Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 25 cze 2019, o 00:35


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lut 2015, o 14:51 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lut 2014
Posty: 549
Lokalizacja: Żagań
Pomógł: 53

Witam.

Jak to w większości przypadków bywa i na mnie przyszła kolej by połączyć kilka akumulatorków w jeden większy pakiet.
Można oczywiście poszczególne ogniwa polutować ze sobą, jednakże takie połączenie niestety powiększa gabaryty całego zestawu zasilającego.
Dodatkowo jak się chce użyć "pastylek" ...

Tutaj wybór padł na zgrzewarkę opublikowaną kiedyś w Nowym Elektroniku.
Niestety nie mając pod ręką 89C2051 pokusiłem się o skonstruowanie swojego urządzonka.

Większość części miałem już zgromadzone w przepastnych czeluściach piwnicy i szafkach (oj moja biedna małżonka).

Koniecznością było jedynie dokupienie transformatora i przewodu spawalniczego.

Zacząłem od przygotowania sterownika.
Po wykonaniu prototypu i zweryfikowaniu jego plusów i minusów (tych było więcej) zacząłem robić kolejne wersje.
Obrazek

Aktualnie jest już 5.
ObrazekObrazek

Transformator nabyłem na zaprzyjaźnionym złomie.
Został wyjęty z kuchenki mikrofalowej i oskubany z uzwojenia wtórnego.
Zamiast niego nawinąłem 3 zwoje przewodem spawalniczym w osłonie gumowej 25mm2.
ObrazekObrazekObrazek

W międzyczasie zacząłem pisać program do sterowania w BASCOM (z C, jeszcze się nie bardzo lubię).
Czas zgrzewania jest regulowany skokowo.
W zakresie 10-300 ms, co 10 ms.
W zakresie 300 ms do 5 sekund co 100 ms.
Blaszki do pastylek są zgrzewane w 60-80 ms.
Do akumulatorków AA i AAA 350-400 ms.
Przy czasie 3 sekund mogę spokojnie zgrzewać 2 blaszki 1 mm.
Dioda LED służy do sygnalizacji czasu w sekundach.

Schemat urządzenia poniżej.
Obrazek

Elektrody wykonałem z końcówek wtyczek angielskich. Są dobrej jakości, nie przyklejają się do zgrzewanego materiału.
ObrazekObrazek

Całość zmontowałem na kawałku pozostałości po panelu podłogowym.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Poniżej przykłady zgrzewów oraz próby zrywania.
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Jako, że zaraz znajdą się osoby pytające o bezpieczeństwo użytkowania, odpowiadam.
Końcówki przewodów są osłonięte gumowymi kapturkami na przewody z samochodu (rozrusznik i alternator).
W planach jest wykonanie osłony transformatora, gniazda zasilania 230V i mostka z tyrystorem.

Na razie przycisk wyzwalania impulsu prądowego jest luzem. Jak znajdę dla niego odpowiednie miejsce to będzie zamocowany na stałe.

Filmiki z testów i działania są dostępne na YouTube (link do kanału w podpisie).


Pozdrawiam wszystkich i czekam na sugestie, pytania itp.


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

_________________
http://leszczamiga.ppa.pl/



Ostatnio edytowano 16 lut 2015, o 16:05 przez LA72, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 15:02 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3302
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 86

Ooo takie cuś by mi się przydało.

A co się dzieje jak zbyt długo przytrzyma się elektrody w stanie zwarcia?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 15:13 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lut 2014
Posty: 549
Lokalizacja: Żagań
Pomógł: 53

Jaglarz napisał(a):
Ooo takie cuś by mi się przydało.

A co się dzieje jak zbyt długo przytrzyma się elektrody w stanie zwarcia?


Niech fotki się wypowiedzą.
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Testy wykonywałem na uszkodzonych akumulatorkach, więc do wybuchów nie doszło.

Po minięciu ustalonego czasu transformator jest odłączany o czym jest się informowanym dźwiękiem.

_________________
http://leszczamiga.ppa.pl/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 16:22 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3796
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 143

Fajny projekcik :)
Czasem by się przydała taka zgrzewarka :) szczególnie do obudów :)

Szkoda że YT się nie ładuje bo z chęcią zobaczyłbym video

_________________
Usługi druku przestrzennego - www.drumik.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 16:25 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24459
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

:) dobry pomysł

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 16:41 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sty 2014
Posty: 438
Lokalizacja: DKL
Pomógł: 53

LA72 napisał(a):
Szkoda że YT się nie ładuje bo z chęcią zobaczyłbym video

Tu masz filmy użytkownika @LA72
https://www.youtube.com/user/LeszczAmiga/videos

_________________
Migracja z punktu B do punktu C
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lut 2015, o 18:48 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lut 2014
Posty: 549
Lokalizacja: Żagań
Pomógł: 53

Po dokładniejszym sprawdzeniu schematu i pcb oraz po małych sugestiach innych kolegów poniżej przedstawiam uaktualnione dane do sterownika.
Schemat:
Obrazek


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

_________________
http://leszczamiga.ppa.pl/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2016, o 21:33 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 26 cze 2016
Posty: 4
Pomógł: 0

Witam!Bardzo fajna zgrzewarka ; mam takie pytanie do autora tego projektu czy można prosić o wrzucenie na tę stronkę "wsadu " do mikrokontrolera ?Wzory płytek znalazłem ale bez programu na nic się one nie przydadzą,a szkoda bo moim skromnym zdaniem to super "zabawka" dla każdego majsterkowicza i nie tylko!Pozdrawiam i czekam na odpowiedź! (outlander20000@gmail.com )



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2016, o 21:35 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lut 2014
Posty: 549
Lokalizacja: Żagań
Pomógł: 53

OUTLANDER20000 napisał(a):
Witam!Bardzo fajna zgrzewarka ; mam takie pytanie do autora tego projektu czy można prosić o wrzucenie na tę stronkę "wsadu " do mikrokontrolera ?Wzory płytek znalazłem ale bez programu na nic się one nie przydadzą,a szkoda bo moim skromnym zdaniem to super "zabawka" dla każdego majsterkowicza i nie tylko!Pozdrawiam i czekam na odpowiedź! (outlander20000@gmail.com )


Zaktualizowane wersje oprogramowania znajdują się zawsze w początkowym poście.

_________________
http://leszczamiga.ppa.pl/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 cze 2016, o 16:48 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 26 cze 2016
Posty: 4
Pomógł: 0

Witam ponownie!Oraz Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie odnośnie zastosowanego w tym projekcie mikrokontrolera ,a mianowicie prosił bym o podanie jego pełnej nazwy handlowej ,tak abym nie kupił czegoś innego,nigdy jeszcze nie programowałem żadnych układów ani też nie znam nikogo co takie rzeczy potrafi robić , więc też nie wiem czy sobie poradzę,zawszę kupowałem zestawy do samodzielnego montażu gdzie układzik był już uprzednio zaprogramowany,niestety kitu z Nowego Elektronika nie można już nigdzie dostać ,a szkoda!;nie pozostało więc nic innego jak samemu spróbować, czytałem że przy użyciu Arduino uno można nie które "kości"atmegi programować ale czy akurat ten się da ,hmmm?Pozdrawiam i będę wdzięczny za odpowiedź lub jakieś wskazówki od czego zacząć w ogóle przygodę z programowaniem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 cze 2016, o 16:55 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lut 2014
Posty: 549
Lokalizacja: Żagań
Pomógł: 53

Obrazek

Zwykła Atmega8, 8A wystarczy.
Nie ma także problemu by użyć w obudowie TQFP, ale należałoby dokonać przerobienia płytki.

_________________
http://leszczamiga.ppa.pl/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 cze 2016, o 21:17 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 26 cze 2016
Posty: 4
Pomógł: 0

Dziękuje za szybką odpowiedź! trochę nie za bardzo wiem jak się zabrać za programowanie tego układu więc tak na wszelki wypadek zapytam czy nie odsprzedał by Pan jednej takiej płytki do samodzielnego zmontowania ale zaprogramowanym układem lub na wszelki wypadek dwoma ,jak by jeden kiedyś padł? mój adres mail outlander20000@gmail.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 cze 2016, o 21:25 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lut 2014
Posty: 549
Lokalizacja: Żagań
Pomógł: 53

Wykonywałem jeden egzemplarz, jako prototyp.
Docelowo zazwyczaj stosuję obudowy SMD. Łatwiej się je montuje i mniej otworów do robienia.
Jednakże jakoś układ dalej działa poprawnie.

_________________
http://leszczamiga.ppa.pl/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 cze 2016, o 21:32 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 26 cze 2016
Posty: 4
Pomógł: 0

Wielka szkoda ! A Sam zaprogramowany układzik dało by radę zrobić ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 paź 2016, o 02:26 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 31 paź 2016
Posty: 2
Pomógł: 0

Czesc, jestem wlasnie na etapie budowy zgrzewarki do ogniw i trafilem na twoj projekt. Przewinąłem juz sobie trafo z mikrofalowki i jestem na etapie budowy kontrolera, czy moglbys podrzucic wykaz komponetow jakie uzyles do bodowy swego kontrolera? Mozesz zrobic/wrzucic fotke spodu plytki?
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 paź 2016, o 05:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 645
Pomógł: 26

Echhh, nawet Ci się nie chciało obejrzeć załączników, wszystko trzeba podać na talerzu, bo tak prościej prawda :/

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 paź 2016, o 12:19 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 31 paź 2016
Posty: 2
Pomógł: 0

ops, przepraszam przegladalem to bardzo pozno w nocy i nie zwrocilem uwagi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lis 2016, o 07:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 sty 2014
Posty: 138
Pomógł: 3

Witam kolegów.

Pytania kieruję do autora postu oraz kolegów, którzy już cieszą się tanią i funkcjonalną zgrzewarką z wykorzystaniem transformatora z mikrofalówki.

Zamierzam zrobić sobie taką zgrzewarkę uniwersalną 2-funkcyjną czyli do pastylek i do zgrzewania cienkich blach np. przy obudowach. Myślę zrobić ramę z elektrodami od MIGOMATU do zgrzewania blach a do pastylek odpinam kable i przykręcam elektrody z pręta miedzianego lub cienkiej elektrody węglowej.
Mam dwa transformatory z odzysku jeden nieznacznie mniejszy 10x9cm (uzwojenie nie wycięte na zdjęciu) a drugi 11x10cm z wyciętym uzwojeniem.

Obrazek

Obrazek

Kupiłem 2 metry kabla spawalniczego w gumie 35mm2, nawinąłem tylko 2 zwoje i napięcie 1,7 V, gdyż nie dam rady nawinąć 3 zwoje bez wybicia tych przekładek między uzwojeniami(oznaczone na zdjęciu strzałkami) .

Gdzieś w necie oglądałem filmik i koleś musiał wybić te przekładki bo miał za uzyskiwał za mały prąd i zgrzewane cienkie blachy odklejały się.

W związku z tym mam kilka pytań do kolegów.
1. Czy mogę wybić przekładki aby upakować 3 zwoje 35mm2, czy bez wybijania nawinąć 3 zwoje kablem 25mm2?
2. Jakiej izolacji użyć pod uzwojenie bo w hurtowni elektrycznej nawet nie mają preszpanu?
3. Z czego jeszcze można zrobić elektrody do pastylek, gdyż styki z wtyczki angielskiej widziałem tylko z kablem - zalane?
4. Czy zaostrzone elektrody z pręta miedzianego będą się kleić przy zgrzewaniu blaszek na pastylkach?

Z góry serdecznie dziękuję za sugestię i pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lis 2016, o 09:56 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lut 2014
Posty: 549
Lokalizacja: Żagań
Pomógł: 53

Witam.
Zacznę od przewodu. Kabel spawalniczy jest jednym z lepszych rozwiązań, dlatego że potrafi przenosić duże prący i ma wytrzymałą izolację.
Jeśli chodzi o zabezpieczenie przewodu przed uszkodzeniem, zamiast preszpanu kiedyś stosowało się papier gazety codziennej, odpowiednio zgnieciony i sprasowany.
Jeśli chodzi o trafo to wybierałem od mikrofalówki, dlatego że posiadają one dobrej jakości rdzenie. Są spawane, więc raczej się nie rozejdą.
Jeśli chodzi od elektrody to końcówki z wtyczek angielskich wybrałem z powodu ich ilości leżącej w szafce.
Jednakże zauważyłem, że najlepiej nadają się druty miedziane fi-5 do 6mm.
Aktualnie mam zamocowany drut fi-5, zaostrzony.

_________________
http://leszczamiga.ppa.pl/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lis 2016, o 12:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 sty 2014
Posty: 138
Pomógł: 3

Wielkie dzięki koledzy za cenne porady. Dodam, że moje transformatory są odzyskiem z dwóch różnych mikrofalówek.
Więc jako elektrody przetestuję drut miedziany z kabla elektrycznego 6mm2 lub 10mm2 ze względu na dostępność i nie muszę szukać typowych prętów miedzianych. Pozostaje mi zdobyć jakąś izolację uzwojenia i elektrod.

może jeszcze jakieś pomysły...

Pozdr



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 maja 2017, o 10:45 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 06 lis 2014
Posty: 1
Pomógł: 0

Z własnego doświadczenia dodam że użycie miedzianych(nie mosiężnych) elektrod wybitnie poprawia jakość zgrzewu, który to trudniej przepala się a do wykonania prawidłowego połączenia wystarczają znacznie krótsze czasy. Istotny jest też kształt elektrody gdzie dąży się do uzyskania powierzchni elektrody, najbardziej zbliżonej do przewodów wtórnych, przy takich prądach najmniejsze mohm'y mają ogromne znaczenie. Chodzi przecież o to aby w jak najkrótszym czasie przepłyną jak największy prąd powodujący natychmiastowe zgrzanie w miejscach styku, jeżeli czas jest za długi to dochodzi do niepotrzebnego utleniania co skutkuje nieprawidłowym lub co gorsza tylko pozornym zgrzewem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 maja 2017, o 16:34 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lut 2013
Posty: 95
Lokalizacja: Turek
Pomógł: 5

Witam też miałem problem 2 miesiące temu jak robiłem swoja zgrzewarkę nie mogłem wcisnąć 35mm2, pozbyłem się gumy i zaizolowałem goły przewód taśmą kaptonową wtedy zmieściłem 3 zwoje co pozwoliło mi uzyskać prawie 2.5-2.8v. Do zgrzewania grubych blach łączę transformatory równolegle.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sty 2019, o 21:56 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 15 lis 2014
Posty: 1
Pomógł: 0

Fajny projekt, tylko w części wykonawczej brak zasilania 220VAC do transformatora.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO