Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 lis 2024, o 00:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 maja 2014, o 11:54 
Nowy

Dzień dobry!

Pracuję od jakiegoś czasu nad prostym dwukanałowym woltomierzem. Projekt zrobiony troche na wyrost, bo ekspander portów nie jest szczególnie konieczny, zewnętrzny ADC też można by usunąć i wykorzystać atmegowe przetworniki, ale chciałem zawrzeć tutaj jak najwięcej swojej wiedzy i wykorzystać I2C.
Ta płytka to serce urządzenia. Dla wyświetlaczy siedmiosegmentowych zrobię oddzielną. Ze względu na to że będzie ich 8 zdecydowałem sie jednak na ekspander portów i multipleksowanie.

Główna nić zasilania jest w pewnym momencie puszczona przelotką nad liniami SDA i SCL, czy jest to jakiegoś rodzaju błąd?

Złącze kanda spełnia 2 funkcje - sterowanie wyświetlaczami oraz umożliwienie zaprogramowania układu. Niestety przez to musiałem użyć 2 kolejne przelotki. A może zamiast angażować kandę do 2 zadań (i zwiększać liczbe przelotek) po prostu zrobić 3 zwykłe wyprowadzenia dla pinów mosi, miso i sck dla programatora? Jakie są Wasze zdania na temat?

Z góry dziękuję :)

ObrazekObrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 maja 2014, o 14:10 
Użytkownik

Brakuje ceramicznych kondensatorów 100nF odsprzęgających zasilanie przy stabilizatorze dwóch, przy mikrokontrolerze również, przynajmniej jednego. Bezwzględnie podłącz nóżkę AVCC do zasilania pomimo że nie używasz wewnętrznego ADC :) Do ekspandera również dołóż parę kondensatorów-elektrolit i ceramiczny to samo tyczy się PCF-a :) to takie podstawowe braki moim zdaniem :)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Polecam obejrzenie: http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

PostNapisane: 2 maja 2014, o 15:46 
Nowy

Dziekuje bardzo, rzeczywiście troche zbyt oszczędnie z tymi kondensatorami. Artykuł otworzył mi oczy, już nanoszę poprawki :)

PostNapisane: 2 maja 2014, o 17:09 
Użytkownik

Witam
dwunastyspawacz napisał(a):
Złącze kanda spełnia 2 funkcje - sterowanie wyświetlaczami oraz umożliwienie zaprogramowania układu

...ale do programowania nie jest to standardowe podłączenie.

Pozdr.

PostNapisane: 2 maja 2014, o 20:15 
Nowy

Witam. Według mnie złącze JP4, zasilające wyświetlacze powinieneś przenieść w inne miejsce i połączyć z stabilizatorem oddzielną magistralą. Obecne umiejscowienie powoduje to, że wszystkie zakłócenia przenoszone będą na procesor i przetwornik. Dodatkowo zastosuj dławik na zasilaniu układów.
Pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1