Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 23 wrz 2018, o 01:23


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lip 2018, o 12:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 347
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

Witam.
Projektuję płytkę w eagle i użyłem gniazda kanda z kątowym gniazdem. Czy jest możliwość powiększenia padów lutowniczych na płytce? jak przewiercę płytkę wiertłem, to nic z nich nie zostanie.

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lip 2018, o 12:47 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23499
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

No przecież wystarczy edytować sobie bibliotekę i w niej powiększyć, ale dużo lepiej jest założyć swoją własną bibliotekę i do niej dodać już porządnie "pod siebie" zaprojektowany element. A przecież w tym wypadku nie trzeba go robić od nowa tylko skopiować sobie i schemat i pady z oryginalnej biblioteki a później tylko powiększyć pady tak jak się chce.


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lip 2018, o 13:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 347
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

ok, dziękuję Panie Mirku.

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lip 2018, o 14:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 459
Pomógł: 26

W ustawieniach możesz powiększać wszystkie pady jakie masz. Czasem to sie przydaje zwłaszcza przy przewlekanym montazu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lip 2018, o 13:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 347
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

ogólnie to znalazłem w bibliotece większe pady, które można nałożyć na te które są w elementach. A czy kolega grzeniu może mi napisać jak konkretnie zmienia się pady? w którym miejscu to się ustawia?

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lip 2018, o 15:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23499
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

zmiana elementów w bibliotekach które są dostarczane z eaglem to najgorszy z pomysłów i pisałem o tym, no ale jak chcesz się uczyć na własnych błędach ;) to je zmieniaj ;)

wojciechgorzolka napisał(a):
które można nałożyć na te które są w elementach

nakładanie ????? to już zupełnie pomysł z kosmosu

Tak jak pisałem - załóż nową swoją bibliotekę i do niej dodawaj własne elementy - wtedy przy jakiejś akutalizacji czy kopiowaniu eagla nigdy przypadkowo nie stracisz tych padów. A tak ? po dwóch latach zrobisz jakąś aktualizację bibliotek standardowych, nawet nie zauważysz że zniknęły twoje pady, płytka pójdzie do płytkarni - a później będzie płacz i zgrzytanie zębów .... ooooo nie! pady wyszły za małe albo za duże, albo złe obrysy albo cokolwiek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lip 2018, o 15:48 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 347
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

Ma Pan rację Panie Mirku. Ja jeszcze nie wysyłałem płytek do firmy, póki co jestem na etapie zabaw i prototypów, a w takim wypadku nakładane na szybko pady ułatwiają mi pracę podczas wiercenia płytek,które sam wytrawiam w domu. Pana wskazówki są bardzo dobre, ale jeszcze nie ogarnąłem wykonywania własnych elementów w Eaglu, pewnie nie jest to trudne. :)

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lip 2018, o 16:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23499
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 885

Nakładanie padów to mówię ci kompletny nonsens. Tworzysz sobie biblioteczkę np o nazwie "DoZELAZKA" i dodajesz do niej swoje elementy z padami przygotowanymi pod tą technikę. Oczywiście sukcesywnie dodajesz - te które są akurat potrzebne a nie że nagle wszystko. Nie obejrzysz się a po roku będziesz miał fajną własną i pewną bibliotekę która nie zniknie przypadkime

wojciechgorzolka napisał(a):
ale jeszcze nie ogarnąłem wykonywania własnych elementów w Eaglu, pewnie nie jest to trudne.

eeeeeeh no .... piszesz pan jakbyś tego nie widział ? ;)

https://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

dwa ostatnie odcinki NAWET masz ze SPISEM TREŚCI na tej stronie .... setki jak nie tysiące osób to ogarnęły i każdy później mówi, że 100x gorzej się robiło zanim nie spróbowało się normalną metodą jak w poradniku


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lip 2018, o 17:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 459
Pomógł: 26

wojciechgorzolka napisał(a):
ogólnie to znalazłem w bibliotece większe pady, które można nałożyć na te które są w elementach. A czy kolega grzeniu może mi napisać jak konkretnie zmienia się pady? w którym miejscu to się ustawia?

To proste. W panelu gdzie tworzysz płytkę nie schemat po lewej stronie na dole masz DRC klikasz i wybierasz zakładkę Restring.
Tam gdzie masz tabelkę obok PADS wpisujesz sobie jaka wielkość maja mieć pady czy to na Bottom czy Top. Na koniec klikasz APPLY i patrzysz czy nie za duzo zwiększyłeś. Ja ustawiam na 14mil i to w zupełności wystarcza. Ta metoda zwiększa wszystkie pady na płytce. Wiec uważaj.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lip 2018, o 18:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 347
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

dziękuję za wyjaśnienie

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 sie 2018, o 18:18 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 15 sie 2018
Posty: 1
Pomógł: 0

Witam pana
cytuję: "W panelu gdzie tworzysz płytkę nie schemat po lewej stronie na dole masz DRC klikasz i wybierasz zakładkę Restring, Tam gdzie masz tabelkę obok PADS" Proszę pana ale u mnie takiej opcji "Restring" nie widzę. Mam zainstalowaną wersję darmową, może dlatego tego brakuje.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO