PJS napisał(a):
Bzdura powtarzana przez wielu pseudprogramistów - można by tak rzec.
Nie można nazwać osobę programistą, która COŚ robi, ale tak naprawdę nie wie w jaki sposób to działa i co się dzieje w MCU.
Śmieszą mnie osoby, które korzystają z STLa, bo muszą przejrzeć dokumentację tej biblioteki, żeby wypełnić jakieś śmieszne strukturki + dokumentacje MCU, czyli po prostu marnują czas. Tak powinni robić, a z własnego dużego doświadczenia wiem, że szukają gotowca w internecie i wklejają do swojego projektu bezmyślnie. Polecam popatrzeć na forach, że większość problemów to programy z użyciem STLa, bo używają go osoby, które nie wiedzą o co chodzi, aby tylko koniecznie pójść na ARMa bo to takie cool.
Skonfigurowanie SPI to 2-3 linijki kodu, a przy użyciu tej biblioteki 10? I weź człowieku patrz jak tą strukturę wypełnić. Nie uczcie go złych nawyków.
Sunriver, napisałem mu poradnik co należy zrobić. Jeżeli jest gotowy na ARM to się odnajdzie, będzie ciężko, ale to zaowocuje w przyszłości, ja w to wierzę. Po za tym jak wyobrażasz sobie poradnik o ARM? Bo jakoś mam za mały umysł, aby to ogarnąć. Przeczytać rozdział o GPIO - pomachać sobie pinami, następnie zabrać się za SPI, I2C - pobawić się tymi transmisjami. Następnie ADC, zacząć używać DMA - po prostu poznawać cały mikrokontroler, samemu się uczyć, z biegiem czasu jak dobrze zapozna się z DSem STMa, będzie wiedział co gdzie szukać i pisanie obsługi jakieś transmisji, zajmie mu tylko czas potrzebny na zajrzenie do spisu rejestrów. Praktyka czyni mistrza.
Chętnie obejrzę projekty PJS w opraciu o ARM, jakieś poważniejsze
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)
Jeżeli kogoś podnieca robienie programów bez wiedzy dlaczego działa to jego sprawa. Wszyscy moi znajomi ARMowce (ci poważniejsi) też spróbowali dotknąć STLa, ale z biegiem czasu zobaczyli jak ta biblioteka psuje życie i marnuje czas. Ale widocznie każdy musi się przejechać na własnej skórze - na poważniejszym projekcie, jeżeli takowy będzie realizował.
MXST4