Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 19:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lip 2014, o 11:37 
Moderator

Cytuj:
Myślę, że spokojnie da się przystosować bibliotekę do Arduino

tak tylko że to taka droga na MEEEEEGA OKRĘTKĘ ;) ... bo dla arduinowców jest pełno kodów praktycznie do wszystkiego, do każdego czujnika - tylko że wiele osób zaciesza się że np znajdzie kod do czujnika czy urządzenia X oraz Y .... że każde z osobna działa .... a gdzy przychodzi połączyć to razem - no to zaczyna się BONANZA :( .... ale nie z winy arduino ... tylko z tej winy - że wiele osób traktuje to jako gotowce nie chcąc wnikać co jest "pod spodem" że tak powiem

dlatego ja proponuję drogę od czystego C ... bo tu nie dość że robimy jak widać wszystko po kolei to co można pod arduino to jeszcze jest ta jedna dodatkowa wielka zaleta - że NAGLE każdy już wie jak to działa od środka i przestaje mieć problemy żeby sobie taki czy inny kod w C połączyć z innym kodem ... BA! ... żeby sobie z powodzeniem samemu pisać ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lip 2014, o 11:44 
Użytkownik

problem w tym ze nie mam usbasp jedynie arduino moge odczytac flash fusebity w mkAVRCalculator ale kiedy chcialem zmienic np fusebity to juz mi wyskakiwal blad :/

do arduino pro mini mam podlaczony bluetooth HC-05(z kondensatorem ktory resetuje arduino) ktory po serialu wgrywa mi program innej mozliwosci narazie nie mam :/

testowalem kiedys biblioteke adafruit smiegala bardzo ladnie ale nie ma to jak biblioteka Pana Mirka :)
poza tym zawsze lepiej wiedziec co jak i dlaczego i moc pisac swoje efekty ze zrozumieniem

no i podoba mi sie pomysl zeby razem rozbudowywac biblioteke o rozne efekty :)

sorry za off topic ale przy okazji spytam sie czy ktos by mial ochote przetestowac maly stworek mojego projektu? nie mam duzego doswiadczenia w elektronice i to co zrobilem jest efektem nauki z filmow Pana Mirka... glownie rozchodzi mi sie o kondensatory filtrujace czy sa tam gdzie powinny byc i o takim rozmiarze
czy moze bez potrzeby dodalem tam gdzie sa zbyteczne poza tym z checia uslusze opinie na jego temat :)

w tym tygodniu nie wiem czy bym dal rade ale w nastepnym tygodniu moge podeslac komus plyteczke to przetestowania :)

PostNapisane: 23 lip 2014, o 11:45 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
dlatego ja proponuję drogę od czystego C ... bo tu nie dość że robimy jak widać wszystko po kolei to co można pod arduino to jeszcze jest ta jedna dodatkowa wielka zaleta - że NAGLE każdy już wie jak to działa od środka i przestaje mieć problemy żeby sobie taki czy inny kod w C połączyć z innym kodem ... BA! ... żeby sobie z powodzeniem samemu pisać

Dokładnie. Ale myślę, że w Arduino też się daje podejść do tematu każdego od samego fundamentu. I nawet trzeba, jest to wskazane. Może ta dostępność gotowców rozleniwia. Nie wiem. Nigdy nie miałem styczności praktycznej z Arduino, choć ta cała platwoforma wygląda zachęcająco. Głownie przez daleko posuniętą standaryzację.

PostNapisane: 23 lip 2014, o 11:50 
Moderator

sq8dsr napisał(a):
Ale myślę, że w Arduino też się daje podejść do tematu każdego od samego fundamentu.

ależ oczywiście - bo są też tacy co robią w Arduino - zresztą tak samo jak i w Bascomie naprawdę CUDA NA KIJU - i niejeden programista C takich rzeczy nie widział

ale to zawsze świadczy tylko o jednym

każdy język programowania jest tylko tak dobry jak programista się nim posługujący

reasumując - za to na pewno - i Arduino i Bascom wprowadzają pewne ograniczenia - które dla wielu początkujących szczególnie (ale nie tylko) są na pewnym etapie niestety zbyt za ciasnym garniturkiem i wtedy trzeba sięgnąć po ten szyty na miarę - czyli C ;)

Nie wspomnę już że sam podziwiam tych co piszą DUŻE programy w Arduino - bo dla mnie niestety samo to środowisko IDE do pisania kodu - to tak jakbym miał się dobrowolnie położyć na łoże madejowe i dać polewać gorącą smołą i posypywać piórami :lol:

nie nie ... brrrr to był tylko zły sen - wolę Eclipse

PostNapisane: 23 lip 2014, o 11:56 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
reasumując - za to na pewno - i Arduino i Bascom wprowadzają pewne ograniczenia - które dla wielu początkujących szczególnie (ale nie tylko) są na pewnym etapie niestety zbyt za ciasnym garniturkiem i wtedy trzeba sięgnąć po ten szyty na miarę - czyli C

Zgadzam sie to tak samo jakby porownac photoshopa to jakiegos innego tez dobrego programu graficznego
na innym da rade to samo zrobic a wiadomo ze photoshop jest najbardziej popularny i ludzie w nim wyprawiaja cuda :) nie mniej jak ktos nigdy nie uzywal photoshop opdala go pierwszy raz to jak dziecko we mgle... :D

z reszta przykladow jest sporo darmowy blender do 3D vs 3D Studio max GIMP vs Photoshop
Linux vs Windows :D

PostNapisane: 23 lip 2014, o 19:33 

Ciekawe zastosowanie WSek ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1