Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 gru 2024, o 18:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 maja 2014, o 20:49 
Użytkownik

Witam!

Od miesiąca bawię się Arduino UNO.
Nabyłem kilka pozycji dostępnych o tej tematyce ale chciałbym pogłębić wiedzę poza ogólnikami z tych książek, które mam.
I tu pytanie do innych użytkowników głównie platformy Arduino: czy wspieracie się książką Mirka? I czy ułatwiła Wam pracę w Arduino?

Czekam na odpowiedzi bo zastanawiam się nad zakupem bluebooka.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2014, o 21:22 
Użytkownik

Kejter napisał(a):
czy wspieracie się książką Mirka? I czy ułatwiła Wam pracę w Arduino?

Do książki sięgam za każdym razem gdy mam jakieś wątpliwości...uczy i przypomina podstawy ale i nie tylko. Poza tym wiele materiałów i kodów z książki da się wykorzystać w arduino... więc polecam jak najbardziej zapoznać się z nią .

PostNapisane: 5 maja 2014, o 02:47 
Nowy

Siemka, ja również moja przygodę z mikrokontrolerami rozpocząłem od Arduino, jego dużym plusem jest popularność czego następstwem są dostępne w internecie darmowe skrypty, a programowanie odbywa się na bazie specjalnie spreparowanego środowiska IDE opartego bodajże o C++, można również użyć eclipse lub code blocks z odpowiednimi wtyczkami. Arduino jest fajne, ale Ja osobiście po obejrzeniu filmików pana Mirka oraz zapoznaniu się z jego blogiem oraz kolegi SunRivera, zmieniłem bootloadera i teraz korzystam z eclipse pod AVR oraz Atmel Studio. Książkę poleca chociaż, na początek może wydawać się trochę skomplikowana, ale jak dojdziesz do cześć praktycznej, wtedy wszystko zacznie układać się w jedną całość. Do książki polecam również jakiś bardziej rozbudowany zestaw startowy np ATB, lub inny. Arduino funkcjonuje na bazie kanapek co powoduje jego duży koszt, nawet przy chińskich zmienikach oraz zwiększa jego rozmiar. Zestaw pana Mirka jest wyposażony w większość komponentów ułatwiających naukę dla początkujących oraz jest kompatybilny z książka, no i z MkAvrCalculatorem (to on mnie przekonał właśnie do zestawu pana Mirka).
Dość słodzenia! w skrócie, książka według mnie jest bardzo przydatna, bo uczy podstaw oraz zawiera dużo przykładów no i jest papierowa, co za tym idzie przyjemniejsza w czytaniu, a niżeli tablet czy komputer, zawarte w niej kody kompatybilne są z Atmelowskimi AVR-ami, jak również sprawdziły się z MSP430 po drobnej przebudowie. Do nauki na podstawie książki nie musisz tak naprawdę posiadać zestawu na początek wystarczy Atmega i kilka elementów oraz płytka stykowa. Polecam rownież pierwsze filmy pana Mirka o AVR dostępne za friko na Youtube. A jeżeli chodzi o Arduino to polecam blog SunRivera http://sunduino.elektroda.eu/wordpress/ oraz nasze forum. Rozpisałem się trochę :).

PostNapisane: 5 maja 2014, o 05:30 

Cytuj:
Czekam na odpowiedzi bo zastanawiam się nad zakupem bluebooka.

Z pewnoscią nie zaszkodzi, a już na pewno pomoże jak zdecydujesz się na C. Ale jeśli chcesz iść zdecydowanie w kierunku Arduino to jest już kilka pozycji w języku polskim nakierowanym na Arduino - przeglądnij propozycje wydawnictwa Helion (wpisz tam w wyszukiwarce hasło "Arduino"). Co do platformy sprzętowej to albo klasyczne Arduino albo np. zestaw ATB który z konwerterem http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/Konwerter-ATmega/10 zrobi ci z ATB platformę ARDUINO

PostNapisane: 5 maja 2014, o 06:18 
Użytkownik

Mam już za sobą lekturę dwóch pozycji heliona, ale cały czas taki mały niedosyt mam.
Dla początkujących, z własnego doświadczenia mogę polecić
http://helion.pl/ksiazki/arduino-dla-po ... ardupo.htm
oraz
http://helion.pl/ksiazki/arduino-65-pra ... ardupp.htm

Na Arduino mi się dobrze programuje, ale jetem ciekawy innych rozwiązań i stąd moje pytanie.
Bo chciałbym umieć nie tylko profesjonalnie "migać diodą".

PostNapisane: 5 maja 2014, o 07:01 

Sam odpowiem z własnego doświadczenia, mają niebieską książkę Mirka, oraz w następstwie zieloną, można na początku używać bibliotek Mirka do praktycznie wszystkiego ;) + biblioteki z forum i w sumie mamy prawie jak w arduino czyli brak problemu z obsługą sprzętu, a skupiamy się tylko na algorytmie programu.
Sam w sumie używam arduino tylko jako platformy sprzętowej.

PostNapisane: 5 maja 2014, o 07:46 

Kejter napisał(a):
Mam już za sobą lekturę dwóch pozycji heliona, ale cały czas taki mały niedosyt mam.

Są już nowe pozycje dla bardziej zaawansowanych. http://helion.pl/search?qa=&wsprzed=1&w ... aj=arduino a komkretnie http://helion.pl/ksiazki/arduino-w-akcj ... k.htm#opis oraz http://helion.pl/ksiazki/arduino-dla-za ... arduza.htm
No a jak chcesz bardziej wgryzać się w zaawansowane programowanie no to może jednak C. Chociaż na Arduino tez można nie tylko profesjonalnie migać dioda. W sumie w C tez można zakończyć na etapie migania dioda ;)

PostNapisane: 5 maja 2014, o 11:54 
Użytkownik

Tą pozycję mam już zamówioną http://helion.pl/ksiazki/arduino-w-akcj ... k.htm#opis
co dalej zobaczymy.

Ale z tego co widzę to Arduino nie jest zbyt lubiana platformą, czy się mylę?

PostNapisane: 5 maja 2014, o 12:04 

To nie jest kwestia lubienia, ot po prostu np. ja osobiście nie widzę sensu inwestowania w to swojego czasu, wolę czyste C, gdzie mam władzę nad całym kodem. Dla mnie ardunio to na zasadzie sprawdzenia coś na szybko, ale przecież są tacy co robią na tym cuda.
Nie można deprecjonować czegoś tylko z swojego punktu widzenia, co kto lubi. Jeden bascoma, arduino, a inny woli siedzieć od zera nad C i mieć wgląd w każda procedurę.
Mnie pasuje tylko pod względem sprzętowym, bo nie trzeba lutować za wiele by coś na szybko sprawdzić, coś na zasadzie zestawu ATB.

PostNapisane: 5 maja 2014, o 21:15 
Użytkownik

A widzisz mi spodobało się w Arduino to, że jest wszystko uproszczone do poziomu za którym ja nadążam. Nie jest to rozwiązanie idealne ale moim zdaniem w sam raz na wprowadzenie.
Ja trafiłem na Arduino przez przypadek szukając rozwiązania pewnego zagadnienia. Ale czasami budzi się we mnie pokusa tego co Ty mówisz. Arduino to zestaw gotowych klocków, patrząc z punktu widzenia programowania. Masz gotowe formuły i z tego budujesz co potrzebujesz. To jest przewaga Arduino ale też spore ograniczenia. Czasami chciałoby się samemu tworzyć te klocki i tu wchodzi "czyste C".
Gdybym na początku trafił na Wasze grono i porady Pana Mirka to napewno wybrałbym inaczej ale patrząc z drugiej strony mam bardzo mało czasu i jak bym rozłożył na równe części czas jaki mogę na to hobby poświęcić to wyszłoby 15-20 min dziennie. Dlatego Arduino jest dla mnie jedyną drogą. Póki co.
Podziwiam Was i to jak to wszystko ogarniacie. Może jak już skończe studia, budowę domu a dziecko zacznie samo odrabiać lekcję to spróbuje, bo na razie Bluebook mogę potraktować jak dobrą książkę, bo bez wygospodarowania czasu na przećwiczenie i zrozumienie tych zagadnień to nic nie da. Mimo że napisana jest w mega przystępny sposób.
Pełen szacunek dla Was i Mirka.

PostNapisane: 5 maja 2014, o 21:32 
Użytkownik

Osobiście jestem zwolennikiem arduino z wstawkami z czystym C bo wiele procedur można w ten sposób zoptymalizować jeśli zachodzi taka potrzeba (obsługa przerwań,portów itp...). Obecna wersja 1.5.6 i Eclipse dla arduino bardzo ułatwiają pisanie kodu i jego modyfikacje, z ostatnich wyczynów to adaptacja Mirkowej biblioteki to SSD1963 na potrzeby arduino i co ciekawe testy wypadaja pomyślnie :). tak jak pisze rezasurmar arduino to platforma sprzętowa a soft do niej możesz pisać na wiele sposobów.... C, C++, Bascom, ASM i pewnie jeszcze coś by się znalazło... na pewno polecam do płytek arduino zaopatrzyć się np. w programator usbasp + ewentualna przelotka ISP Atmel 6 pin<->ISP Atmel 10 pin bo często przy kombinacjach możemy stracić bootloader a wtedy ciężko coś na szybko wykombinować poza tym bezproblemowo można zrezygnować z bootloadera i zyskać cenne bajty a do programowania stosować np. usbasp

PostNapisane: 7 maja 2014, o 21:00 
Użytkownik

Panowie zamówiłem Bluebook, według Poczty Polskiej jutro mam go otrzymać. Pozdrawiam.

Mały up.

Czytam książkę i po 50 stronach jestem mega zadowolony. Wszystko wyjaśnione jak "chłop krowie na rowie". Wiadomo co jest po co i dlaczego. Szkoda ze wszystkie książki nie są pisane w ten sposób, bo nie wszyscy muszą ogarniać język akademicki.
Polecam zakup każdemu.

Strefa czasowa: UTC + 1