Witam ostatnio bawiłem się znów Magic Ledami. Tak naprawdę to zainspirował mnie wujek, który zaczął opowiadać coś o ledach, że chciałby oświetlić nimi dom. Szybko podpowiedziałem mu, że istnieje dioda o symbolu WS2812 i jak działa. Powiedział on, żebym zbudował sterownik dla nich na pilota. Stwierdziłem, że zrobię lepiej i będę sterować ją telefonem z Androidem. No i się zaczęło.
1. Najpierw hardware. Jest to tylko prototyp na stykówce, ale miał to być tylko układ testowy, na pokaz.
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
4. Apka na Androida.
Aplikacja została napisana w AppInventorze całkowicie przeze mnie.
Tak wygląda na komputerze:
W praktyce tak:
Algorytm jest dosyć prosty po prostu wysyła przez bluetooh ramkę R^G^B^cnt. Cnt to liczba zapalonych ledów. Jest to tylko fragment, ale udostępnię plik Javy i plik apk.
Na koniec efekt prac:
A na sam samiutki koniec prosił bym aby stawiać łapki pod poradnikami Pana Mirka, ponieważ ich liczba drastycznie spada, a chyba zależy nam na poradnikach.
I gratulacje - takie projekty ślicznie pozwalają na zdobywanie kolejnego "skill'a" w nauce języka C i nie tylko jak widać, bo przy okazji kolega dziabnął Androida
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość