Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 19 sie 2018, o 20:05


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 cze 2018, o 13:46 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 maja 2018
Posty: 6
Pomógł: 0

Czy rezystancja w szynoprzewodach np szynoprzewodach oświetleniowych rzeczywiście jest dużo niższa niż w tradycyjnych przewodach kablowych? Jeżeli tak, to o ile. Ktoś może dysponuje takim zestawieniem?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 cze 2018, o 13:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8677
Pomógł: 335

myślę że znajdziesz tu http://www.jeanmueller.pl/pliki/E_Line_KB.pdf
odpowiedź na pytanie , jak też u szadkowskiego : http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/b ... kowski.pdf

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 cze 2018, o 17:52 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1784
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 156

A co to za problem policzyć sobie rezystancje przewodu i rezystancje szyny? Jak masz przewód linke to musisz wziąć pod uwage czynny przekrój bo masz odstępy między linkami. Jak liczysz szynoprzewód to jest banał. Przekrój to masz szerokość razy grubość i tyle. Są na to banalne wzory. Jak masz przekrój czynny obu przewodów taki sam to będziesz miał taką samą rezystancję...

_________________
Zapraszam pasjonatów ARM, ESP, ZIGBEE na forum.sunduino.pl.
GITHUB



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 cze 2018, o 10:23 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 wrz 2015
Posty: 335
Lokalizacja: Rypin/Flekkefjord
Ostrzeżenia: 2
Pomógł: 2

Autor wątku nie napisał, że ma do nich dostęp aby pomierzyc...

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 cze 2018, o 12:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 07 cze 2016
Posty: 353
Pomógł: 84

wachcio napisał(a):
Autor wątku nie napisał, że ma do nich dostęp aby pomierzyc...

Skoro autor wątku nie może pomierzyć i podać przekrojów, to skąd odpowiadający mają wiedzieć o jaki przewód i jakie szynoprzewody chodzi, żeby podać różnicę.

Kolega Nefarious19 podał prostą zasadę, w jaki sposób autor może dokonać porównania samodzielnie, bo na podstawie informacji podanych przez autora wątku nic więcej doradzić nie można. Zasada jest dość prosta: nie ważne, czy to szynoprzewody czy przewód (domyślam się, że chodzi o wielożyłowy, izolowany), rezystancja przewodu jest zależna tylko od pola powierzchni przekroju, długości oraz rezystancji właściwej materiału, z którego został wykonany.

http://ekalk.eu/ro_pl.html

PS. Podejrzewam, że autorowi wątku mogło chodzić raczej o obciążalność prądową (bo ona niekoniecznie jest taka sama dla takich samych przekrojów przewodu), tylko chyba źle postawił pytanie...

http://www.sep.gliwice.pl/pliki/Dobor%20przewodow.pdf

_________________
Miksowanie kodu C i ASM przy użyciu GCC



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 cze 2018, o 18:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8677
Pomógł: 335

Zaobserwowałem ostatnio ciekawe zjawisko ...

wachcio napisał(a):
Autor wątku nie napisał, że ma do nich dostęp aby pomierzyc...


owszem nie napisał , ale nie napisał też że nie ma wiec może zamiast się czepiać odpowiedzi kolegów
i wytykania co kto napisał , jak niema nic konstruktywnego i na temat do powiedzenia niech się nie wypowiada.
bo raz że jest to nie grzeczne , a 2 może być obraźliwe w stosunku do chętnych udzielenia pomocnych informacji
a po 3 ... zniechęca do odpowiadania na jakikolwiek temat ....

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 cze 2018, o 20:55 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 wrz 2015
Posty: 335
Lokalizacja: Rypin/Flekkefjord
Ostrzeżenia: 2
Pomógł: 2

Nie chciałem nikogo urazić. Jeśli ktoś się tak poczuł to przepraszam. Nic złego nie miałem na myśli

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 cze 2018, o 07:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 sty 2015
Posty: 38
Pomógł: 0

Bez znajomości przekrojów i materiałów z jakich został wykonany szynoprzewód rzeczywiście trudno jest powiedzieć, jaka występuje w nich rezystancja. Można jedynie sugerować się istniejącymi szynoprzewodami dostępnymi na rynku.
Zwykle jest jednak tak, że rezystancja w szynoprzewodach jest mniejsza niż w tradycyjnych kablach. Dzieje się tak z kilku względów, przede wszystkim, ze względów konstrukcyjnych. Odsyłam do specyfikacji szynoprzewodów, można tam znaleźć trochę więcej info na ten temat.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO