Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 19 sie 2018, o 20:08


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 cze 2018, o 20:41 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2014
Posty: 293
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 1

Funkcję budzika do MATRIX zrobiłem już zimą, bo nie mogłem się rano podnieść do pracy.
Musiałem mieć gadaczke, która włącza się o ustawionej porze, a potem co 1 min gada godzinę.
Dodam, tylko, że teraz ponownie musiałem wrócić do tego tematu, aby jedną rzecz poprawić- ale o tym na końcu.

Opis sprzętowy:
W moim Matrix nie mam msgeq7, więc ATB-WAV podłączyłem do PD3 ( U9-pin 7 ).

opis funkcji budzika:
trochę czasu minęło od chwili, kiedy się tym zajmowałem, więc nie jestem pewny, czy wszystko teraz ogarniam.

Ustawienie czasu alarmu:
generalnie posłużyłem się tak jak w YB, wejście i wyjście do/z ustawiania czasu budzenia - tak jak opisane w YB włączanie i wyłączanie obsługi analizatora widma.
1. dwa nowe pliki:
budzik.h
budzik.c

budzik.h:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


2. w main.c , w funkcji static void parse_ir( uint8_t addr, uint8_t cmd, uint8_t key_time ) {
...
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


3. funkcja eq_init():
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

4. funkcja set_budzik():
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

5. w main.c mam ALARM_EVENT() oraz zarejestrowaną funkcję register_alarm_event_callback( czy_budzic ).
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Z tym wiązały się da problemy:
a) time_to_aut musiałem tak obudować, bo przy odtwarzaniu dźwięku było coś zaczynało ni nie kończyło kwestii.

b) musiałem dać taki warunek (dt->ss >= 0) && (dt->ss <= 10) , bo niestety w strukturze odczytanego czasu są LUKI czasowe,
Szczególnie to widać kiedy zaczyna wyświetlać czas, a przedtem wyświetlało ciśnienie poprzedzone animacją.
Pojawia się godzina zapisana do struktury ileś tam sekund wcześniej, a następnie natychmiast później obecna godzina.
Różnica czasowa - co najmniej 3 sek.
To powodowało, że często nie miałem godziny z 00 sekundami. 00 sekundy zjadała amba.
Początkowo, aby rozwiązać problem, zrobiłem tak:
W funkcji pokazuj_przejscia() zrobiłem tak:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

6. Ale jak wspomniałem na początku, teraz wróciłem do kodu i zrobiłem tak:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I w tym warunku pomijam wyświetlanie wszystkich warstw łącznie z funkcją pokazuj_przejscia(...

Czyli reasumując, będę to jeszcze sprawdzał, ale jak ustawię budzik, to ma mi wyświetlać tylko czas, wtedy 00 sek będzie niezakłócone i budzik nie będzie mi robił numerów, jak czasami do tej pory, że mnie nie obudził.

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 cze 2018, o 17:58 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2014
Posty: 293
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 1

Chciałbym gorąco polecić tę funkcję.

Wieczorem klikam na pilocie 2 x SEL, czyli włączam budzenie na ustawioną ostatnio godz. (u mnie 6:30).
(Gdybym chciał zmienić, to bym musiał operować jeszcze strzałkami.)

P.S. jeszcze brakuje mi jednej rzeczy, zaraz to będę musiał zmienić.
Jest to dla mnie szczególnie ważne.
Muszę mieć możliwość poprzez naciśnięcie jakiegoś przycisku na pilocie, NATYCHMIASTOWY podgląd jaka jest temperatura za oknem.
Od tego zależy jak mam się ubrać (na rower), dodam, że do pracy dojeżdżam 45 min.

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 cze 2018, o 18:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23365
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

no takie coś to trzeba sobie potestować na żywym organizmie ;) chociaż z opisu fajnie brzemi

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO