Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 06:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 maja 2014, o 19:11 
Nowy

Witam wszystkich, jestem bardzo laikiem jeżeli chodzi o mikroprocesory i wiedzę podstawową.
Z zawodu jestem elektryk/automatyk trochę siedzę z PLCkach, lecz w tym czym się tu zajmujecie jestem blady :D!

Także zacznę od podstaw:
-załącznik 1 to moja płytka.

Chcę zrobić sobie zautomatyzowany pokój.

W tym:

-3 rolety wewnętrzne
-1x radio załączane jako budzik
-1x światło

Póki co to wszystko, jak będę miał więcej pomysłów napiszę:D
Moje pytania:

Czy ATMEGA 16 posiada zegar czasu rzeczywistego, jak dobrze poczytałem to zauważyłem że raczej nie.. :(
Praca wykonywana:

Żaluzje opuszczane po czujniku zmierzchowym gdy zapalę światła, bądź ręcznie.
Otwieranie o godzinie 6, bądź ręcznie.

Radio ma się załączać po ustawionej godzinie. Do tego mam wyświetlacz i 4 przyciski.

Światło również po czujniku zmierzchowym, gdy ktoś wchodzi do pokoju.

Jeżeli dobrze obliczyłem to potrzebuję:

-2 czujniki które będą w drzwiach, aby określać kierunek(czy ktoś wchodzi czy wychodzi)
-3 silniki (mogą być takie : http://www.conrad.pl/Serwo-analogowe-Hi ... 1=tablink2 )
-1x czujnik zmierzchowy
-1x włącznik bistabilny

Sterowanie żaluzji prosto z płytki. Najlepiej 2x krótkie żaluzje i 1x długa.

Czy potrzebuję coś więcej?
Dziękuje za odpowiedź:)

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 maja 2014, o 16:29 
Nowy

Nikt nie ma jakieś rady dla Mnie ?:(

PostNapisane: 19 maja 2014, o 16:39 
Moderator

tzn kolega widzę napisał pytania i jednocześnie sobie sam odpowiedział ;) ... skąd więc może ktoś wiedzieć co jeszcze będzie potrzebne w założeniach twojego konkretnego projektu poza tobą ? ;)

oczywiście że ATmega16 nie ma RTC do tego można zastosować DOWOLNY zewnętrzny RTC

zadaj proszę jakieś konkretne pytanie - z czym masz np problem, to pewnie uda się pomóc

PostNapisane: 19 maja 2014, o 21:39 
Użytkownik

taki mały offtopic, czy autor wątku nie ma przypadkiem na imię Jacek? pytam z czystej ciekawości :)

Wysłane z mojego Transformer TF101 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 20 maja 2014, o 10:03 
Nowy

Nie, nie.. Tutaj nie Jacek:D!

A więc tak.. Zgodnie z tym schemacikiem czy te servo co tam użyłem czy są zgodne i mogą być:D!

A tek na poważnie to, jaki program polecacie dla początkującego do zaprogramowania.
Ile amperowy zasilacz użyć do zasilania płytki, czy tym zasilaczem mogę zasilić i silniki i płytkę, czy lepiej osobne?

Od czego zacząć i pod jakie zaciski podłączyć?
Chodzi ogólnie o to czy da radę zrobić takie kombinacje:

-2silniki pod 1 zacisk, 1 silnik pod 2 ( czy dodatkowo montować pozycje dolną i górną, czy można to w inny sposób zrobić?)
-radio po ustawieniu czasu przez przyciski i wyświetlacz
-światło przez te 2 czujniki (możecie podać jakieś dwa czujniki, które były by zamontowane przy futrynach od drzwi?)
Chciałem to zrobić w ten sposób, aby jak się wchodziło i zostanie zaatakowany czujnik 1 i 2 to ma dodać wartość, każda wartość powyżej 1 ma zapalić światło, gdy zostanie zaatakowany czujnik 2 i 1 to ma odjąć. Dodatkowo ma to działać po czujniku oświetlenia, czy użyć tutaj jakąś fotodiodę?
-Znacie jakieś ładne obudowy żeby to wszystko zamknąć i schować w szafie? [wymiary płytki około 20/20cm]

PostNapisane: 20 maja 2014, o 10:40 
Moderator

strus001 napisał(a):
Zgodnie z tym schemacikiem

O matko jedyna , panie kolego ..... czy pan TO COŚ nazywa schematem ?

_obrazki/o/4428/3fd903713eed22f779369fa276fd72fe.jpg

pomijam już fakt nawet że tam coś jest ręcznie pisane czy rysowane ... bo nie chodzi mi o estetykę .... ale być może kolega nawet nie wie co to są schematy :( i stąd ten problem ... proponuję obejrzeć sobie PIERWSZY odcinek cyklu poradników z tej strony:

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

i gwarantuję, że od razu kolega zaskoczy o co chodzi ok ?

W związku z powyższym - wszystkie dalsze pytania po prostu NIE MAJĄ SENSU i proszę się nie obrażać bo nie mówię tego złośliwie - ale to ani nie jest schemat, ani nikt nie wie jaki tam program w procku siedzi ani co to w ogóle jest ;) .... chyba że kolega ma na myśli jakiś konkretny moduł , jakiejś firmy .... ale to jak kolega sądzi ? nie wypadałoby napisać co to za moduł, podać jakąś stronę producenta, poszukać tam np SCHEMATU ... albo programu .... no bo tak to w ogóle jakieś przedziwne pytania się wydają .... rozumie kolega ?

PostNapisane: 20 maja 2014, o 10:44 
Nowy

Nie no spoko!:D
Ja wiem, że to nie jest schemat, dlatego użyłem to w cudzysłowiu :D
Nie mam się o co obrażać, bo to nie ja robiłem, po prost kupiliśmy jako grupa zestaw kilku takich płytek, robiła to konkretna osoba.
Taki dostaliśmy opis płytki, o to poniżej daje pełny schemat :-]

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 20 maja 2014, o 10:55 
Moderator

Nikt się nie obraża - po prostu mówię - jak należałoby zadawać pytania na forum. A teraz w związku z pytaniem:

strus001 napisał(a):
Od czego zacząć i pod jakie zaciski podłączyć?

to to - jest pytanie do AUTORA tej konstrukcji .... skąd może ktoś , kto nigdy nie widział tego projektu, kto nie zna jego założeń - podpowiedzieć tobie - jak to podłączać ? .... kto może wiedzieć jaki w procku jest program ? no chyba że ty sam go będziesz pisał ... a jeśli tak - to ty sam musisz sobie jakieś założenia zrobić - dostosować do tego sprzętu który masz

przecież żeby zrobić to co piszesz:

strus001 napisał(a):
-2silniki pod 1 zacisk, 1 silnik pod 2 ( czy dodatkowo montować pozycje dolną i górną, czy można to w inny sposób zrobić?)
-radio po ustawieniu czasu przez przyciski i wyświetlacz
-światło przez te 2 czujniki (możecie podać jakieś dwa czujniki, które były by zamontowane przy futrynach od drzwi?)
Chciałem to zrobić w ten sposób, aby jak się wchodziło i zostanie zaatakowany czujnik 1 i 2 to ma dodać wartość, każda wartość powyżej 1 ma zapalić światło, gdy zostanie zaatakowany czujnik 2 i 1 to ma odjąć. Dodatkowo ma to działać po czujniku oświetlenia, czy użyć tutaj jakąś fotodiodę?

to trzeba chyba zacząć NAJPIERW od napisania programu .... bo bez programu co ci może zrobić ten procek ?

PostNapisane: 20 maja 2014, o 11:05 
Nowy

Nie no spokojnie, właśnie chodzi o to, że program ja chcę napisać od zera. Dlatego o to się pytam, od czego zacząć. Jak pisać program, jakieś wskazówki, ponieważ jestem początkujący i nie mam dużo czasu na program i wykonanie.

Pytanie podstawowe:

- Jaki program polecacie?
- I czy macie jakieś uwagi szczególne?
- Poprawność pomysłu, czy czegoś źle nie robię jeżeli chodzi o mój pomysł.
Spadki napięć na przewodach do servo, odległość około 5-6m.

PostNapisane: 20 maja 2014, o 11:15 
Użytkownik

strus001 napisał(a):
- Jaki program polecacie?

No program to ty musisz napisać sam, czyli masz na myśli w jakim języku proponujemy ci napisanie takiego programu ?

Ja osobiście polecam C oraz książkę Mirka http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/KSIAZKA-I-wydanie-2/75 szybko cię wprowadzi w świat programowania mikro klocków.
A na Mirka blogu znajdziesz filmiki np. jak zainstalować Eclipse itp. http://www.mirekk36.blogspot.co.uk/

PostNapisane: 20 maja 2014, o 11:39 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Może dołożyć pomiar temperatury w kilku punktach?

PostNapisane: 20 maja 2014, o 11:49 
Nowy

hmm.. czy to ważne kurcze..? Nie chce za dużo bajerów, ma to być dosyć użyteczne :-)
Najbardziej martwię się o program kurcze.. :( Dlaczego w LADzie nie można tego programować.. ?:D

PostNapisane: 20 maja 2014, o 11:57 
Użytkownik

Możesz też poszukać w internecie podobnego urządzenia gdzie będzie udostępniony kod i potem wzorować się na tym kodzie pisząc swój.
Bez nauki jakichkolwiek podstaw się nie obejdzie.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

No jest też druga opcja, poszukać Ladder Logic na AVR a na pewno widziałem to gdzieś w internecie, jak znajdę to podam link.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Znalazłem https://db.tt/9T78VJFT

PostNapisane: 20 maja 2014, o 13:07 
Nowy

Kurczę.. jak to ogarnę to jestem w niebie:D!

W razie jakich problemów mogę do Ciebie na prv pisać?

PostNapisane: 20 maja 2014, o 13:16 
Użytkownik

Pisz śmiało, ale najlepiej jak będziesz pisał na forum bo ja w porównaniu do kolegów to jestem jak ATtiny :D

PostNapisane: 20 maja 2014, o 13:36 
Nowy

Hehe... najbardziej martwi mnie projekt pod ten wyświetlacz.. :(!
Ale to spokojnie, najpierw zajmę się samym programem.
Teraz pytanie, czy może zamiast zegaru czasu rzeczywistego można jakoś to zrobić na czasówkach?
Chodzi mi tu o budzik i żaluzje, czyli np.
- ustawić dzieki przyciskom, że za powiedzmy 7h i 5m ma się załączyć radio, a żaluzje mają się podnosić co 24h( np 19.), a podnosić co 24h(np. 6). Czy może lepiej ten RTC?

np. ten
http://allegro.pl/modul-real-time-clock ... 62999.html

Strefa czasowa: UTC + 1