Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 17 lis 2018, o 15:52


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lip 2018, o 12:18 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 lip 2018
Posty: 2
Pomógł: 0

Cześć, zbudowałem siec bezprzewodową opartą na 6LoWPAN, z wykorzystaniem rozwiązań out-of-the-box contiki-ng oraz cetic border router.
W skład sieci wchodzą moduły końcowe (node) CC1310 oraz router oparty na raspberry-pi i CC1310. Całość pracuje na 868Mhz.
W następnym kroku chciałbym przetestować zależności pomiędzy ilością nodów, odległością i przepustowością łącza.
Do dyspozycji mam protokół UDP, którym mam w zamyśle wysyłać w pętli pakiety do routera i na tej podstawie przeprowadzić statystyki.
Mam wątpliwości czy czy w ogóle uda się uzyskać jakąś konkretną przepustowość, chociażby tak jak producent przewiduje do 250kb/s ze względu na czasy dostępowe MAC i jeszcze połączenie uart CC1310 <-> RPi.

Istnieje możliwość postawienia serwera MQTT i CoAP na nodach, ale są to protokoły do telemetryki więc domyślam się że jedynie co mogę przetestować to czy dana wiadomość w ogóle dochodzi a nie maksymalną przepustowość łącza w środowisku testowym.

Zapraszam do dyskusji.
Czy moje podejście do tematu jest słuszne?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 22:10 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 gru 2013
Posty: 104
Pomógł: 12

Gratuluję ciekawego pomysłu i jego realizacji. Zwróć uwagę na portfolio firmy Silicon Labs w zakresie MCU ze zintegrowanym radiem i multiprotokołami sieciowymi np. https://www.silabs.com/products/wireles ... thread-soc. Mają m.in mocną kryptografię, relatywnie dużą moc +20dBm i przepływność binarną do 250 kbps. Z tego co na szybko zerknąłem CC1310 ma przepływność do 50kb/s a w trybie long range 625 bps. Piszesz o 250kb/s ??? Z RPI skomunikuj się po SPI będzie szybciej. Ja będę strugał podobny projekt ale na początek na zwykłych modułach RF Si4432 a po stronie RPi obsługą komunikacji zajmie się NodeJS.

Pozdrawiam

_________________
http://strefapic.blogspot.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lip 2018, o 17:52 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 lip 2018
Posty: 2
Pomógł: 0

Zdecydowałem się ma CC1310 ze względu że mają zintegrowany Cortex-m3, dodatkowo TI ma w ofercie zestawy prototypowe (LAUNCHXL) z tym układem i programatorem. Faktycznie pomyliłem się z tym 250kb/s. Niestety nie mogę użyć SPI ponieważ moduł komunikuje się z RPi za pomocą Serial Line Internet Protocol.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO