Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 gru 2024, o 12:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 maja 2014, o 17:21 
Użytkownik

Witam,
Tak wiem, że są dostępne na rynku, ale :P
Po kolei, zakupiłem niedawno autko i mam radyjko http://manuals.kenwood.novenaweb.info/l ... -3080R.pdf wszystko działa, gra przyzwoicie, ale nie ma żadnego we aux. Chciałbym dodać do niego mp3 i zestaw głośnomówiący. Szukałem, szukałem i znalazłem np:
http://allegro.pl/transmiter-bluetooth- ... 79795.html ale jakość dźwięku z transmitera fm mnie nie zadowala do końca, aczkolwiek urządzenie ma BT, łączy się z telefonem i ma pilota na kierownice. a w samym transmiterze jest tez zapewne miejsce gdzie można wyciągnąć sygnał audio m.cz. A więc przy założeniu, ze go wyciągnę pozostaje kwestia wprowadzenia do radyjka. np na wejście audio zmieniarki. Ale trzeba zasymulować zmieniarkę, by radio zobaczyło dodatkowe wejście.
Teraz pytanie do Was czy ktoś to przerabiał w Kenwoodzie ? Czy w większość radioodbiorników jest podobnie - jaki to standard itp, co trzeba wysłać? W pracy gdzieś znalazłem rozpiskę pinów (nie mam linku przy sobie) jest między innymi Ain L Ain R - to wiadomo i jest D+, D- i clock.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2014, o 17:12 
Użytkownik

Ja na twoim miejscu zrobił sobie gniazdo AUX :). Poszukałbym ścieżek w radyjku odpowiedzialnych za tor fonii. Znalazł tranzystory sterujące tranzystorami wyjściowymi. Jeśli ich nie ma to zapewne jest jakaś kostka typu TDAxxxx. Wtedy szukamy noty katalogowej i patrzymy na której nóżce jest wejście sygnału audio. Następnie rozciąłbym ścieżki, dolutował przewody, kupił gniazdo jack (takie ma dwa osobne styki, które po włożeniu wtyczki rozwierają się a po wyciągnięciu zwierają) polutował wszystko, wyciągnął gniazdo na zewnątrz i gotowe :D. Wiem, że jest trochę z tym kombinowania, ale jeśli ktoś lubi pogrzebać w taki radyjku to polecam właśnie tę opcję.
Pozdrawiam

PostNapisane: 16 maja 2014, o 11:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Może wystarczy 1 rezystor?

Obrazek

Takie wpięcie rezystora 10 kohm miedzu 3 i 9 pin uaktywnia AUX na pinach. 8 i 12 a gnd na 6.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 maja 2014, o 17:18 
Użytkownik

Dzięki wielkie OdeOn, wytestuję w wolnym czasie.

Strefa czasowa: UTC + 1