Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 23 wrz 2018, o 01:22


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lip 2018, o 20:59 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 192
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

Nie wiem jak to się stało :roll: ale nagle w pliku projektu który buduję na atmegę328p nagle pojawiły mi się błędy przy wyborze rejestrów klikając trzymając jednocześnie CTRL na WGM01 w projekcie Matrixa W przenosi mnie (tak jak powinno do iom328p.h )

Natomiast w moim projekcie mimo że wszystkie rejestry są poprawne (bo identyczne jak w matrixie)
to przenosi mnie ale do pliku iom16.h ? co jest ?
wygląda to tak
Obrazek

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 03:47 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 179
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 11

a przy tworzeniu tego projektu wybrałeś właściwy procesor w Properties na atmegę 328P bo standardowo to właśnie projekt przy inicjalizacji wybiera Atmegę 16. Sprawdź w Properties dla tego projektu Target Hardware i ustaw właściwe dla programatora i procesora. Wykonaj też Clean



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 05:09 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 192
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

Gdybym tego nie zrobił raczej bym tutaj nie pytał tym bardziej że na początku mi to działało poprawnie ;)

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 09:16 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 695
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 60

1) zrób clean projektu
2) zmień procesor w ustawieniach (na inny niż atmega 328p)
3) spróbuj skompilować ;)
4) zmień procesor na amega 328p
5) kliknij prawym klawiszem myszy na folder z projektem i wybierz Index -> freshen all files
6) zrób jeszcze raz clean
7) skompiluj
Mi taka ścieżka postępowania czasami zadziałała ;)


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 09:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 251
Lokalizacja: Nowe/Gdańsk
Pomógł: 13

Marhef napisał(a):
1) zrób clean projektu
2) zmień procesor w ustawieniach (na inny niż atmega 328p)
3) spróbuj skompilować ;)
4) zmień procesor na amega 328p
5) kliknij prawym klawiszem myszy na folder z projektem i wybierz Index -> freshen all files
6) zrób jeszcze raz clean
7) skompiluj
Mi taka ścieżka postępowania czasami zadziałała ;)


Mi zazwyczaj wystarcza zastosowanie punktów 1-4



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 10:20 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 179
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 11

ja jeszcze bym spróbował utworzyć nowy projekt i to co koledzy nadmienili



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 10:53 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2017
Posty: 214
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 17

To są błędy w wyniku problemów z indeksowaniem w IDE Eclipse i nie mają nic wspólnego z kompilacją.
Problem ten bardzo często był poruszany tutaj na forum.
Przedstawione rozwiązanie powyżej, najczęściej daje oczekiwany skutek, jeśli nie pomoże można jeszcze spróbować na nowo zaimportować projekt, krzaczki powinny zniknąć.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 11:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23499
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

Zealota napisał(a):
Problem ten bardzo często był poruszany tutaj na forum.

Powiedziałbym, że nawet wałkowany ... i to średnio co 2-3 miesiące ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 14:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 192
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

mirekk36 napisał(a):
.
Powiedziałbym, że nawet wałkowany ... i to średnio co 2-3 miesiące ;)


Też tak myślałem ale czasem coś znaleśź eh... :| żebym chociaż wiedział co wpisać w szukaj... :?


A teraz zapytam dlaczego czasami coś odwala eclipsowi pokazuje że jakiejś funkcji nie zadeklarowałem klikam znowu kompilacje i wszystko okej ... :mrgreen:

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 15:31 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23499
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

RadekB86 napisał(a):
A teraz zapytam dlaczego czasami coś odwala eclipsowi pokazuje że jakiejś funkcji nie zadeklarowałem klikam znowu kompilacje i wszystko okej ...



no no, wszystko OK ... żebyś się nie przeliczył z tym OK ;) bo na pewno nie jest OK po tym drugim razie (a temat też po tysiąckroć wałkowany i nie wspomnę już o tym, że w Bluebooku opisany ) .... eeeeh panie panie, powiem ci że przydałby ci się webinar

https://mirekk36.blogspot.com/2018/07/a ... .html#more

ten drugi z listy (zaplanowany na najbliższą sobotę)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 16:23 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 192
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

Chyba nie mam wyjścia poczułem się jak dziecko które dostało klapsa za to że nie chciało zjeść marchewki :lol: :oops:
Już zakupiłem bilet. 8-)

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 16:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23499
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

RadekB86 napisał(a):
Już zakupiłem bilet.

zobaczysz, że jak RAZ a dobrze zrozumiesz jak to działa - a jestem przekonany że po webinarze zrozumiesz ;) to rozjaśni ci się przy okazji milion rzeczy jak chodzi o programowanie w C

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO