzeba sprawdzić rezystancje termiczną złącze - otoczenie. Zakładam że mosfet ma być włączony cały czas. Z poniższego wykresu odczytuje że dla maksymalna ZthJA = 60K/W
Obrazek

Zakładając że nie masz chłodzenia temperatura otoczenia maksymalna to 40 stopni a temperatura złącza maksymlna to 150 stopni wychodzi mi że mogę puścic przez tranzystor (Tj-Ta)/Zthja=Pt=(150-40)/60= 1,5W.


Znamy teraz już moc maksymalną strat. Znamy też prąd jaki chcemy puścić. Założyliśmy też że mamy maksymalną rezystanje kanału jaka może być bo dla 150 stopni temperatury złącza.

Policzmy więc MOC traconą przez Twojego mosfeta:

P = 3A * 0.18V = 0.54W

zatem tak naprawdę nie będzie tam temperatury złacza 150 stopni tylko 40 + 0.54*60 = 73 stopnie. Co za tym idzie Napięcie Vds też będzie niższe. ALE! są ta szacunki które pozwalają stwioerdzić Czy Twój mosfet da rade.

Reasumując.

Założyliśmy że prąd Ids to 3A. Spadek napięcia rzeczywisty będzie około 0.15V. Rdson w tym pzypadku to U/I czyli jakieś 0.15/3 = 50mOm.

Czy taka wartość moze zostać przez Ciebie uznana za stan otwarcia tranzystora?

_________________
Zapraszam pasjonatów ARM, ESP, ZIGBEE na forum.sunduino.pl.
GITHUB



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lip 2018, o 13:37 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 sty 2014
Posty: 41
Pomógł: 2

Dzięki za merytoryczną odpowiedź kolego Nefarious19 :D

Może bardziej chodziło mi o praktyczną odpowiedź, bo ds analizowałem, ale dzięki widać że masz spora wiedzę.

Co do mojego problemu to potrzebuję sterować małym silnikiem dwukierunkowo dc bez pwm. Pobór prądu ok 1A.

Mostek H robię własnie na tych podwójnych mosfetach a sterowanie bramek bezpośrednio z Attiny13. Co myślicie?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lip 2018, o 13:43 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1774
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 156

szpilek napisał(a):
Może bardziej chodziło mi o praktyczną odpowiedź, bo ds analizowałem, ale dzięki widać że masz spora wiedzę.


Praktycznie wychodzi na to że możesz przez oba puścić bzpiecznie po 3A w trybie ciągłym.

szpilek napisał(a):
Co do mojego problemu to potrzebuję sterować małym silnikiem dwukierunkowo dc bez pwm. Pobór prądu ok 1A.


to jak najbardziej te mosfety dadzą rade

szpilek napisał(a):
Mostek H robię własnie na tych podwójnych mosfetach a sterowanie bramek bezpośrednio z Attiny13. Co myślicie?


Ja osobiście wolę dedykowane rozwiązania aczkolwiek jeżeli na bramki dadz rezystorki ograniczające prąd w pikach i PWM będzie kilka kiloherców to pwinno być ok. Tylko nie zapomnij o generewaniu czasów martwych.

_________________
Zapraszam pasjonatów ARM, ESP, ZIGBEE na forum.sunduino.pl.
GITHUB



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lip 2018, o 14:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 sty 2014
Posty: 41
Pomógł: 2

nie mam PWM, tylko lewa prawa:D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO