Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 19 sie 2018, o 08:19


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 maja 2018, o 18:51 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 24 cze 2014
Posty: 79
Pomógł: 0

Witam szanowne koleżanki i kolegów,

od jakiegoś czasu pracuję nad projektem balonu stratosferycznego i dotarłem do momentu, w którym utknąłem. Mianowicie zbudowałem coś w stylu trackera GPS (z układem pracującym w trybie balonowym - czyli potrafi określić wysokość powyżej 18 000 m). Dane radiowo spływają do odbiornika na ziemi. Mam w nich zaszytą miedzy innymi wysokość i pozycję. I teraz mam problem jak na bieżąco wykreślać tą pozycję na mapie, tak aby móc śledzić trasę balonu i co ważne móc go odnaleźć :-)
W związku z powyższym może ktoś z szanownych forumowiczów będzie w stanie podpowiedzieć gdzie szukać gotowego narzędzia (dane mogę sformatować do dowolnej postaci i przesyłać po RS-232 np do laptopa lub BT do smartfona) ewentualnie jakiekolwiek pomysły, które przybliżą mnie do celu.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie pomysły.

Przy okazji muszę podziękować Mirkowi za jego książki, poradniki itd. bo to dzięki nim udało mi się zbudować kawałek fajnej elektroniki, która pozwoli mi zrealizować mój plan.

Pozdrawiam

_________________
.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2018, o 19:37 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 lip 2012
Posty: 148
Pomógł: 8

Przyznam, że temat ciekawy :) Ciekawszy tym bardziej, że właśnie w Delphi ogarniam TMS VCL WebGMaps i jak na takiego nowicjusza (w ogóle i w delphi) jak ja to rewelacja :D

Pozdrawiam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2018, o 19:40 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3176
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 78

Nie wiem czy ci się przyda ale np. w Openstreetmap mozna wyświetlać połozenie podając współrzędne czyli:

Wywołując w przeglądarce adres https://www.openstreetmap.org/#map=12/50.0430/19.9247

otrzymujemy położenie na mapie. liczba po map= to powiększenie mapy a dalsze dane to współrzędne GPS.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2018, o 22:42 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 cze 2012
Posty: 412
Lokalizacja: Oborniki
Pomógł: 5

Google ma swoje API do ichnich map. Kiedyś coś tam udało mi się na tym zrobić -
Skrypt PHP na serwerze na który telefon co 5sekund wrzucał dane o położeniu do bazy danych

Skrypt PHP do odczytu danych z bazy

Strona w HTML z mapą od Google i skryptem w Java script, który przesuwał znacznik na mapie (za pomocą API) oraz rysował ślad za nim

więcej szczegółów niestety nie podam, gdyż to było dobre kilka lat temu i nie znam się szczerze mówiąc na javie:)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam:
Mikołaj



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2018, o 23:47 
Offline
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2012
Posty: 2078
Lokalizacja: Leżajsk / Kraków
Pomógł: 406

Stwórz plik KML i otwórz w Google Earth na telefonie

_________________
Dragonus Cracovus: Biomagia



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 maja 2018, o 07:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 24 cze 2014
Posty: 79
Pomógł: 0

Dziękuję kolegom za zainteresowanie tematem - przyjrzę się tym propozycjom.
Krauser, Twoje rozwiązanie jest mi znane ale chyba nadaje się tylko do wyrysowania śladu już po wszystkim, a mi chodziło o kreślenie pozycji i śladu w czasie rzeczywistym chyba, że nie do końca znam rozwiązanie, które zaproponowałeś.
k_mirek, czy mógłbyś podać jakieś szczegóły? Bo mocno mnie zainteresowało to co napisałeś.

_________________
.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 maja 2018, o 07:51 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2015
Posty: 331
Pomógł: 30

mikandrzej napisał(a):

Strona w HTML z mapą od Google i skryptem w Java script...
... to było dobre kilka lat temu i nie znam się szczerze mówiąc na javie


Mylenie Javy z JavaScript, jest jak pomylenie C z COBOLem.
Sorry za off top.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO