Siemka, ja również moja przygodę z mikrokontrolerami rozpocząłem od Arduino, jego dużym plusem jest popularność czego następstwem są dostępne w internecie darmowe skrypty, a programowanie odbywa się na bazie specjalnie spreparowanego środowiska IDE opartego bodajże o C++, można również użyć eclipse lub code blocks z odpowiednimi wtyczkami. Arduino jest fajne, ale Ja osobiście po obejrzeniu filmików pana Mirka oraz zapoznaniu się z jego blogiem oraz kolegi SunRivera, zmieniłem bootloadera i teraz korzystam z eclipse pod AVR oraz Atmel Studio. Książkę poleca chociaż, na początek może wydawać się trochę skomplikowana, ale jak dojdziesz do cześć praktycznej, wtedy wszystko zacznie układać się w jedną całość. Do książki polecam również jakiś bardziej rozbudowany zestaw startowy np ATB, lub inny. Arduino funkcjonuje na bazie kanapek co powoduje jego duży koszt, nawet przy chińskich zmienikach oraz zwiększa jego rozmiar. Zestaw pana Mirka jest wyposażony w większość komponentów ułatwiających naukę dla początkujących oraz jest kompatybilny z książka, no i z MkAvrCalculatorem (to on mnie przekonał właśnie do zestawu pana Mirka).
Dość słodzenia! w skrócie, książka według mnie jest bardzo przydatna, bo uczy podstaw oraz zawiera dużo przykładów no i jest papierowa, co za tym idzie przyjemniejsza w czytaniu, a niżeli tablet czy komputer, zawarte w niej kody kompatybilne są z Atmelowskimi AVR-ami, jak również sprawdziły się z MSP430 po drobnej przebudowie. Do nauki na podstawie książki nie musisz tak naprawdę posiadać zestawu na początek wystarczy Atmega i kilka elementów oraz płytka stykowa. Polecam rownież pierwsze filmy pana Mirka o AVR dostępne za friko na Youtube. A jeżeli chodzi o Arduino to polecam blog SunRivera
http://sunduino.elektroda.eu/wordpress/ oraz nasze forum. Rozpisałem się trochę
.