Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 19 lis 2018, o 08:23


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lip 2018, o 11:25 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 03 kwi 2016
Posty: 5
Pomógł: 0

Witam. Jakiś czas temu zamieściłem na forum opis mojego problemu z podświetlaniem wyświetlacza TFT LCD 3,5' 480x320 ILI9486 dedykowanego pod Arduino
Mega 2560. Niestety wpis nie spotkał się z zainteresowaniem. Ale do rzeczy.
Moduł przystosowany jest do transmisji równoległej 16 bitów, tylko do zapisu i nie posiada pinu BL (LED). Zasilanie podświetlania realizowane jest wewnątrz modułu. Tak on wygląda.
Obrazek
Przepraszam za jakość zdjęcia.
Mam dwa takie moduły są one nowe i przy testach zachowywały się tak samo . Mianowicie po podłączeniu do /posługuję się ATB 1.05a/ zestawu i załączeniu zasilania ledy nie świecą , zresetowanie pinem RES zaświeciły, wykonywanie procesu inicjalizacji lekko migają i po komendzie SLEEP OUT gasną. No i klops.
Biblioteki napisałem w C korzystając z arduino. Aby sprawdzić działanie kodu podłączyłem analizator stanów logicznych 16-kanałowy , prześledziłem przesyłanie
komend i parametrów inicjalizacji i wszystko działało idealnie. Pierwszy raz mam do czynienia z ILI9486 więc zacząłem analizowanie noty tego drajwera. Do kodu
inicjalizacji wstawiałem różne wersje ustawień sterowania CABC BEACKLIGHT niestety bez rezultatu. Nie poddaję się łatwo i po kilku dniach wróciłem do nieszczęsnego wyświetlacza. Wtedy to pojawiła się opcja. Komenda wyjścia z uśpienia powoduje załączenie w module VCOM i generatora czyli wzrasta pobór
prądu co może powodować zakłócenia zasilania przy małęj wydolności zasilacza. NO I EUREKA. Sprawdziłem napięcie na stabilizatorze w module /AMS-1117/ wynosiło niecałe 3v przy braku inicjalizacji natomiast po komendzie SLEEP OUT spadało do 1,4V. Nie miałem oryginalnego stabilizatora zastąpiłem go LF33CV o trochę mniejszym prądzie max. Wyświetlacz działa . Przy oby egzemplarzach było to samo. Być może jakaś partia tych wyświetlaczy ma ten feler dlatego piszę ten post i może pomocny on będzie dla kogoś z podobnym kłopotem.
Przedstawię przy okazji kilka uwag z moich testów z opisanym modułem.
Napędzam go atmegą 32 z rezonatorem 27 MHz i działa stabilnie. Jeżeli przy doborze kwarcu były by problemy to radzę wypróbować kilka egzemplarzy ponieważ
rezonatory mają to do siebie, iż jedne wzbudzają się "łatwiej", a inne nie. W przypadku stosowania kwarców wyższych od 16MHz należy dobierać egzemplarze
o całkowitej wartości MHz np 18MHz , 20Mhz, a nie 18,640MHz. Przetestowałem tą sytuację i tak to działa . Nie wiem dlaczego.
Przy taktowaniu 27MHz wyświetlacz śmiga naprawdę szybko pomimo faktu, że jest podłączony do zestawu przewodami o długości ponad 10 cm. Działa stabilnie.
Znalazłem w sieci kilka rozwiązań przyśpieszających działanie wyświetlacza jeżeli kogoś z kolegów one zainteresują to czekam na forum.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lip 2018, o 11:42 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23658
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 894

grzegorz1959 napisał(a):
Przy taktowaniu 27MHz wyświetlacz śmiga naprawdę szybko pomimo faktu, że jest podłączony do zestawu przewodami o długości ponad 10 cm.

No to musisz być uparty, żeby nie włożyć sobie kwarca w podstawkę w ATB tylko targać go kablami ;) taki troszkę masochizm ...

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lip 2018, o 12:22 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 733
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 62

Mirku, nie wiem, czy to celowe z Twojej stron czy nie, ale wydaje mi się, że nie chodzi o kwarc tylko o wyświetlacz na 10 cm przewodach



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lip 2018, o 12:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23658
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 894

Marhef napisał(a):
Mirku, nie wiem, czy to celowe z Twojej stron czy nie, ale wydaje mi się, że nie chodzi o kwarc tylko o wyświetlacz na 10 cm przewodach

No jeśli chodzi o kwarc do wyświetlacza to oczywiście przepraszam najmocniej jeśli to źle zrozumiałem. Nie wiem co tu mogłoby być celowego? Raczej widać, że źle doczytałem.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lip 2018, o 14:16 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 03 sie 2016
Posty: 4
Pomógł: 0

Oczywiście chodzi o przewody do wyświetlacza. Z ATB działam już dość długo aby znać możliwości tego zestawu. Nawiasem mówiąc jestem bardzo zadowolony z ATB.
Natomiast wracając do wyświetlacza to chciałem przedstawić fakt długości przewodów 20 sztuk po 15 cmnie wpływa na zakłócenie transmisji przy częstotliwości 27 MHz. Wiadomym jest, że im większa częstotliwość przesyłu to długość linii jest wrogiem.

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Wróciłem aby pokazać zdjęcie
Obrazek
Drugi wyświetlacz na zdjęciu stojący pionowo służy w tym przypadku jako slot do karty SD ponieważ ten zamontowany w przedmiotowym wyświetlaczu jest umiejscowiony w
niedogodnym dla mnie miejscy .



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO