Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 19 sie 2018, o 20:02


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 cze 2018, o 22:06 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 wrz 2014
Posty: 97
Lokalizacja: Konin/Poznań
Pomógł: 0

Witam,

piszę z pytaniem czy da radę wrzucić do procka ATmega328p bootloader poprzez przejściówkę USB->USART z chipem FT230xq wykorzystując programy MkBootLoader i MkAVRCalculator ?

Ciągle mi się Calculator wysypuje (wyłącza się samemu). Port COM znaleziony, USART działa, wydaje się że powinno być ok, polskich znaków ani spacji nie ma w nazwach folderów i plików. Nie wiem co mogło pójść nie tak.


Pozdrawiam,
Mateusz



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 cze 2018, o 22:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23365
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

Vroobee napisał(a):
z chipem FT230xq

Niestety nie mam tego chipa i stąd problem - w czasie gdy była pisana wersja MkAvrCalca nie było jeszcze tego chipa i stąd program staje dęba a następnie ma zawał ... przykro mi ale nie jest to do naprawienia na szybko.

ale czy to oznacza, że nie da rady ;) ? ależ da radę - tylko niekoniecznie z MkAvrCalculatorem. Wprawdzie planuje napisać CAŁKIEM od nowa ten program jaki MkBootloader i wtedy da się pozbyć tych problemów ale ...

MkBootloader generuje plik HEX ... wystarczy wgrać go do procka dowolnym innym programem niż MkAvrCalculator jeśli już koniecznie musisz mieć tego chipa (ale równie dobrze możesz odłączyć przejściówkę na tych CHIPIE) i wtedy MkAvrCalculator SPOKOJNIE wgra twój wygenerowany Bootloader np za pomocą USBASP - próbowałeś tak ?

Później zamykasz MkAvrCalca bo już niepotrzebny - a MkBootloader powinien normalnie działać ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 cze 2018, o 10:41 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 wrz 2014
Posty: 97
Lokalizacja: Konin/Poznań
Pomógł: 0

Spróbuję wgrać sam HEX do procka i odpalić bootloader. O ile dobrze rozumiem to kod bootloadera zapisze się sam w odpowiednim sektorze FLASH'a i wgranie innego programu na procka go nie wymaże - zgadza się ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 cze 2018, o 11:08 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23365
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

dokładnie tak - tylko pamiętaj o prawidłowym ustawieniu fusebitów! wszystko masz opisane dokładnie na stronie atnel

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 cze 2018, o 11:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 wrz 2014
Posty: 97
Lokalizacja: Konin/Poznań
Pomógł: 0

Dziękuję !!!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2018, o 10:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 wrz 2014
Posty: 97
Lokalizacja: Konin/Poznań
Pomógł: 0

A tak jeszcze pytanko, bo całkiem wygodnie używa mi się MkClipse. Bardzo fajny prosty programik - za co szanuję p. Mirka i ekipę współpracującą przy tworzeniu.

Ten sam problem, po podłączeniu FT230XQ wywala również MkClipse. Czy to ten sam problem co z MkAVRCalculatorem ?


EDIT: Z bootloaderem sobie poradziłem i jeszcze jedno pytanie. Nie mam fizycznego przycisku RESET na płytce - pin na stałe podciągnięty do VCC przez rezystor 20k. I teraz wykorzystująć softwarowy reset z MkBootloadera tak naprawdę urządzenie nie resetuje się i trzeba wyłączać i włączać zasilanie. O co może chodzić ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2018, o 11:38 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1386
Pomógł: 153

Vroobee napisał(a):
wykorzystująć softwarowy reset z MkBootloadera tak naprawdę urządzenie nie resetuje się i trzeba wyłączać i włączać zasilanie
Coś źle robisz ...
Wrzuć kod tego Twojego softwarowego resetu, to będzie się można do niego odnieść.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2018, o 11:47 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23365
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

Vroobee napisał(a):
I teraz wykorzystująć softwarowy reset z MkBootloadera tak naprawdę urządzenie nie resetuje się i trzeba wyłączać i włączać zasilanie. O co może chodzić ?

DOKŁADNIE jak napisał kolega rskup wyżej - robisz jakiegoś BABOLA i dlatego ci nie działa soft reset ....

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2018, o 13:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 wrz 2014
Posty: 97
Lokalizacja: Konin/Poznań
Pomógł: 0

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Proszę. Chyba to to.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2018, o 18:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23365
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

No ten if fajny ale gdzie ty go dales panie kolego?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 cze 2018, o 13:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 wrz 2014
Posty: 97
Lokalizacja: Konin/Poznań
Pomógł: 0

hmmm ... no nigdzie bo myślałem, że MkBootloader generuje kod do BLS razem z tym resetem już :P w takim razie jak to zrobić, żeby ten reset tam wrzucić i wygenerować kod ? Domyślam się, że jest w poradniku do MkBootloadera ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 cze 2018, o 13:14 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23365
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

Vroobee napisał(a):
. no nigdzie bo myślałem, że MkBootloader generuje kod do BLS razem z tym resetem już

czyli w twojej aplikacji tak ? ;)

Vroobee napisał(a):
Domyślam się, że jest w poradniku do MkBootloadera ?

zamiast się domyślać obejrzyj, bo w kilku poradnikch to pokazuję ... szczególnie w tym gdzie mówię wręcz o programatorze po WIFI ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 cze 2018, o 13:23 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 wrz 2014
Posty: 97
Lokalizacja: Konin/Poznań
Pomógł: 0

No właśnie. Muszę zajrzeć do poradnika z wifi bo oglądałem te starsze sztuki i pamiętałem po prostu jak to się robi. W razie pytań będę pisał :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO