Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 9 gru 2019, o 00:02


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sie 2018, o 17:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Marhef napisał(a):
Wbrew pozorom, w arduino też można dobry program napisać

W Bascomie też, w ASM też ;) itp itd - tak to można gdybać i gdybać

Marhef napisał(a):
Sam sposób programowania nie jest zły. Złe są biblioteki, które nie widziały grama optymalizacji.

Bo sama idea jest zła - nikt nikogo i niczego nie uczy - poza kopiowaniem i wgrywaniem skeczy. Tak więc andruino i skecze z internetu to są dobre żeby sobie coś tam próbować odpalić żeby się np przekonać, że coś działa o ile trafimy na dobry skecz czy bibliotekę oczywiście. Andruino to również bardzo dobry start dla tych którzy się boją na początku C itp ... żeby w ogóle cokolwiek zaczęli robić - że mikrokontrolery nie gryzą ;) że warto się bawić elektroniką.

Marhef napisał(a):
Złe są biblioteki, które nie widziały grama optymalizacji.

Panie - Każdy ale to KAŻDY kto zaczyna od andruino i skeczy to później pisze tak:

Cytuj:
for( int i=0; i<5; i++) ....zrób coś tam...

(mówi to panu coś?)

i czego później oczekiwać od bibliotek pisanych przez tak uczących się ludzi ....

więc nie mów mi, że skecze z internetu ktoś wgrywa do takich urządzeń ;) bo ... no sorki ;) ... ale jakby kuchenki miały działać na skeczach z andruino z netu ... :lol: ... to ja dziękuję

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 sie 2018, o 18:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2016
Posty: 237
Lokalizacja: Norwegia
Pomógł: 15

"skecze" to mi się z kabaretem kojarzą.. Ja sam, mam raczej symboliczną wiedzę programistyczną, ale jak zobaczyłem ten "zmasowany atak" Atmeg na kontrolery AGD, to pierwsze co mi przyszło do głowy, to właśnie wejście fanów Arduino na rynek pracy.

Cytuj:
więc nie mów mi, że skecze z internetu ktoś wgrywa do takich urządzeń ;) bo ... no sorki ;) ... ale jakby kuchenki miały działać na skeczach z andruino z netu ... :lol: ... to ja dziękuję

Właśnie tak to wygląda niestety. Niektóre produkty zachowują się nieelegancko :) ale jak to mówi mój kolega "producent daje ciała, serwis zarabia". Zatem podwójna korzyść z Skeczowania sprzętu AGD :)

_________________
Skype - SP2LUB http://www.sp2lub.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 sie 2018, o 21:29 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

kalani napisał(a):
Mało ważne. I tak kompilator umieści zmienną w pojedynczym rejestrze.

Mało ważne powiadasz pan ? ;) no nooo .... rzeczywiście - optymalizator naprawi WSZYSTKIE twoje błędy tak? .... no to co będzie gdy ktoś napisze tak?

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


dobrze pomyśl, dwa razy się zastanów i dopiero później ew napisz że "mało ważne" ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 sie 2018, o 10:37 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 897
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 71

mirekk36 napisał(a):
więc nie mów mi, że skecze z internetu ktoś wgrywa do takich urządzeń ;) bo ... no sorki ;) ... ale jakby kuchenki miały działać na skeczach z andruino z netu ... :lol: ... to ja dziękuję
Na skeczach z internetu nie. Na napisanych zgodnie ze sztuką programowania... dlaczego nie?
mirekk36 napisał(a):
Panie - Każdy ale to KAŻDY kto zaczyna od andruino i skeczy to później pisze tak:

for( int i=0; i<5; i++) ....zrób coś tam...

(mówi to panu coś?)
Mówi, mówi.
Chodziło mi o to, że nie wszyscy używając arduino bazują na skeczach z internetu. Dawno, dawno temu sam chciałem sprawdzić, co to jest to arduino. Pobawiłem się trochę bez skeczów z internetu, bazując tylko i wyłącznie na oficjalnej dokumentacji z arduino.cc. Faktem jest, że nie przekonał mnie ten styl piania programów, jakiś taki mętny i nieintuicyjny. Ale przy odrobinie... znaczy dużej dawce samozaparcia i cierpliwości da się zrobić... tak samo jak w ASM i Basicu ;)

I żeby ostatecznie zakończyć moją wypowiedź: najlepiej i tak pisze mi się w C. Tym takim podstawowym C, bez żadnych modyfikacji. A arduino... fajne do zabawy. Ale nie do poważnych projektów. Nawet prostego sterownika lampek na baterie się w tym nie da napisać



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2019, o 20:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 sty 2014
Posty: 49
Lokalizacja: Łódż
Pomógł: 1

Przetwornik firmy Lumel typ P20 tj sygnał z czujnika PT100 na sygnał 4..20mA oraz sterownik silników DC SDC106 firmy WOBIT w obu tych urządzeniach pracuje atmega 16/atmega 16A.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sty 2019, o 22:37 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2013
Posty: 158
Lokalizacja: Sycyna Południowa
Pomógł: 3

Miniserver LOXONE do sterowania automatyką domową na którym mam przyjemność pracować - tam też siedzi jakaś atmega, ale nie mogę sprawdzić jaka z powodu gwarancji :D Jest tam kilka fajnych rzeczy jak implementacja magistrali KNX, jest tam też serwer www do sterowania. W autku mam też sterownik LPG STAG200 w którym też siedzi atmega :0



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sty 2019, o 23:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

no proszę i wciąż nowe informacje ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lip 2019, o 23:06 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 sty 2014
Posty: 49
Lokalizacja: Łódż
Pomógł: 1

Regulator napięcia/mocy typ RV-12 firmy Patech (i podobne z tej rodziny zapewne tez) siedzi tam Tiny 13A



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lip 2019, o 07:43 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 897
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 71

To ja dorzucę jeszcze jeden przykład. Może nie do końca "konsumencki" (chyba, że ktoś ma większe fundusze na hobby).
Stacja lutownicza ERSA i-con. W stacji jest ATmega128, a drugi procek, ATmega8, razem z akcelerometrem znajduje się w... kolbie (dla mnie niepotrzebny bajer, wykrywa, czy lutownica jest używana i obniża temperaturę po ustawionym czasie).
Zdjęcia nie moje, z lutownicy korzystam w pracy, a znalazłem informacje, jak mi padła grzałka w kolbie.
Na koniec ciekawostka, koszt całej stacji to ok. 2000 PLN, koszt samej kolby to trochę mniej niż 1000 PLN (więc to sprzęt raczej nie dla hobbysty amatora).
I jeszcze zdjęcia:
Obrazek
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lip 2019, o 12:05 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Niektóre pralki firmy BECO ;) koledze ostatnio zepsuła się pralka, wyjął programator i zadzwonił do mnie, żeby powiedzieć że zobaczył tam właśnie AVR'ka ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lip 2019, o 15:53 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1478
Pomógł: 167

zubik napisał(a):
i Mirek dostał zlecenie na napisanie softu do pralki, pewnie z WiFi i innymi bajerami ;)
A nie widziałeś najnowszego wątku Mirka o CANie https://mirekk36.blogspot.com/2019/07/a ... jawki.html?
On połączył pralkę po CANie i będzie widać obroty bębna na wyświetlaczu z samochodu a program będziesz wybierał przełączając wajchą od skrzyni biegu ;).

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lip 2019, o 18:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Ja pierdziu :lol: ... no skoro tak piszecie to chyba będę musiał zrobić :lol:

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lip 2019, o 08:11 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 897
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 71

Czekam na prezentację :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lip 2019, o 10:00 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1478
Pomógł: 167

Marhef napisał(a):
Czekam na prezentację
Aby zobaczyć będziesz musiał wykupić wersję Premium warsztatów o CANie :lol: :lol: :lol:.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lip 2019, o 10:02 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 sty 2014
Posty: 49
Lokalizacja: Łódż
Pomógł: 1

mirekk36 napisał(a):
Niektóre pralki firmy BECO ;) koledze ostatnio zepsuła się pralka, wyjął programator i zadzwonił do mnie, żeby powiedzieć że zobaczył tam właśnie AVR'ka ;)

Niestety wsad zabezpieczony przed odczytem, a procesor często dostaje podczas awarii scalaka w przetwornicy zasilającej albo triaka sterującego grzałka. Stworzenie alternatywnego oprogramowania jest zapewne możliwe ale wymaga od cholery pracy i czasu...
Wiem bo sam stworzyłem alternatywne oprogramowanie dla sterownika firmy Wobit SDC106 - tam pada układ w przetwornicy zasilającej i serwuje 24V DC na atmege która dostaje zwarcia a sam procesor tez jest zabezpieczony przed odczytem. No ale ten sterownik jest znacznie mniej skomplikowany niż pralka i są dostępne noty katalogowe do zastosowanych układów.
Producenci sterownika RV-12 firma Patech z kolei wykorzystali pin reset w swoim projekcie wiec aby cokolwiek zrobić jest potrzebny programator równoległy bo ISP go nie ruszysz. Tzn zaprogramujesz tylko jednorazowo nowy wlutowany procesor



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lip 2019, o 22:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1932
Pomógł: 90

Obejrzyjcie dokładnie. Nie tylko używają AVR ale i programator naszego mentora :) vending machine. Do pełni szczęścia zabrakło, że zamiast zaprojektować urządzenie do końca to używają też gotowych modułów z Chin :(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lip 2019, o 22:54 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

ale jajka - rzeczywiście ;)

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lip 2019, o 20:21 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2017
Posty: 281
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 23

Mnie również udało się coś znaleźć :)
Obrazek

Jest to płyta główna reflektometru optycznego marki Shineway.
Są to całkiem zaawansowane urządzenia, a jednak i na AVR'ka (ATmega128A) miejsce się znalazło :).
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 lip 2019, o 07:40 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 897
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 71

To AVRy nie są przeżytkiem?! To nie jest tak, że wszyscy przerzucają się na ARM? 5 rdzeni co najmniej?

P.S. Przepraszam za ironię, to tak w nawiązaniu do dyskusji w innym temacie. Jeśli przesadziłem, niech ktoś z moderatorów usunie. Oprócz ostatniej linii.
A na poważnie, nie wiedziałem, że AVRy są w tak wielu urządzeniach



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 lip 2019, o 08:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Marhef napisał(a):
To AVRy nie są przeżytkiem?! To nie jest tak, że wszyscy przerzucają się na ARM? 5 rdzeni co najmniej?

Niemożliwe ! ..... jak to - czyżby to jakiś czarny sen ? ... znowu te 8-bitowce ? :lol:

No po to właśnie powstał ten wątek - żeby pokazać części społeczeństwa - że nie ma co się zachłystywać tylko nowościami - bo na wszystko jest miejsce ;) Każdy procek znajdzie swoją niszę i inżyniera który akurat tego wybierze a nie innego ....

Za to dziwni wyznawcy ARM+9rdzeni - omijają ten wątek jakby szerokim łukiem bo pewnie zniszczyłoby to ich ideologię wyższości nad wyższością :lol:

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 lip 2019, o 15:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2015
Posty: 172
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 5

Na niektórych robotach spawalniczych są podajniki drutu firmy SKS, które są sterowane atmegą128, zrobiłem zdjecie płytki elektronicznej jednego podajnika:
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 lip 2019, o 15:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Tom92 napisał(a):
Na niektórych robotach spawalniczych są podajniki drutu firmy SKS, które są sterowane atmegą128

Noooo to już na prawdę NIEŹLE - bo przy automatach spawalniczych - zakłócenia cyfrówki sięgają ZENITU !!!


ale jak widać - dużo więcej zależy od poprawnego projektu PCB niż od zastosowanego mikrokontrolera - o czym niestety nie ma pojęcia spora część osób zachłystująca się ARM ;) ... gdzie myślą, że ARM sam to załatwi - a później ZONK ;)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Tom92 napisał(a):
zrobiłem zdjecie płytki elektronicznej jednego podajnika:

fajnie, że pokazałeś taki przykład - aż sam jestem zdziwiony - i próbuję się wpatrzeć w szczegóły projektu PCB

Gdybyś był TAK uprzejmy i zrobił kilka dodatkowych wyraźnych fotek tego PCB z bliska - pod różnymi kątami, z różnej perspektywy - już nie mówię że od spodu - bo może ciężko odkręcić to byłbym wdzięczny - bo na TAAAAKICH projektach PCB to wręcz warto się uczyć i podpatrywać lepszych.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

oczywiście nie chodzi mi tu broń Boże o "reverse engineering" bo ja mam tyle wspólnego ze spawalnictwem co święta Bożego narodzenia z Grenlandią ;) jeśli tak mogę się wyrazić - ale tu widzę pewien potencjał - chociaż też pewne błędy które sam bym poprawił jeśli chodzi o zmniejszenie EMI. Chociaż narzędzia przemysłowe mają większe możliwości w tym zakresie niż końcowe urządzenia konsumenckie.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 lip 2019, o 17:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2015
Posty: 172
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 5

mirekk36 napisał(a):
Gdybyś był TAK uprzejmy i zrobił kilka dodatkowych wyraźnych fotek tego PCB z bliska - pod różnymi kątami, z różnej perspektywy - już nie mówię że od spodu - bo może ciężko odkręcić to byłbym wdzięczny.


Sam mocno się zdziwiłem jak otworzyłem ten podajnik i siedział tam sobie AVR. Jutro postaram się zrobić więcej fotek ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sie 2019, o 15:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2015
Posty: 172
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 5

Płytka wykręcona i dodatkowe fotki zrobione, starałem sie wyraźne zrobić, mój telefon nie pozwala na więcej :P wybrałem najlepsze

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sie 2019, o 15:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

ale co tu oczekiwać wyraźniejszych zdjęć ;) są zrobione bardzo fajnie bo mi chodziło głównie o ogólne aspekty projektowania PCB i tu dobrze to widać. Ja ze swojej strony bardzo dziękuję że chciało ci się to wykręcić i ozdjęciować ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 paź 2019, o 22:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 sty 2014
Posty: 49
Lokalizacja: Łódż
Pomógł: 1

Sterownik główny roweru elektrycznego Sparta ION
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... #gallery-1
co więcej oprócz samego sterownika, sam silnik ma swój sterownik( które to elementy komunikują się ze sobą) tam tez jest druga atmega32 :)
https://nattesok.nl/tweakers/draaien/pcbtjes.jpg



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 paź 2019, o 18:12 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 268
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

LA72 napisał(a):
ogon napisał(a):
Maleństwa atmela dzisiaj odkryłem w sterownikach do latarek Convoy. Dwa różne sterowniki i różne procesory. Zrobiłem zdjęcie niestety jednego.
Obrazek


Faktycznie. Większość lampek z diodami cree ma jako sterownik ATtiny13 w połączeniu z AMC7135.
Obrazek

Również znalazłem i trochę lepsze fotki wykonałem ;)

Obrazek
Obrazek

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2019, o 19:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 245
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 10

Patrzcie co SIEMENS wklada do swoich urządzeń nadzorujacych bezpieczeństwo operatorów maszyn.

Przekaźnik bezpieczeństwa siemens sirius 3SK1121-1CB42

ObrazekObrazekObrazek

Foty z YT. eevblog bo nie mam ich w pracy na ta chwile.

.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lis 2019, o 12:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 wrz 2012
Posty: 455
Pomógł: 5

Czy tylko ja mam wrażeni, że płytka pcb a właściwie rozmieszczenie elementów, jest jakieś takie inne niż wszędzie. Ciekawe bo zazwyczaj elementy grupowane są w jakieś bloki, całość ma bardziej regularny kształt. Jednym słowem dla mnie ta płytka jest ciekawa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO