Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 sty 2025, o 09:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 mar 2013, o 18:20 
Użytkownik

Żeby używać typu logicznego bool (prawda/fałsz) w C dla AVR, trzeba dołączyć bibliotekę stdbool.h i na każdego boola traci się dwa bajty, zgodnie z niebieską książką, str. 73

Doszedłem do tego, jak można sobie szybko, prosto i bardzo łatwo zrobić własnego boola:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

potem używa się tego standardowo:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Nie wiem, jak z zajętością pamięci (ile bajtów zajmuje taki bool), ale nie wiem jak to sprawdzić. Podejrzewam, że taki bool zajmuje 1 bajt, ale mogę się mylić. Niemniej jednak wydaje mi się to ciekawe rozwiązanie, dlatego postanowiłem się nim podzielić.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2013, o 21:32 
Użytkownik

Zaraz zaraz, jak mogę zadeklarować typ bool?

Bo szczerze powiedziawszy nie wiedziałem że w C istnieje.

<avr/stdbool.h> ani <util/stdbool.h> nie zawierają w sobie zmiennej bool.

EDIT: OK już mam, #include <stdbool.h> i _Bool zmienna;

Mam rozumieć że ma ona tylko 2 bajty, a ile "waży" w kodzie sama stdbool.h? Bo szczerze to ja zawsze do flag używałem uint8_t.

PostNapisane: 17 lip 2013, o 11:32 
Nowy

Ledes napisał(a):
Nie wiem, jak z zajętością pamięci (ile bajtów zajmuje taki bool), ale nie wiem jak to sprawdzić. Podejrzewam, że taki bool zajmuje 1 bajt, ale mogę się mylić. Niemniej jednak wydaje mi się to ciekawe rozwiązanie, dlatego postanowiłem się nim podzielić.

Kod:
#include <stdio.h>

typedef enum{ FALSE = 0, TRUE = !FALSE } bool;

int main(void)
{
   printf("typ zmiennej bool zajmuje %d bajtow. \n", sizeof(bool));

return 0;
}

Przerób na uC, wyrzuć na LCD i będziesz wiedział ile zajmuje :) powinien tyle ile ma typ integer.

EDIT:
Zrobiłem test i własny typ bool oraz typ wbudowany na AVR ma tyle samo, 1 bajt, natomiast na PC własna definicja (z przykładu powyżej) zajmuje 4bajty, a wbudowany zajmuje 1 bajt.

Ostatnio edytowano 17 lip 2013, o 14:11 przez Lukas, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 lip 2013, o 11:47 
Moderator

Ledes napisał(a):
i na każdego boola traci się dwa bajty, zgodnie z niebieską książką, str. 73

Niestety książka ma swoją erratę, tutaj:

http://atnel.pl/errata.html

a w niej jest napisane, że ta informacja to niestety obrzydliwy babolek , który nie wiem jak wpadł :(

Cytuj:
Strona 73 - tabela:
Jest:
bool logiczny logiczny 2
Powinno być:
bool logiczny logiczny 1

bo oczywiście tyb bool to 1 bajt

PostNapisane: 18 lip 2013, o 22:47 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Jest taki problem z polem bitowym, że jak dojdą przerwania, które używają tych flag to należy specjalnie obchodzić się taką zmienną używając ATOMIC_BLOCK, bo w trakcie zmiany jednej z flag może wystąpić przerwanie które zmieni inną i będzie klops taki jak przy zmiennych większych niż 8 bit. Nie polecam używania pól bitowych dla flag zmienianych w przerwaniu właśnie z tego względu.

PostNapisane: 19 wrz 2014, o 17:23 
Nowy

Witam
Jest ktoś w stanie powiedzieć dlaczego nawet po skopiowaniu pomysłu użytkownika Leadesa na stworzenie zmiennej bool w C , Eclipse wyświetla błąd :
"
Multiple markers at this line
- expected identifier before numeric
constant
- useless storage class specifier in empty
declaration
- two or more data types in declaration
specifiers
- Syntax error
- Syntax error
"

Dodam może że jestem początkującym programistą Atmegi 8 i dołączyłem bibliotekę #include <stdbool.h> wiec jeśli przyczyna jest banalna proszę o wyrozumiałość :P
Będę wdzięczny za każdą pomoc :)

PostNapisane: 19 wrz 2014, o 17:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Albo korzystasz z stdbool.h albo tak jak Ledes definiujesz typedef enum {} bool. Tylko jeden z tych sposobów!

PostNapisane: 19 wrz 2014, o 20:45 
Moderator

Kurdę nie miała baba kłopotów to sobie wymyśliła typ BOOL w C ... no i jest "impreza" czytaj - kołomyja .... temat ciągnie się jak mortadela ..... a tymczasem już dawno można było stosować zwykły typ uint8_t i posługiwać się ludzką wartością JEDEN albo ZERO .... co i tak w C jest bardziej naturalne .... W porównaniu do BOOL nie różni się zajętością RAM ...

więc można cudować, booooolować, tworzyć pola bitowe i cuda na kiju ... a i tak - IDĘ O ZAKŁAD ;) bo każdy tak ma ;) po jakimś czasie i tak będzie uint8_t czyli zero i jeden .... zamiast zabawy w kotka i myszkę z boooolem :lol:

PostNapisane: 20 wrz 2014, o 12:32 
Nowy

A faktycznie zapomniałem o takiej zmiennej jak uint8_t - dziękuje bardzo Panie Mirku za pomoc , oraz koledze wyżej, gdyż nie wiedziałem że używanie biblioteki uniemożliwia stosowania tego sposobu :)
Jeszcze raz dziękuje :)

PostNapisane: 20 wrz 2014, o 12:45 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Niemożliwe jest zdefiniowanie dwóch typów pod tą samą nazwą. Zmień sobie nazwę a będziesz miał tych typów ile dusza zapragnie ;-)

PostNapisane: 20 wrz 2014, o 14:44 
Nowy

Nie wiem czy ten temat jest odpowiedni do zadania tego pytania, ale nie znalazłem lepszego , a mianowicie :

Zastanawiam się już z pół dnia nawiązując do postu wyżej czy istnieje możliwość napisania programu dzięki któremu będzie można zmieniać stan wspomnianej wyżej zmiennej (tylko jednej zmiennej ) uint8_t ze stanu "0" na "1" za pomocą tylko jednego switcha ??
Czyli najprościej obrazując - wpisujemy początkowa wartość zmiennej Np: uint8_t LED = 1 (zgaszenie diody) , po czym wciskamy switch i następuje zmiana zmiennej na uint8_t LED = 0 (świecenie diody) ?? i na tej podstawie odpowiednio realizować algorytm programu za pomocą pętli i warunków tam zawartych ?

Pytam ponieważ takie programowanie jest dla mnie bardziej intuicyjne i do tej pory z takie programowaniem (oczywiście maksymalnie podstawowe) np w bascomie miałem okazje troszeczkę widzieć

PostNapisane: 20 wrz 2014, o 15:04 
Użytkownik

Nie wiem czy o to chodziło, ale:
język c

Nie są to oczywiście równoważne formy, ale dla zmiany 0/1 będą działać doskonale. Oczywiście trigger'em (wyzwalaczem) jest warunek naciśnięcia klawisza...

PostNapisane: 20 wrz 2014, o 15:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

albo
język c

PostNapisane: 20 wrz 2014, o 15:31 
Nowy

Tak ogólnie o to, czyli zmianę stanu na przeciwny, tylko mnie chodziło bardziej o to w jaki sposób już rzeczywisty (sprzętowy) , czyli w jaki sposób podłączyć switch do zmiennej typu uint8_t LED i za pomocą tego switcha zmieniać stan z 1 na 0 . Myślę że wyrażeniem kluczem tutaj będzie - jak podłączyć zmienna uin8_t LED do switcha ?
Ponieważ w książce oraz wszędzie widzę takie rozwiązanie tworząc kolejno jakby dwa stany zmiennej "swiatło" (w poniższym książkowym przykładzie ) zaprezentowanym poniżej :

język c

co powoduje odpowiednio "swiatlo_on" włączenie diody , natomiast " swiatło_off " wyłączenie diody. Natomiast mnie chodzi o to aby była tylko jedna zmienna " uint8_t LED " i jej stan "0" powodował zaświecenie diody, a stan "1" zgaszenie. Chyba że te moje "marzenia" są nie możliwe do zrealizowania w C ... ? Tak jak pisałem jestem niestety początkujący :/

PostNapisane: 20 wrz 2014, o 15:59 
Użytkownik

xardes napisał(a):
Tak ogólnie o to, czyli zmianę stanu na przeciwny, tylko mnie chodziło bardziej o to w jaki sposób już rzeczywisty (sprzętowy) , czyli w jaki sposób podłączyć switch do zmiennej typu uint8_t LED i za pomocą tego switcha zmieniać stan z 1 na 0 . Myślę że wyrażeniem kluczem tutaj będzie - jak podłączyć zmienna uin8_t LED do switcha ?
Ponieważ w książce oraz wszędzie widzę takie rozwiązanie tworząc kolejno jakby dwa stany zmiennej "swiatło" (w poniższym książkowym przykładzie ) zaprezentowanym poniżej :

język c

co powoduje odpowiednio "swiatlo_on" włączenie diody , natomiast " swiatło_off " wyłączenie diody. Natomiast mnie chodzi o to aby była tylko jedna zmienna " uint8_t LED " i jej stan "0" powodował zaświecenie diody, a stan "1" zgaszenie. Chyba że te moje "marzenia" są nie możliwe do zrealizowania w C ... ? Tak jak pisałem jestem niestety początkujący :/

To co pokazałeś to nie zmienne, a definicje preprocesora. To oznacza, że w każdym miejscu
w którym te definicje zostaną użyte zostaną rozwinięte do tego co znajduje się po spacji aż do końca linii
czyli np
język c

zostanie zamienione na
język c

PostNapisane: 20 wrz 2014, o 16:14 
Nowy

Zdaję sobie sprawę z tego że to nie są to zmienne ale nie wiedziałem jak to ładnie nazwać - dzięki za wytłumaczenie przyjacielu MikroT :) ale nadal nie wiem czy jest to możliwe oraz ewentualnie w jaki sposób, podłączyć switacha do takiej zmiennej jak uint8_t LED ?

PostNapisane: 20 wrz 2014, o 16:24 
Użytkownik

xardes napisał(a):
Zdaję sobie sprawę z tego że to nie są to zmienne ale nie wiedziałem jak to ładnie nazwać - dzięki za wytłumaczenie przyjacielu MikroT :) ale nadal nie wiem czy jest to możliwe oraz ewentualnie w jaki sposób, podłączyć switacha do takiej zmiennej jak uint8_t LED ?

No przecież koledzy xor i atmel kilka postów wyżej Ci to napisali ;-)

PostNapisane: 21 wrz 2014, o 09:35 
Nowy

Jeszcze nie do końca wszystko mi to mówi , ale postaram się doczytać bo coś zaczynam kojarzyć :) W każdym razie dzięki za pomoc i mam nadzieje że nie nadużyłem waszej cierpliwości :)

PostNapisane: 21 wrz 2014, o 11:17 
Użytkownik

A ja jakiś czas temu stwierdziłem, że nie będę rozbijał bajtu na drobne. Robiłem testy zarówno w bascomie jaki i w C wnioski są takie, że dla wyłuskanych bitów zysk jest niewspółmierny do korzyści - kod się niebezpiecznie wydłuża prze co wolniej działa.

Strefa czasowa: UTC + 1